Fædrelandsvennen

Er vi ved et vendepunkt i Ukraina?

I helgen var det folkefest i Ukraina etter at russiske styrker trakk seg tilbake fra provinshov­edstaden Kherson. Krigen blir vanskelige­re og vanskelige­re for Vladimir Putin.

-

«Slava ZSU! Leve de ukrainske væpnede styrker!». Jubelen og festen ville ingen enda ta for det store folkehavet foran Khersons rådhus fredag. Da våget endelig befolkning­en seg ut i gatene for å feire den russiske tilbaketre­kningen fra den viktige provinshov­edstaden.

Dette regnes nå som det tredje store tilbakesla­get for Putin.

Før Vladimir Putin sendte sine styrker inn i Ukraina hadde Kherson nesten tre hundre tusen innbyggere. Nå er det kaos og lite oversikt i den herjede byen. Russerne har vært der i åtte måneder. Mange ukrainere som bodde der er borte. Mange har flyktet, noen kan være deportert, andre tatt av dage.

Ukrainerne hadde forberedt seg på harde kamper for å prøve å gjenvinne byen. Men kunne altså kjøre fritt inn i gatene uten motstand. Nå later det til at ukrainerne kontroller­er hele den vestlige siden av den brede Dnipro-elven.

Spørsmålet mange stiller seg nå er hva dette betyr? Det er et alvorlig nederlag og tilbakesla­g for Putin og hans styrker, men er det også et vendepunkt i krigen?

«Definitivt», fastslår den britiske militæreks­perten Ben Berry ved britiske IISS til nyhetsbryå­et Reuters. Men han understrek­er samtidig, med flere andre eksperter, at det er altfor tidlig å avskrive Russland. Og at det er sannsynlig at det nå vil komme harde angrep.

Dette regnes nå som det tredje store tilbakesla­get for Putin. Han måtte først gi opp å erobre Kyiv. Han måtte deretter trekke soldatene ut av Kharkiv-regionen og nå altså gi opp Kherson. Og dette siste gir ukrainske styrker håp om at de kan gjenerobre Krim-halvøya, som har vært okkupert av russerne i åtte år.

Men russerne prøver fortsatt å mane til kamp, og ekspreside­nt Dmitrij Medvedev ba sine landsmenn om ikke få panikk etter Kherson-nederlaget. I en melding på Telegram sier han at alle områder russerne har annektert skal tas tilbake.

Men så langt har krigen vært mislykket for Putin: Den russiske økonomien er ødelagt. Russland er nærmest isolert. NATO blir utvidet. Vesten er samlet. Ukrainas nasjonalfø­lelse og stolthet har bare vokst. Og – tusenvis av russiske soldater har mistet livet. Kanskje opp mot 20.000. Noen mener enda flere.

 ?? FOTO: NINA LYASHONOK / AP ?? Det var mye feiring og folkefest i Kherson fredag, da ukrainske styrker kunne erklære regionhove­dstaden for gjenerobre­t.
FOTO: NINA LYASHONOK / AP Det var mye feiring og folkefest i Kherson fredag, da ukrainske styrker kunne erklære regionhove­dstaden for gjenerobre­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway