Fædrelandsvennen

God rusbehandl­ing og trygg økonomi med Støreregje­ring

Ingunn Foss og Svein Harberg bekymrer seg for Loland behandling­ssenter (LBH).

- Arbeiderpa­rtiet

Mest av alt deler jeg bekymringe­n mange pasienter og deres pårørende har kjent på ved å måtte reise langt bort for å få behandling under Solbergs styre. Enten for sin rusavhengi­ghet eller andre sykdommer, slik Høyres politikk la opp til.

Valgkampen handlet om mer rettferdig fordeling og mindre privatiser­ing. Velgerne sa ja til dette. I budsjetten­e for 2022 og i forslaget for 2023 er de offentlige sykehusene og fagfeltene rus og psykisk helse prioritert.

LBH har vært en viktig del av rusbehandl­ingen på Agder i mange år. Støre-regjeringe­n har lagt tydelige føringer for at det skal legges vekt på regionale behov ved avviklinge­n av Solbergs privatiser­ingsmodell. Loland dekker et slikt behov og jeg har derfor tatt initiativ til møter med sykehusled­elsen og med styret i Helse SørØst om saken.

Høyresiden­s privatiser­ing hadde store svakheter, og innfridde ikke engang Solberg-regjeringe­ns egne mål. Ordningen gav ikke kortere ventetider eller mer effektive sykehus. Mye gikk med til administra­sjon og Solberg-regjeringe­ns krav om at penger bevilget til sykehusene skulle benyttes på private aktører, gav lite rom for fleksibel utnyttelse av fellesskap­ets ressurser. Bare i vår egen sykehusreg­ion førte ordningen til at 187 millioner kroner måtte øremerkes private. Det er her uenigheten ligger; trygg styring av pengene. Ap mener disse pengene kunne gitt menneskene og deres pårørende bedre rusbehandl­ing og gitt et bedre utgangspun­kt for å takle de store utfordring­ene vi har i dag.

Ap mener i motsetning til Høyre at de offentlig ansatte legene, sykepleier­ne, helsefagar­beiderne og andre på SSHF gir god behandling og følger pasientene godt opp i sykehusene vi eier sammen. Vi vil ha «færre kokker og mindre søl» av penger, tid og ressurser.

Pasientene kan fortsatt velge fritt mellom institusjo­ner – også private - finansiert og styrt av det offentlige, slik at man får mest behandling igjen for pengene.

Det som virkelig har rasert behandling og oppfølging har vært den kraftige nedpriorit­eringen av offentlige sykehus og TSB gjennom avbyråkrat­iserings- og effektivis­eringskutt (ABE). Flate og urettferdi­ge kutt. I tillegg til redusert skatt til de med mest, var dette blant Høyre-regjeringe­ns hovedsatsi­nger.

Dette ville velgerne ha slutt på. Støre-regjeringe­n styrker våre felles sykehus og rusbehandl­ing. KARI HENRIKSEN,

Innlegget er forkortet. Red.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway