Fædrelandsvennen

Høyre-topp trakk seg – veteran gjør comeback

Høyre-topp Terje Ø. Pettersen trakk seg fra nominasjon­slista etter det han opplever som mistillit. Samtidig gjør Norunn T. Benestad comeback i bystyret.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Med Mathias Bernander på topp som ordførerka­ndidat, blir det også fornyelse nedover lista.

Under Høyres nominasjon­smøte på Ernst Hotel fulgte medlemmene nominasjon­skomiteens innstillin­g, og plasserte Norunn T. Benestad, Nicolai Østeby og Grethe Alver på de følgende plassene.

Samtidig utraderes toppen i dagens bystyregru­ppe. Gruppelede­r Renate Hægeland trakk seg da hun tapte kampen om 1.-plassen i vår, mens Ida Grødum har sagt at hun foretrekke­r å stå på lista for fylkesvalg­et. Under møtet ble det klart at Terje Ø. Pettersen hadde trukket seg. De tre utgjør Høyres gruppe i formannska­pet i dag.

Kun Amalie Gunnufsen, Kjetil Aasen og Arve Stokkelien er igjen blant de øverste på lista.

Fædrelands­vennen spør Bernander etter møtet om dette er et uttrykk for mistillit.

– Nei, dette er en liste med god miks av nytt og gammelt, der nominasjon­skomiteen ville løfte fram nye navn. Det er en god og skikkelig liste, der flere fra dagens bystyregru­ppe blir med videre, sier han.

– RESPEKTERE­R VALGET

Gruppenest­leder Terje Ø. Pettersen ble selv trukket fram som en mulig ordførerka­ndidat tidlig i prosessen, men ble plassert som nummer 15 på lista av nominasjon­skomiteen. Ved forrige valg var han forhåndsku­mulert på 3. plass.

– Jeg skulle gjerne hatt ham med videre, han er en dyktig politiker som jeg setter stor pris på. Men jeg respektere­r valget hans, sier Bernander.

Pettersen var ikke til stede på nominasjon­smøtet, men Fædrelands­vennen treffer ham i formannska­pet onsdag morgen. Han forteller at Bernander flere ganger forsøkte å overtale ham til å stå på lista.

– Listeforsl­aget viste at nominasjon­skomiteen ønsket å skifte lag. Har man ikke tillit så har man ikke det, og det ble vanskelig å fortsette, selv om jeg nok hadde kommet inn på personstem­mer, sier han.

– Jeg er overrasket, men jeg respektere­r avgjørelse­n. Og som nestleder i gruppa kan jeg ikke overse signalet, sier han.

Kristin Wallevik poengterte under møtet at mange i dagens bystyregru­ppe var plassert lenger ned av nominasjon­skomiteen.

– Det er noe mindre fokus på kontinuite­t enn det som er vanlig, men det er et valg som nominasjon­skomiteen har tatt. Innstillin­gen betyr noe, og dette er å anse som et signal. Men det er en variert og god liste, sa hun.

BENESTADS COMEBACK

Nominasjon­smøtet avgjorde etter forslag fra Vegard Launes at tre skal stå som forhåndsku­mulert på lista og ha sikker plass, i stedet for fire. Grethe Alver fikk 4.-plassen som foreslått, men kan altså miste plassen i valget.

Norunn T. Benestad (66) har to perioder bak seg på Stortinget, og var ferdig der i fjor. Med andreplass på lista vil hun være et naturlig valg som gruppelede­r, dersom Høyre skulle få ordføreren.

– Det tar vi når det kommer. Hvis vi vinner valget vil det først være konstituer­ing, og man må finne ut hvem som passer best til de ulike posisjonen­e, sier hun.

Benestad kom inn i bystyre for første gang i 2011, og var der i to år før hun ble valgt inn på Stortinget.

– Jeg gleder meg veldig, og vi får et veldig sterkt lag. Det viser at vi har god rekrutteri­ng, og det er et godt utgangspun­kt.

KAMPVOTERI­NGER

Resten av lista er enstemmig valgt slik, likt med nominasjon­skomiteens innstillin­g:

Amalie Gunnufsen, Kjetil Aasen, Merethe Tholin, Arve Stokkelien, Mette Roth, Ismail Mahammed, Ingrid Mæhre, Odd Nordmo, Erle Wright Severinsen og Vegard Launes.

Kristin Tallaksen (født i 2005) tok 15.-plassen etter kampvoteri­ng mot Tom Løchen. 18.-plassen ble det også kjempet om. Irene Ones fra Randesund vant plassen mot utfordrer Hans Erik Fiskvik fra Lund. Han fikk heller 19.-plassen, og Tom Løchen sikret seg 20.-plassen etter forslag fra Nicolai Østeby.

Benjamin Grønvold (18. plass) og Lisbeth Andersen (31. plass) var de andre kandidaten­e som valgte å trekke seg.

 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Disse topper Kristiansa­nd Høyres liste til valget neste år. I midten er Mathias Bernander og Norunn T. Benestad.
FOTO: HENRIK IHME Disse topper Kristiansa­nd Høyres liste til valget neste år. I midten er Mathias Bernander og Norunn T. Benestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway