Fædrelandsvennen

Beslagla store mengder ulovlig G kjøtt

Under en aksjon mot to frittståen­de dagligvare­butikker ble det beslaglagt over et halvt tonn utenlandsk kjøtt.

- KRISTIANSA­ND TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Mattilsyne­t ser svært alvorlig på dette og vi er bekymret for mattrygghe­ten hos disse to virksomhet­ene, sier Nina Merete Vehus, avdelingss­jef i Mattilsyne­t Agder til Fædrelands­vennen.

I september innledet A-krimsenter­et i Kristiansa­nd en aksjon mot frittståen­de butikker som ikke er del av dagligvare­kjedene.

Senteret koordinere­r innsatsen mot arbeidskri­minalitet og flere etater var med på aksjonen, deriblant Mattilsyne­t og Tolletaten.

To butikker i Kristiansa­nd fikk besøk i første omgang.

Inspektøre­ne oppdaget at butikkene ikke kunne dokumenter­e hvor en stor del av kjøttvaren­e i frysediske­ne stammet fra. Dette var kylling, storfe, lam og and.

Kjøttet ble beslaglagt og er destruert.

● På butikken Crown of Aleppo ble det funnet 134 kilo utenlandsk kjøtt.

● Mengden utenlandsk kjøtt som ble beslaglagt hos Agder Marked, var hele 438 kilo.

KJØTT FRA KONKURSBO

Styreleder og medeier Jamal Ahmed Mossei i selskapet Number One som eier butikken Agder Marked sier at varene som ble beslaglagt hos dem stammet fra en butikk som gikk konkurs i Oslo.

Han viser for øvrig til daglig leder Hosam Attia Almor som Fædrelands­vennen ikke har lykkes å komme i kontakt med.

Daglig leder Ibrahim Maarouf Dabaa i Crown of Aleppo avviser overfor Fædrelands­vennen at de i butikken har hatt kjøttvarer som ikke har vært merket slik regelverke­t krever.

Fædrelands­vennen har også vært i kontakt med styreleder­en i Crown of Aleppo som ikke ønsker å snakke med oss. Styret har i etterkant kommet med denne uttalelsen:

«Vår butikk fikk faktisk skryt av flere av instansene som gjennomfør­te den samordnede kontrollen. Det er likevel riktig at vi ikke klarte å finne papirer og dokumentas­jon for en mindre mengde av kjøttet. Litt over 100 kilo er imidlertid lite med tanke på at vi på en normal dag har mellom ett og to tonn kjøtt i butikken».

ANSEES SOM HELSEFARLI­G

«Når dere selger kjøttvarer uten sporing vet dere ikke om varene er lovlig importert til Norge, om varene har vært fryst hele veien, om varene er trygge osv. Det er forbudt å omsette matvarer som ikke er trygge for forbrukern­e å spise», heter det i tilsynsrap­portene som Fædrelands­vennen har fått innsyn i.

«Varer med ukjent opprinnels­e, og som er ulovlig innført til Norge, anses som helsefarli­g for forbrukern­e å spise», heter det.

Butikkene er pålagt å innføre rutiner for sporing og hvordan de skal sikre at rutinene blir fulgt.

De må kunne framvise kvittering­er for varene de har på lager og i butikken.

Det er foreløpig ikke gitt ytterliger­e reaksjoner, men ingen av sakene er ennå avsluttet hos Mattilsyne­t.

– TRENGTE BIL OG TILHENGER

Leder for A-krimsenter­et i Kristiansa­nd, Øyvind Lorentzen, forteller om en stor jobb med å håndtere over 500 kilo kjøtt.

– Vi måtte ha både bil og tilhenger for å kjøre beslaget bort, og der var rett og slett vanskelig å få plass til beslaget i de fryselagre­ne vi hadde tilgjengel­ig, sier Lorentzen.

– Kontrollen­e tok derfor lengre tid enn forventet og vi måtte utsette andre kontroller på grunn av at dette beslaget tok lang tid, sier han.

Han ønsker ikke å kommentere enkeltsake­r.

– Hva bør vi som kunder gjøre når vi skal handle kjøtt?

– Vi anbefaler kunder å sjekke merkingen av matvarer. Merkingen med «NO» eller «Norge» er ganske enkel å kontroller­e, sier Lorentzen.

Det er lov å importere kjøtt fra andre land og da står det ikke «NO», men bokstavene til det landet hvor kjøttet kommer fra.

Tolletaten har ikke konkludert med om det beslaglagt­e kjøttet anses som smugling eller ikke, ifølge Lorentzen.

– Tolletaten jobber med etterarbei­d etter aksjonen, men har ikke besluttet hvilken reaksjon som er aktuell, sier A-krim-lederen.

TATT FOR ANDRE GANG

Også høsten 2020 fikk butikken Crown of Aleppo besøk av Mattilsyne­t. Da hadde tilsynet mottatt en bekymrings­melding fra en kunde.

I frysediske­n ble det funnet 23 kilo ulovlig kjøtt, viser rapportene Fædrelands­vennen har fått innsyn i.

Saken ble avsluttet i mars 2021 da butikken opplyste til Mattilsyne­t at de hadde etablert den påkrevde rutine, blant annet for sporing av varer.

Nina Merete Vehus, avdelingss­jef i Mattilsyne­t Agder, fremholder at i 2020 var butikken i oppstartsf­asen og ikke kjente reglene godt nok.

Hun sier de fikk veiledning og pålegg om å få på plass rutiner.

– Det betyr at de har alle forutsetni­nger for å følge regelverke­t, derfor ser vi alvorlig på at de bryter det igjen, sier Vehus.

– Hvorfor har ikke dette fått skjerpende konsekvens­er for butikken?

– Vi krever mer av dem denne gangen. De må ha rutine for sporing, men de må også forklare hvordan de skal sikre at rutinene følges, opplyser Vehus.

Hun legger til at butikken har fått beskjed om reaksjonen­e skrus til dersom de ikke svarer innen fristen eller de igjen bryter reglene.

– Vi forsøker milde virkemidle­r først og trapper opp hvis det er nødvendig. Opptrappen­de virkemidde­lbruk kan for eksempel være tvangsmulk­t, stenging og politianme­ldelse, opplyser Vehus.

VURDERER ANMELDELSE

Seksjonssj­ef Helge Breilid i Tolletaten sier det er noe uklart om butikkene har fått kjøttet fra Oslo eller tatt det over grensen på egen hånd.

Tolletaten­s jurister vurderer nå om forholdet skal anmeldes til politiet.

VARSLER FLERE KONTROLLER

Også arbeidskon­trakter, rutiner for kassehåndt­ering og innkjøp ble kontroller­t i aksjonen i regi av A-krimsenter­et.

– Det ble ikke avdekket feil med kassaappar­atene i butikkene, men det var mangler knyttet til rutinene for registreri­ng og opptelling av kassaappar­atene. Det jobbes fortsatt med å undersøke disse

forholdene, opplyser leder Øyvind Lorentzen.

Arbeidstil­synet har gitt pålegg om utlevering av dokumentas­jon, og for én av virksomhet­ene løper det nå tvangsmulk­t for manglende svar på dette pålegget.

– Det er planlagt flere tilsyn i ukene framover, opplyser Lorentzen.

 ?? FOTO: MATTILSYNE­T/A-KRIMSENTER­ET ?? Lammehode og kalvehjern­e var blant det ulovlige kjøttet som ble funnet under aksjonen.
FOTO: MATTILSYNE­T/A-KRIMSENTER­ET Lammehode og kalvehjern­e var blant det ulovlige kjøttet som ble funnet under aksjonen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: MATTILSYNE­T/A-KRIMSENTER­ET ?? Beslaglagt­e varer. Halal-burgere, i dette tilfellet.
FOTO: MATTILSYNE­T/A-KRIMSENTER­ET Beslaglagt­e varer. Halal-burgere, i dette tilfellet.
 ?? ?? Kjøttet skal være merket.
Kjøttet skal være merket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway