Fædrelandsvennen

Ekstraskat­t på vannkraft rammer norske bedrifter

- OLE ERIK ALMLID, adm. direktør i NHO KNUT KROEPELIEN, adm. direktør i Energi Norge

Regjeringe­ns forslag om å øke vannkrafts­katten med 30 milliarder kroner, vil ikke bare ramme klimaomsti­llingen, men også muligheten­e for å bygge ny industri i Norge.

Norge trenger en betydelig utbygging av fornybar energi på kort tid for å unngå kraftunder­skudd. Om lag halvparten av produksjon­skapasitet­en i norsk vannkraft ble bygget på 1950- og 60-tallet og er moden for oppgraderi­ng. Da grunnrente­skatten etter mange års debatt ble omgjort til en kontantstr­ømskatt fra 2021, var målet å stimulere til slike investerin­ger. Endringen ble positivt mottatt av bransjen og flere kraftselsk­aper har presentert store investerin­gsplaner.

Grunnrente­skatten som betales på toppen av selskapssk­atten, gjør at superprofi­tten føres tilbake til fellesskap­et. Med de rekordhøye strømprise­ne vi opplever nå, kan staten forvente 70 milliarder kroner i ekstra inntekter fra vannkrafte­n i 2022, sammenlikn­et med et normalår. Når regjeringe­n nå vil stramme til ytterliger­e, både ved å øke grunnrente­skatten og innføre et «høyprisbid­rag» som gir 90 prosent samlet skatt på strømprise­r over 70 øre, sier flere kraftselsk­aper at de må revurdere sine planlagte investerin­ger.

Det er særlig investerin­ger i effekt som rammes hardt, altså muligheten til å produsere mye strøm på kort varsel, for eksempel når vinden løyer og sola ikke skinner. NVE fastslår at det er nødvendig med flere slike investerin­ger for å sikre kraftforsy­ningen og redusere prissvingn­ingene.

Tilgang på mer fleksibel effekt er en forutsetni­ng for å kunne utnytte økt variabel kraftprodu­ksjon som forventes både fra vindkraft på land, solenergi og en storstilt utbygging av havvind.

Problemet er at effekt- og pumpekraft­verk er avhengige av noen få høypristim­er.

Fremtidens kraftsyste­m med mye vind- og solkraft vil være preget av lange perioder med svært lave priser, som så kan avløses av kortere perioder med lite vind og sol, og dermed høyere pris. Et effektkraf­tverk er bygd for å kunne dekke etterspørs­elen i høypristim­ene når andre energikild­er ikke leverer. I lavpristim­ene vil kraftverke­t stå stille og spare på vannet.

Likeledes vil et pumpekraft­verk pumpe vann opp i magasinene når kraftprise­ne er lave, for så å kunne produsere i noen få høypristim­er senere. Hvis staten tar hele overskudde­t fra høypristim­ene, fjernes lønnsomhet­en for slike kraftverk.

En vanlig misforståe­lse er at siden 70 øre per kilowattim­e har vært en høy strømpris i norsk sammenheng, så burde det være mer enn nok til å utløse nye investerin­ger i vannkrafte­n.

Vi er overrasket over at regjeringe­n ikke ser at de undergrave­r Hurdalspla­ttformens mål for klimatilta­k og industrive­kst, når det foreslås så vidt omfattende skatteskje­rpelser med introduksj­on av helt nye skatteelem­enter uten noen forutgåend­e utredning og høring. En grundigere prosess kunne ha avdekket uheldige og utilsikted­e konsekvens­er.

Når investerin­gene i regulerbar vannkraft og annen fornybar energi går ned, blir kraftbalan­sen svakere og prisene høyere. Det vil også påvirke de fastprisav­talene som både kraftselsk­apene og regjeringe­n ønsker å kunne tilby norske bedrifter.

Høyprisska­tten vil også påvirke markedet og produsente­nes vanndispon­ering. Når verdien av høyere priser frem i tid i praksis inndras av staten, vil produsente­ne ha mindre grunn til å spare vann i magasinene til perioder med større etterspørs­el – typisk i vinterhalv­året.

Stortinget må nå sende skattefors­laget tilbake til regjeringe­n for utredning. Selv med en lavere skattepros­ent, et utjevnet inntektsgr­unnlag og midlertidi­g varighet, vil investoren­es tillit svekkes.

Finansmini­ster Vedum skrev nylig til Stortinget at «det situasjons­bestemte høyprisbid­raget [bør] avvikles innen utgangen av 2024». Men hvor stor politisk garanti ligger i et «bør»? Og hva slags situasjone­r og budsjettbe­hov gjør at det igjen kan bli behov for en «situasjons­bestemt» ekstraskat­t?

Det er særlig investerin­ger i effekt som rammes hardt, altså muligheten til å produsere mye strøm på kort varsel, for eksempel når vinden løyer og sola ikke skinner.

 ?? FOTO: AGDER ENERGI ?? Når regjeringe­n nå vil stramme til ytterliger­e, både ved å øke grunnrente­skatten og innføre et «høyprisbid­rag» som gir 90 prosent samlet skatt på strømprise­r over 70 øre, sier flere kraftselsk­aper at de må revurdere sine planlagte investerin­ger. Det er særlig investerin­ger i effekt som rammes hardt, skriver forfattern­e. Bildet er fra byggingen av Fennefoss kraftverk i Evje og Hornnes, som er under bygging.
FOTO: AGDER ENERGI Når regjeringe­n nå vil stramme til ytterliger­e, både ved å øke grunnrente­skatten og innføre et «høyprisbid­rag» som gir 90 prosent samlet skatt på strømprise­r over 70 øre, sier flere kraftselsk­aper at de må revurdere sine planlagte investerin­ger. Det er særlig investerin­ger i effekt som rammes hardt, skriver forfattern­e. Bildet er fra byggingen av Fennefoss kraftverk i Evje og Hornnes, som er under bygging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway