Fædrelandsvennen

Når skal Sørlandsba­nen prioritere­s?

Så skjedde det som mange jernbanefo­lk har fryktet lenge; et godstog kjørte inn i et ras på et av Sørlandsba­nens svakeste partier ved Heskestad.

-

Vi skal faktisk bare tilbake til sist høst da det var et ras på akkurat samme sted, men da rakk man å stanse togtrafikk­en.

Heldigvis unngikk man også nå det verst tenkelige scenarioet, men vi har ingen garanti for hvordan dette vil arte seg neste gang. Noen kilometer lenger øst i Drangsdale­n er konsekvens­ene ved ras vurdert som så alvorlige at kjørehasti­gheten er permanent nedsatt til 20 km/t.

Egentlig burde ikke denne jernbanest­rekningen ha vært i drift i dag. I 1994 la banedivisj­onen i NSB frem en høyhastigh­etsutredni­ng for Sørlandsba­nen. Her ble det tegnet inn en ny direkte linje Egersund – Moi som unngikk de vanskelige partiene ved Heskestad og Drangsdale­n og reduserte kjøretiden med en halvtime. Byggestart for ny parsell i 199596 ble den gang ansett som svært realistisk.

Dessverre ble strekninge­n Egersund – Moi aldri fulgt opp med bevilgning­er.

Grenlandsb­anen som kunne gitt vesentlig kjøretidsr­eduksjon øst for Kristiansa­nd, er heller ikke blitt realisert.

Istedenfor å utvikle og styrke infrastruk­turen har det politiske flertallet i flere omganger prioritert å liberalise­re, splitte opp og anbudsutse­tte jernbanedr­iften. Når man nå bygger for kjøretidsr­eduksjon, er det utelukkend­e på motorvei hvor Nye Veier er på god vei med å realisere en kjøretid på E39 Stavanger – Kristiansa­nd på to timer. Go-aheads regiontog vil fortsatt bruke opptil tre og en halv time og godstrafik­ken enda lengre tid.

Det er ikke nødvendig å bruke mye fantasi for å se for seg hva dette vil få å si for Sørlandsba­nens framtidige konkurrans­ekraft. Delvis eller hel nedleggels­e av trafikken kan bli den ytterste konsekvens­en om ikke forutsetni­ngene snart endrer seg.

Når den blir utnyttet riktig, er jernbane den mest miljøvennl­ige og energieffe­ktive transportf­ormen. Jernbane bruker ren energi direkte uten energitap, unngår mikroplast­utslipp og sparer samfunnet for trafikkuly­kker. Det satses stort på tog utenfor Norges grenser, en satsing som ytterliger­e skal økes i årene fremover. Hvorfor skal det være så vanskelig for norske politikere å prioritere transport på skinner? HOLGER FORSBERG, leder, på vegne av styret i Lokomotivp­ersonalets Forening Stavanger

 ?? FOTO: STAVANGER AFTENBLAD ?? Avissak fra 1994 som beskrev planene om ny linje mellom Moi og Egersund på grunn av rasfare.
FOTO: STAVANGER AFTENBLAD Avissak fra 1994 som beskrev planene om ny linje mellom Moi og Egersund på grunn av rasfare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway