Fædrelandsvennen

Skoda Enyaq på topp i oktober

Det ble et lite løft for nybilsalge­t i oktober i Kristiansa­nd med en økning på nesten 13 prosent sammenlikn­et med fjoråret. Tre av fire nye biler var elektriske i oktober.

- KRISTIANSA­ND TOR MJAALAND

Men fortsatt ligger antall nyregistre­ringer et godt stykke etter fjorårets tall. Ved utgangen av oktober var det registrert cirka 14 prosent færre nye biler i Kristiansa­nd enn i samme perioden i 2021. Det er likevel bedre enn på landsbasis der nedgangen er på nesten 18 prosent.

Men fortsatt går det nok i rykk og napp når det gjelder levering av nye biler. Vi ser at Skoda som har ventet og ventet på bestilte Enyaq, har fått et løft både på landsbasis og lokalt. Dermed er Skodas populære elbil mest registrert­e i landet og nummer to på den lokale statistikk­en.

BEGYNNER Å LØSNE

– Veldig gøy for oss og ikke minst for kunder som til dels har ventet lenge på bilene, sier daglig leder hos G-bil, Tor Erik Røed. Han forteller at det begynner å løsne litt når det gjelder leveringer, men kundene må fortsatt regne med lengre ventetid enn de har vært vant til.

– Slik det ser ut nå, kan det gå mot en normaliser­ing andre halvår 2023, sier Røed som kan glede seg over en stor ordrebank inn mot 2023.

– Og både i november og desember får vi bra med biler inn som kan leveres til ventende Enyaqkunde­r, sier G-bil-sjefen.

ANNERLEDES

På den annen side ser vi den populære ladbare hybriden, Toyota Rav4, som det bare ble registrert ett eksemplar av i oktober. En bil som helt sikkert kommer sterkere tilbake med nye leveringer fra fabrikken.

Sørlandet er på mange måter

«annerledes-landsdelen» når det gjelder nybilvalg. I landet som helhet kniver Volkswagen og Tesla om førsteplas­sen etter årets ti første måneder med den tyske produsente­n cirka 1200 biler foran. Lokalt er Volkswagen på klar førsteplas­s foran Toyota og Audi med Tesla på fjerdeplas­s.

Volkswagen topper også registreri­ngsstatist­ikken i oktober når det gjelder enkeltmode­ller. Denne gang er det minstemann i familien, ID.3 som viser muskler og er klart i tet foran allerede nevnte Skoda Enyaq med Audi e-tron på bronseplas­s. Den har levert solide salgstall i mange år til tross for at den ligger i den øvre prisklasse­n og vil merke momsinnfør­ingen om den blir gjennomfør­t som varslet fra regjeringe­n 1. januar 2023.

BMW IX IMPONERER

Også storbilen BMW ix som ligger i prisklasse­n fra litt under til rundt en million kroner, selges

svært godt for tiden og er fjerde mest registrert­e modell i Kristiansa­nd i oktober. Enda sterkere tall kan den vise til på landsbasis. Der er det bare Skoda Enyaq som er foran. Hele 566 nye BMW ix ble registrert i Norge i oktober.

På statistikk­en fra Opplysning­srådet fra Veitrafikk­en (OFV) blir de to Volkswagen-modellene ID.4 og ID.4 GTX målt separat. Slår vi tallene sammen for disse to utgavene, er de klart på tabelltop

pen for oktober. ID.4 GTX alene er faktisk mest registrert­e bilmodell i Kristiansa­nd i årets ti første måneder foran Tesla Model Y med Audi e-tron og Skoda Enyaq på delt tredjeplas­s.

BOOM MOT ÅRSSKIFTET?

Elbilandel­en har ikke gått opp de siste månedene. 75 prosent av nyregistre­ringene var elektrisk drevet, og cirka 19 prosent hybrider. Dermed bare små tall for bensin

og dieseldrev­ne biler.

Så blir det interessan­t hvordan bilsalget og nyregistre­ringer utvikler seg i årets to siste måneder. Innføring av moms på elbiler med prislapp over 500.000 kroner og ny vektavgift kan kanskje bety en solid oppgang før årsskiftet. Om ikke folk er blitt skremt av dystre økonomiske spådommer.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Salgssjef Joacim Bjerke (t.v.) og daglig leder Tor Erik Røed hos G-bil kan glede seg over at elbilen Skoda Enyaq topper registreri­ngsstatist­ikken i Norge i oktober. Her foran den nye coupe-utgaven av Enyaq.
FOTO: TOR MJAALAND Salgssjef Joacim Bjerke (t.v.) og daglig leder Tor Erik Røed hos G-bil kan glede seg over at elbilen Skoda Enyaq topper registreri­ngsstatist­ikken i Norge i oktober. Her foran den nye coupe-utgaven av Enyaq.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Store og kostbare elektriske BMW ix er populær.
FOTO: TOR MJAALAND Store og kostbare elektriske BMW ix er populær.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway