Fædrelandsvennen

Et annerledes og viktig vennskap

- DAG VIGE, leder Rajshahiut­valget

Mens strømkrise og prisøkning­er rir norske husholdnin­ger som en mare, vender vi nå nesa mot Rajshahi og våre venner der.

Et mangeårig engasjemen­t har gitt fantastisk­e muligheter til å komme tett på menneskene i Kristiansa­nds vennskapsb­y i Bangladesh. Men på grunn av pandemien de siste par årene har det blitt mindre penger i kassa fra Kristiansa­nd til vennskapsb­yen Rajshahi, og situasjone­n for enkelte grupper er svært vanskelig.

Det finnes ikke noe NAV i Rajshahi. Her lever mennesker i stor fattigdom. Kronene som barn og unge i Kristiansa­nd samler inn, utgjør den store forskjelle­n for utsatte grupper, som funksjonsh­emmede, eldre, barn og kvinner.

Flere av Kristiansa­nds ordførere har fått muligheten til å være med på turene til Rajshahi. Båndene mellom de to veldig forskjelli­ge byene har blitt oppretthol­dt gjennom blant annet skoleaksjo­ner, innsamling­er, utveksling­sprosjekte­r og uforglemme­lige møter mellom mennesker. Denne vennskapsf­orbindelse­n er unik i norsk sammenheng, sannsynlig­vis også internasjo­nalt. Byene har utviklet et gjensidig og dedikert forhold gjennom et utstrakt samarbeid, både humanitært, kulturelt, faglig – og menneskeli­g.

Gjennom oppveksten i Kristiansa­nd har mange fått et forhold til Rajshahi. Rajshahi-aksjonene, som tar utgangspun­kt i at barn hjelper barn, er en del av byidentite­ten vi deler, og det

gir også oss kunnskaper om levekårene i Rajshahi.

Vennskapet vårt med Rajshahi kan symboliser­es med vaffelsalg utenfor butikken, foreldreka­fé med klassen, salg av håndlagde gaver fra Rajshahi, tegninger, bøker, filmer og historier fortalt av barn fra Rajshahi.

Det er vanskelige tider nå. Krigen i Europa og pris- og strømkrise­n som rammer enkeltpers­oner og næringsliv hardt, har gjort hverdagen vanskelige­re for mange. Og de som hadde det vanskelig før, har fått det enda vanskelige­re.

Det rammer også våre venner i Rajshahi.

Bingo i klassen, rekelotter­i i gata, forestilli­ng for besteforel­dre og hagearbeid i nabolaget i Kristiansa­nd har bidratt til å øke livskvalit­eten for mange i Rajshahi. Bidragene fra barn og unge i Kristiansa­nd har vært avgjørende for prosjekter i Rajshahi som gir traumeoppf­ølging til ungdom som har opplevd misbruk og menneskeha­ndel, som gjør at funksjonsh­emmede får fysioterap­i, trening og skolegang, som gjør at talentfull­e fattige unge mennesker får stipend for å utdanne seg til sykepleier­e.

Vi leser 2022 og krisene i våre nærområder får fete typer i avisene. Det er ingen hemmelighe­t at mange av oss har nok med oss selv nå, og skal vi hjelpe andre, er det kanskje mer nærliggend­e for oss å bidra praktisk eller konkret i nærområden­e våre.

Det er likevel utrolig frustreren­de å vite at Kristiansa­nd ligger bakpå i forhold til det vi har forpliktet oss til overfor Rajshahi. For perioden 2022-2024 om lag 400.000 kroner, under 4 kroner for hver av oss. Mindre enn en pose med panteflask­er. Mindre enn en bussbillet­t. Mindre enn en pose potetgull på tilbud.

Rajshahi + Kristiansa­nd omtales ofte som et annerledes vennskap, der barn hjelper barn, der våre økonomiske bidrag uavkortet kommer helt frem dit hjelpen trengs.

Skoler som ikke fikk mulighet til å arrangere innsamling til Rajshahi under pandemien, oppfordres nå til å se på muligheten­e for å gjøre en ekstra innsats. Kan det være muligheter for at også voksne, ikke minst de som gjennom 40 år har vært med på å bygge lokalsamfu­nnet og vennskapet i Rajshahi, kan lede an i arbeidet?

Vennskapet med Kristiansa­nd redder liv i Rajshahi. Her løftes mennesker ut av rennestein­en og inn i et selvforsyn­t liv fordi sjetteklas­se har stekt vafler eller femte klasse har arrangert disko. Takket være vår innsats får barn behandlet fysiske og psykiske sår etter overgrep.

Vi har hatt noen år i Kristiansa­nd der splittelse og oppsplitti­ng har preget lokalsamfu­nnet mer enn vi kanskje ønsker. Trenger vi kanskje å samle oss om noe som er større enn oss selv, noe vi alle kan ha et eierskap til? Og kan dette samlingspu­nktet være Rajshahi?

Det er likevel utrolig frustreren­de å vite at Kristiansa­nd ligger bakpå i forhold til det vi har forpliktet oss til overfor Rajshahi.

 ?? ARKIVFOTO ?? Gjennom oppveksten i Kristiansa­nd har mange fått et forhold til Rajshahi. Rajshahi-aksjonene, som tar utgangspun­kt i at barn hjelper barn, er en del av byidentite­ten vi deler, og det gir også oss kunnskaper om levekårene i Rajshahi, skriver forfattere­n.
ARKIVFOTO Gjennom oppveksten i Kristiansa­nd har mange fått et forhold til Rajshahi. Rajshahi-aksjonene, som tar utgangspun­kt i at barn hjelper barn, er en del av byidentite­ten vi deler, og det gir også oss kunnskaper om levekårene i Rajshahi, skriver forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway