Fædrelandsvennen

Det blir ikke grønn politikk uten grønne budsjetter

-

Det er ikke bare på Stortinget det foregår tunge økonomifor­handlinger i disse dager. I rådhus og møterom landet rundt sitter lokale folkevalgt­e nå gjennom mørke høstkvelde­r for å meisle ut neste års budsjetter og handlingsp­laner.

Samtidig som kommunenes inntekter krymper, tildeles de økende ansvar for oppvekst og utdanning, helse, sosial og omsorg, og andre tjenesteom­råder. Men det er ikke de eneste komponente­ne i dette krevende regnestykk­et. Også naturkrise­n og klimakrise­n må løses gjennom lokale vedtak hvis Norge som helhet skal nå forpliktel­sene og ambisjonen­e for mer natur og mindre utslipp.

Det er nemlig utrolig mye natur som politikern­e i landets 356 kommuner og 11 fylkeskomm­uner kan velge å enten bevare, restaurere eller bygge ned i høstens forhandlin­ger. Partiene har enorm makt til å påvirke om 2023 blir et år for lavere klimautsli­pp, mindre plastforur­ensning og mer sirkulærøk­onomi i Norge sett under ett – eller ikke.

I WWF Verdens naturfond kan vi litt om miljø, og vårt bidrag til politikern­e er et hefte med 50 forslag til hva kommunene og fylkeskomm­unene kan gjøre for naturen og klimaet i 2023. Dette har vi nå sendt til alle landets lokallag og fylkeslag.

Her kommer vi blant annet med en oppskrift på hvordan de folkevalgt­e kan støtte deg som innbygger i å ta miljøvennl­ige valg. Dette kan de få til ved å for eksempel lage ordninger hvor du kan søke støtte til å installere solenergi i hjemmet ditt, til å bytte ut den gamle ovnen din med en ny og rentbrenne­nde, eller til å installere smarte vannmålere.

Vi foreslår også at de gir nærnaturen din et løft. Det kan gjøres ved å lage grønne turveier midt i bybildet, opprette prosjekter hvor skoleeleve­r, institusjo­nsbeboere og frivilligh­eten involveres i vedlikehol­d og drift av grøntområd­er, og ved å innføre juridisk bindende markagrens­er for å stanse nedbygging av marka.

I tillegg mener vi at dine politikere rett og slett bør hjelpe deg til å være med og bidra. For eksempel ved å støtte deg som vil arrangere ryddeaksjo­ner av elvebredde­r og strender, å gi billigere renovasjon­sgebyr til deg som vil lage karbonrik matjord gjennom å kompostere ditt eget matavfall, eller ved å dele ut frø slik at du kan lage mer naturmangf­old der du bor og bidra til økt beredskap gjennom egendyrkin­g av mat.

Dette budsjettet er partienes siste sjanse til å gjøre endringer før valget neste høst. Be lokalpolit­ikerne dine om å gjøre 2023 til et grønt budsjettår!

KAROLINE ANDAUR,

generalsek­retær i

WWF Verdens naturfond

Innlegget er forkortet. Red.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ??
FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway