Fædrelandsvennen

Næringsutv­ikling i revers

Vi opplever en positiv næringsutv­ikling på Agder.

-

Ikke bare rundt den symboltung­e batterifab­rikken i Arendal, men også rundt andre kunnskapsb­edrifter som gir verdifulle kompetanse­arbeidspla­sser, og i servicenær­ingene som gir et mangfold av gode arbeidspla­sser i regionen vår.

Dette er ikke tilfeldigh­eter og flaks. Det er resultater av satsninger på et sterkt utdannings- og forsknings­miljø med Universite­tet i Agder og utbygging av trygge motorveier som binder regionen vår sammen til et større arbeidsmar­ked. Og gode, forutsigba­re rammebetin­gelser for næringsdri­vende i Norge.

Regjeringe­n Solberg skapte det vellykkede Nye Veier, som fra sitt hovedsete i Kristiansa­nd har skapt dokumenter­te merverdier på hele 59 milliarder kroner. Solberg-regjeringe­n satset tungt på forskning, og løftet den offentlig finansiert­e Fou-innsatsen fra 0,91 prosent av BNP i 2013 til over målet om 1 prosent av BNP for resten av regjerings­perioden. Og Solberg-regjeringe­n reduserte skatter og avgifter for næringsliv­et og innbyggern­e med til sammen 34 milliarder kroner over åtte år, noe som blant annet betyr at selskapssk­atten gikk ned fra 28 til 22 prosent og at en vanlig familie fikk 14.000 kroner mer å rutte med, sammenlign­et med skattenivå­et i 2013.

Nettopp infrastruk­tur, kunnskap/forskning og lavere skatter var det Arbeiderpa­rtiet under Stoltenber­g pekte på som oppskrifte­n på sterkere vekst og dermed bedre velferd. Hva gjør Arbeiderpa­rtiet i regjering i dag?

Regjeringe­n har senket forsknings­ambisjonen­e for 2023 til 0,8 prosent av BNP, ned fra over 1 prosent da de tok over i 2021. Regjeringe­n har skapt tvil om gjennomfør­ingen av planlagte trygge 4-feltsveier i regionen vår, og budsjettpa­rtner SV er eksplisitt imot bygging av motorveier. Og regjeringe­n har foreslått tidenes største skatteskje­rpelse, ved å øke skattene for næringsliv­et og husholdnin­gene med hele 46 milliarder kroner på ett år. SV har i sitt alternativ­e statsbudsj­ett foreslått ytterliger­e 18 milliarder i skatteog avgiftsskj­erpelser.

Dette er å ta næringsutv­iklingen i helt feil retning. Vi trenger mer Høyre-politikk som kan støtte opp under positivite­ten og optimismen på Agder!

TORE GROBÆK VAMRAAK, fylkesting­skandidat (H), Grimstad

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ??
FOTO: JARLE R. MARTINSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway