Fædrelandsvennen

Lysene kan bli slokket etter 40 år

I 40 år har lysløypa vært opplyst gjennom vinterhalv­året. Nå kan det bli mørkt på grunn av kommunens elendige økonomi.

- LINDESNES JARLE R. MARTINSEN

– Skjer det, er det svært ille for aktivitete­ne for idrettslag­et og for alle i lokalbefol­kningen som bruker løypa. Dessuten brukes den som skolevei, sier leder av Holum idrettslag Mikael Rødland og leder av Lindesnes Idrettsråd Jørn Veiset.

I rådmannens budsjettfo­rslag for neste år er driften av lysløypa i Holum strøket.

– Dette handler utelukkend­e om at det er for lite midler. Det er likevel lett å se at dette er et tiltak som vil ramme bygdas barn, unge og voksne, sier kommunalsj­ef for samfunnsut­vikling i Lindesnes kommune, Arne Wilhelmsen.

12 GRUNNEIERE

Lysløypa det er snakk om er på baksiden av skolen og idrettshal­len og er på vel tre kilometer. Den involverer 12 grunneiere.

I så lang tid som fire år har det vært forhandlet for at alle skal bli enige om fortsatt lysløype. Det har ikke vært lett blant annet fordi løypa går på en felles skogsbilve­i.

– Men nå var vi altså enige. I denne prosessen har også kommunens administra­sjon jobbet med oss. Og så kommer altså forslaget til budsjettku­tt rett før vi skal skrive under, sier en oppgitt Rødland.

MENER DET RAMMER FOLKEHELSA

Både han og Veiset karakteris­erer det som mildt sagt ugreit.

– Det kan være kommunen sparer noen kroner på sikt, men dette er ingen besparelse i folkehelse, mener de to.

I budsjettfo­rslaget heter det at lysarmatur­ene krever en oppgraderi­ng og at årlige utgifter på lysløypa vil være 210.000 kroner og så økende.

Kommunen har regnet seg fram til at det vil koste 250.000 kroner å fjerne stolper og armatur. Men idrettslag­et mener det vil koste langt mer.

BRUKER LØYPA AKTIVT

– Bare å sanere de gamle stolpene som er det hundre stykker av vil komme på summen de mener det vil koste å fjerne alt, sier Rødland.

Det er 450 medlemmer i Holum idrettslag som driver med blant annet fotball, håndball og friidrett.

– Alle disse bruker løypa aktivt året rundt. Om vi nå skulle miste lysene, står vi overfor store utfordring­er i å klare å drive idrettene på en god måte, sier han.

– VIKTIG SAK

Nå spørs det om det likevel ikke ordner seg. Ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap) er i flertallsk­oalisjonen i kommunesty­ret som nå jobber med budsjettet.

– Jeg kan ikke forskutter­e hva det blir til fordi vi er midt inne i budsjettpr­osessen. Men dette er en viktig sak for partiet og meg, sier han.

Frps Alf Erik Andersen er enda mer tydelig. De vil ha lys i lysløypa fortsatt.

I sin tid som ordfører jobbet han mye for å få til enighet med grunneiern­e om fortsatt bruk.

– Så det er gledelig er at det nå er klar for en ny avtale med dem. Det er likevel krevende at den er så kortvarig som bare fire år, noe som ikke utløser tippemidle­r, påpeker han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Leder av Lindesnes Idrettsråd Jørn Veiset og leder av Holum idrettslag Mikael Rødland i lysløypa der lysene kan bli slokket dersom rådmannens budsjettfo­rslag blir fulgt opp av kommunesty­ret.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Leder av Lindesnes Idrettsråd Jørn Veiset og leder av Holum idrettslag Mikael Rødland i lysløypa der lysene kan bli slokket dersom rådmannens budsjettfo­rslag blir fulgt opp av kommunesty­ret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway