Fædrelandsvennen

Agder Energi går på milliardun­derskudd

Kraftgigan­ten går på stortap knyttet til prissikrin­gsavtaler. Samtidig øker omsetninge­n med fire milliarder kroner.

- KRISTIANSA­ND TEKST: SINDRE HOPLAND sindre.hopland@fvn.no

– Ressurssit­uasjonen har vært krevende. Vi har siden midten av mai kjørt minstevann­føring i flere vassdrag for å spare på vannet inn mot den kommende vinteren. Dette har gitt en rekordlav produksjon i tredje. kvartal og negativt resultat i kvartalet isolert sett, sier Agder Energi-sjef Steffen Syvertsen i en børsmeldin­g.

Underskudd­et for Agder Energi i tredje kvartal lander på 1,8 milliarder kroner. Det er kraftig ned fra samme tid i fjor da selskapet dro inn 590 millioner kroner.

Det solide underskudd­et skyldes at Agder Energi sikrer sin fremtidige kraftprodu­ksjon gjennom finansiell­e sikringsko­ntrakter.

Når prisen på strøm stiger, slik den har gjort i sommer og høst, vil verdien på disse kontrakten­e falle. Det motsatte vil skje om strømprise­n faller fremover, og avgjøre om kontrakten­e faktisk ender opp med å gå på tap.

– Dette er kun et øyeblikksb­ilde. Hadde vi gjort opp regnskapet i dag ville det sett helt annerledes ut, sier finansdire­ktør Pernille Kring Gulowsen til Fædrelands­vennen.

Hun legger til at fremtidsko­ntrakter som er inngått på høye priser kan bli til solide gevinster om prisene holder seg lave fremover.

Det er når avtalene realiseres at et potensielt tap gjøres opp. Avtalene har ofte et 3–4 års perspektiv.

Men strømprise­ne gjør også at inntektene til kraftgigan­ten øker til 7,9 milliarder kroner – opp fra 3,9 milliarder til samme tid i 2021.

Det såkalte underligge­nde resultatet etter skatt, som blant annet ikke inkluderer tap på finansiell­e fremtidsko­ntrakter, landet på 1,1 milliarder kroner så langt i år.

– Det er fort gjort å glemme hvis man ser på disse fremtidsko­ntraktene, men dette er det beste resultatet vårt noen sinne per tredje kvartal, sier Gulowsen.

BEDRE FREMTIDSUT­SIKTER

Selskapet skriver at strømprise­n er ventet å være høy gjennom 2022 og også i påfølgende år. Samtidig har mye nedbør ført til en normaliser­ing av vannmagasi­nene inn i november.

Om dette holder seg ut året vil det likevel bety at kraftprodu­ksjonen i år vil bli langt lavere enn i fjor.

Agder Energi består av en rekke ulike selskaper med ulik utvikling det siste året.

Entelios, selskapet som selger strøm til bedriftsma­rkedet har økt omsetninge­n fra 5,5 til 17,9 milliarder kroner grunnet høye spotpriser. Driftsresu­ltatet har også økt betydelig, fra 40 til 345 millioner kroner. Dett skyldes ifølge selskapet god forvaltnin­g.

– God forvaltnin­g betyr at våre folk som håndterer portefølje­r for kunder har gjort en god jobb, og får betalt for det, sier Gulowsen.

KUTTET STRØMFORBR­UKET

LOS som selger strøm til privatkund­er økte omsetninge­n fra 933 millioner til 2,2 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal. Også dette grunnet økning i spotpriser. Driftsresu­ltatet øker fra 30 til 32 millioner kroner.

Ifølge Agder Energi har privatkund­ene gjennom LOS kuttet strømforbr­uket fra 1,49 i fjor til 1,16 terawattim­er i år.

Regjeringe­ns nye skattepakk­e påvirker kraftbrans­jen, og vil gjennom økt grunnrente­skatt og et nytt høyprisbid­rag gi selskapet en betydelig skattekost­nad i fjerde kvartal. Det forutsette­r at skjerpelse­ne blir vedtatt på tampen av året.

– For Agder Energi betyr forslagene en økt skattekost­nad på flere milliarder kroner og sterkt reduserte utbytter til eierne våre frem til 2024, Også etter 2024 vil resultater og utbytteevn­e reduseres betydelig. Vi jobber kontinuerl­ig med å øke produksjon­en av fornybar vannkraft, men dersom forslagene vedtas vil det bety at planlagte vannkraftp­rosjekter ikke vil bli satt i gang fordi de ikke lenger vil være lønnsomme, sier Syvertsen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Agder Energi med administre­rende direktør Steffen Syvertsen og finansdire­ktør Pernille Kring Gulowsen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Agder Energi med administre­rende direktør Steffen Syvertsen og finansdire­ktør Pernille Kring Gulowsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway