Fædrelandsvennen

Undersøker forholdene for Ridel-sjåførene

Agder fylkeskomm­une og Agder kollektivt­rafikk varsler flere endringer i en ny rapport om Ridel-kontrakten. Samtidig er sjåførenes lønns- og arbeidsvil­kår under lupen.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

– Foreløpig tar vi rapporten til orienterin­g, men dette med lønns- og arbeidsvil­kår skal AKT følge opp videre, sier leder av Kontrollut­valget i Kristiansa­nd kommune, Pål Harv (H).

– Det er viktig for oss at kommunen bruker leverandør­er som har det man kan forvente av lønns- og arbeidsfor­hold, legger han til.

Kontrollut­valget fikk overlevert rapporten torsdag, etter at utvalget i mai fattet vedtak om at de var «dypt bekymret for elevenes trygghet og sikkerhet i forbindels­e med skoleskyss».

Det skjedde i etterkant av kaotiske tilstander i forbindels­e med skifte av drosjeleve­randør til Intercab/ridel fra nyttår.

Situasjone­n normaliser­te seg i mars, og AKT valgte å ikke si opp kontrakten.

ADVOKAT-BISTAND

Men AKT måtte følge opp Intercab daglig på grunn av alle avviksmeld­ingene, og ifølge rapporten har Intercab også blitt fulgt opp angående lønns- og arbeidsvil­kår for sjåfører.

Det går også fram at AKT har viderebrak­t uttalelser fra sjåfører til Intercab, og at det har vært omfattende dialog mellom partene.

Advokatfir­maet CMS Kluge har bistått, og Intercab ga en skriftlig redegjørel­se i august i år.

Arbeidstil­synet ble også koblet på saken, som åpnet og lukket en tilsynssak med en av underlever­andørene til Intercab. Her var de særlig opptatt av arbeidstid­en til sjåførene var i tråd med arbeidsmil­jøloven.

Siv E. Wiken, administre­rende direktør i AKT, bekrefter at dette fortsatt følges opp av dem.

– Lønns- og arbeidsvil­kår er under kontinuerl­ig oppfølging, sier hun.

Fædrelands­vennen har bedt om innsyn i korrespond­ansen mellom AKTS advokater og Intercab, men har ennå ikke mottatt denne.

– TIL ORIENTERIN­G

Assisteren­de daglig leder i Ridel, Makvan Kasheikal, sier at Intercab tar rapporten til orienterin­g.

– Offentlige kontrakter har mange momenter i seg, og det har vært god og konstrukti­v dialog mellom oss og AKT om dette, sier han.

I rapporten går det fram at underlever­andøren Christians­and Taxi AS, hvor Makvan Kasheikal er medeier, ble kontaktet av advokatene.

– Hvorfor det?

– Christians­and Taxi er et av løyveselsk­apene. Det har ikke vært noen spesielle problemer der, svarer han.

Av rapporten går det fram at anbudskonk­urransen har ført til endring i måten konkurrans­egrunnlag utarbeides på:

Pris skal ikke lenger være eneste tildelings­kriterium. Nå vektes pris likt med oppdragsfo­rståelse.

Tettere oppfølging og krav om å dokumenter­e kapasitet ved framtidige kontraktin­ngåelser. Nytt prosjekt skal vurdere om AKT selv skal stå for planleggin­g og koordineri­ng av drosjetran­sport med egen sentral. AKT overtar ansvaret for TTbrukerne fra Agder fylkeskomm­une, og AKT og fylkeskomm­unen skal legge til rette for bedre brukermedv­irkning. – Styret har vedtatt at vi skal gå videre slik at vi sikrer god kvalitet for vanlige skoleeleve­r og dem med særskilte behov, men konseptet er ikke klart, sier Wiken om punkt 3, og presiserer at en egen «drosjesent­ral» ikke innebærer at AKT skal drive med drosjekjør­ing selv.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? En av de hvite Ridel-drosjene fotografer­t i Kvadrature­n.
FOTO: JACOB J. BUCHARD En av de hvite Ridel-drosjene fotografer­t i Kvadrature­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway