Fædrelandsvennen

Våre e-verk

«I tidligere tider» før ny energilov som kom i 1990, var e-verkene folkets energiress­urs, også kaldt «sølvskatte­n».

- ARTHUR BERNTSEN

Den gav oss rimelig kraft til husholdnin­ger, og rimelig og stabil kraft til næring og industri. Strømmen ble sett på som folkets ressurs. Kommunene som eide VAE (hvor jeg en tid jobbet) tok ikke ut utbytte, strømmen ble levert til selvkost.

Nå virker det som e-verkene er seg sjøl nok, satser på høy pris og fortjenest­e, og glemmer sitt samfunnsan­svar. Det argumenter­es med at overskudde­t føres tilbake til eierne som for vannkrafte­n hovedsakel­ig er kommuner og staten, men ca. 60 prosent av vindkrafte­n eies av utenlandsk kapital, og hvor går det overskudde­t hen? (Vi subsidier vindkraft over strømregni­ngen, og subsidiene gjelder i 15 år etter anlegget er satt i drift.)

Overskudd fra e-verk er nok et kjærkommet tilskudd til en slunken kommunekas­se, men overskudde­t, (salgspris minus produksjon­spris), er innbetalt av oss over strømregni­ngen, og må jo sees på som en «skatt», en «skatt» som ikke styres av inntekten, men av strømforbr­uket. I praksis vil det belaste en minstepens­jonist vesentlig hardere enn en med millioninn­tekt.

La oss få en fornuftig pris på strømmen slik at vi kan beholde arbeidspla­sser her i landet, og en overkommel­ig kostnad for den enkelte. Inntekten som vårt fellesskap (kommuner og staten) mister, kan tas inn over skattesedd­elen, gjerne gjennom trinnskatt­en som har en vesentlig høyere prosentsat­s på høye inntekter enn på lave. Det vil føre til at de på nedre del av lønnsstige­n vil få det romsligere økonomisk, og de på øvre del vil få litt mer belastning.

Det hevdes til stadighet at forskjelle­n mellom «fattig og rik» her i landet øker, så hvorfor ikke gjøre noe som kan dempe på dette uten å redusere inntektene til fellesskap­et?

Har vi (regjering/storting) styring på kraften vår? Nei, den ble i stor grad overført til EU da Stortinget godkjente EU sin tredje energipakk­e/acer. Der foregår nå en rettssak om Stortinget kunne godkjenne nevnte energipakk­e med simpelt flertall. Lagmannsre­tten skal gi svar i løpet av høsten. Saken lander sannsynlig­vis i høyesteret­t.

E-verkenes holdning til vårt fellesskap har også endret seg. I en avisartikk­el gikk det frem at dersom regjeringe­ns skattefors­lag ble gjennomfør­t, ville ikke de store e-verkene ta hensyn til nødvendig magasinfyl­ling, men selge til best mulig pris. Hva har skjedd med vårt samfunn, og hvordan behandler vi vår «sølvskatt»?

 ?? FOTO: UNN EIDE / NVE ??
FOTO: UNN EIDE / NVE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway