Fædrelandsvennen

Byvekstavt­alens klimaavtry­kk

Fylkesordf­ører, ordførere og engasjerte lokalpolit­ikere forteller oss at det er helt avgjørende at Kristiansa­ndsregione­n nå inngår byvekstavt­ale med staten.

- FOTO: TT / REUTERS / NTB

Det argumenter­es flittig for avtalens fortreffel­igheter og det legges liten vekt på de store negative konsekvens­ene som følger med.

Det sitter igjen et klart inntrykk av at klima er et av hovedargum­entene for å inngå byvekstavt­ale. En styrking av busstilbud­et ser ut til å være er en forutsetni­ng for å «redde klimaet», uten at dette dokumenter­es.

Gir det mening, sett fra et klimapersp­ektiv, å tvinge en elbilist over på en fossildrev­et buss?

Det er faktisk det som er problemsti­llingen – i løpet av kort tid er vi alle elbilister. Mer enn 3 av 4 nye biler er nå nullutslip­psbiler og utviklinge­n gjør at fossilbile­ne er ute av trafikk i løpet av relativt kort tid.

Statistisk sentralbyr­å (SSB) har tall på klimagassu­tslipp pr. passasjerk­ilometer for de forskjelli­ge transportf­ormene. For 2020 viser tallene at en busspassas­jer bidro med 89,6 gram CO2 og en person i personbil bidro med 63,9 gram CO2, altså ca 40 prosent lavere enn buss. Dette var i «koronatide­n» og ikke helt representa­tivt, men ser vi på 2019, er tallene 59 g for buss og 65,8 for bil, altså ikke veldig forskjelli­g. Utviklinge­n går i favør personbil og det vil den nok fortsette å gjøre i tiden fremover også. Busstransp­orten har tekniske og økonomiske utfordring­er som forsinker overgangen nullutslip­p.

SSB legger til grunn at en bybuss har i gjennomsni­tt 10,39 passasjere­r og at en privatbil har 1,7 (2019). Det vil litt forenklet si at en buss i gjennomsni­tt erstatter ca 6 biler. Hvis vi ønsker at bussen skal være en erstatning for personbile­n, og skal være tilgjengel­ige når vi trenger den, vil de nødvendigv­is ha lite passasjere­r store deler av døgnet.

Betyr ikke økt kjøring med fossildrev­et buss økt utslipp av klimagasse­r? Eller gjelder dette bare for personbile­r?

Hva er byvekstavt­alens klimaavtry­kk sammenlign­et med dagens kollektivt­ilbud i kombinasjo­n med elektrifis­ering av personbilp­arken? Dokumentas­jon savnes! KENNETH BJØRNESTØL

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway