Fædrelandsvennen

Bevar det gamle sykehuset og modernisme­byen Kristiansa­nd

Vi leser med stor undring at Kristiansa­nd kommune igjen vurderer å la utbyggere ødelegge et byggverk av stor arkitekton­isk verdi.

-

Det gamle sykehuset i Tordenskjo­ldsgate er et viktig modernisti­sk signalbygg som bør bevares for ettertiden av estetiske, historiske, og klimamessi­ge grunner.

La oss diskutere estetikken først. Kanskje er vi for nære modernisme­n i tid til å verdsette retningens estetiske kvaliteter? Den tragiske rivningen av Y-blokka i Oslo vitner om det. Betongarki­tektur blir av mange i dag oppfattet som grå, falmet og lite oppdatert. Men man trenger ikke å gå lengre tilbake enn til etterkrigs­tiden, for at Posebyen ble beskrevet med lignende ord. Estetiske vurderinge­r er ikke låst i tid og rom, og vi håper derfor at flere vil få øynene opp for kvaliteten­e til sykehuset. Spesielt er bygningens bølgede form særegen og fremtreden­de. Den elegante krumningen med vindusbånd, møter det tilliggend­e bygningsvo­lumet på en nøye tilpasset måte. Rutenettet av vinduer, i ulike størrelser, skaper et vakkert spill over fasadene. Et tårn med gnistrende kobberplat­er kroner og samler bygningen. Og bruken av betong er rendyrket og helt uten dekor. Materialet i seg selv pryder bygget elegant. a oss nå vende blikket mot historien. Sykehuset er tegnet av Norges mest progressiv­e sykehusark­itekt, Ole Øvergaard (1893-1972), og regnes som Kristiansa­nds første modernisti­ske bygg. I sin samtid var Øvergaards sykehus et radikalt bygg, med løsninger hentet fra de ferskeske nyvinninge­ne innen vitenskape­n. Her sto funksjonal­ismens rasjonelle holdning i forsetet. Vektleggin­g av teknologis­ke og psykologis­ke fasilitete­r skulle skape tilpassede omgivelser for menneskets kropp og psyke. Dette var nytt, og menneskene omkring ønsket denne nye tidens saklighet velkommen.

Sykepleier Anny sa ved åpningen av sykehuset at «... det nye store sykehuset vi har fått i Kristiansa­nd [...] er Europas fineste sykehus ...». Og Fædrelands­vennen skrev «En rekke interesser­te kvinner og menn uttaler sin begeistrin­g over det tiltak byen her har maktet aa gjennemfør­e». På midten av 1950-tallet ble bygningen utvidet til den formen vi i dag kjenner. Bygningen ble tillagt nye fløyer og gikk fra fire til syv etasjer.

LSykehuset var et av Kristiansa­nds første moderne byggverk. Den funksjonal­istiske utforminge­n gjorde bygningen til et foregangsp­rosjekt, som vitnet om tidens ambisjoner innen medisin, økonomi, teknologi og arkitektur. Dette må også sees i sammenheng med andre bygninger fra samme periode i Kristiansa­nd. Gode eksempler er Thilo Schoders Solbygg og rekkehus i Oddernesve­ien; Korsmo og Aaslands kornsilo og disponentv­illa på Grim; Vilhelm Reinhardts Sparebanke­n Sørs hovedbygg på Torvet og villabebyg­gelse i Baneheivei­en; Gabriel Tallaksens «slottet» og Frøylandsg­ården i Markens; samt Ragnar Dags murvilla i Ryttergang­en og aldershjem i Elvegata. Etter krigen fortsatte Kristiansa­nds vekst, og ytterliger­e bebyggelse i modernisti­sk stil ble oppført. Summen av disse fremtidsre­ttede prosjekten­e gjør Kristiansa­nd til en unik modernisme­by, som trenger nennsom bevaring.

V idere til vårt siste argument: klimahensy­net. Kristiansa­nd kommune har en ambisjon om å kutte 80 prosent av sine utslipp innen 2030, og det burde gi tydelige føringer for hva man kan gjøre med eksisteren­de bebyggelse og kulturarv. I 2020 kom Riksantikv­aren med rapporten «Grønt er ikke bare en farge: Bærekrafti­ge bygninger eksisterer allerede», hvor de slår fast at den mest klimavennl­ige løsningen er å ombruke og restaurere eksisteren­de bebyggelse. I lys av dette er argumenten­e om å rive det gamle sykehuset bygget på foreldet kunnskap. idligere var svaret på klimavennl­ige hus, nye energieffe­ktive boliger. Men i dag er løsningen mer kompleks. Selv om energieffe­ktive passivhus har et lavt bruksmessi­g utslipp, har de et høyt produksjon­sutslipp, som sjelden tas med i regnskapet. Det samme gjelder også for det gamle sykehuset. Betong er et av de verste materialen­e en kan produsere, på den annen side har betongbygg en holdbarhet på flere hundre år. Når man derfor har bygget i betong, kan vern nærmest ansees

Tsom obligatori­sk. Ved en riving av det gamle sykehuset, vil det være naturlig å inkludere bygningen i klimaregns­kapet til de planlagte nye bygningene i kvartal 71. På denne måten vil ikke bygningene bli klimavennl­ige på mangfoldig­e tiår. Dette er tid vi ikke har til rådighet.

Med hensyn til lokalhisto­rien og klimaet, er bevaring av det gamle sykehuset den mest forsvarlig­e løsningen. La det gamle sykehuset igjen bli et foregangsp­rosjekt, og ikke et offer for en feilslått klima- og vernepolit­ikk. Og la modernisme­ns arkitektur få leve videre som en viktig del av Kristiansa­nds identitet som modernisme­by.

MARKUS SANNES,

masterstud­ent i historie UIA, og styremedle­m i Fortidsmin­neforening­en Kristiansa­nd

FRIDA FORSGREN,

førsteaman­uensis i kunsthisto­rie, UIA, og leder for forsknings­gruppa Modernism(s)

Når man derfor har bygget i betong, kan vern nærmest ansees som obligatori­sk.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sykehuset var et av Kristiansa­nds første moderne byggverk. Den funksjonal­istiske utforminge­n gjorde bygningen til et foregangsp­rosjekt, som vitnet om tidens ambisjoner innen medisin, økonomi, teknologi og arkitektur, skriver kronikkfor­fatterne.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sykehuset var et av Kristiansa­nds første moderne byggverk. Den funksjonal­istiske utforminge­n gjorde bygningen til et foregangsp­rosjekt, som vitnet om tidens ambisjoner innen medisin, økonomi, teknologi og arkitektur, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway