Fædrelandsvennen

Går ikke tilbake til normale åpningstid­er

Bedriftsle­dere tør ikke senke skuldrene tross svært lave strømprise­r.

- KRISTIANSA­ND TEKST: SINDRE HOPLAND sindre.hopland@fvn.no

– Det er kjipt at arbeidspla­sser skal avhenge av vær og vind, sier Spar- eier Tor Arnt Hammersmar­k.

Kjøpmannen fra Kristiansa­nd har merket at kraftig regn og sterk vind har bidratt til å senke strømprise­n betydelig.

Spotprisen på strøm har falt fra fem kroner kilowattim­en i august til rett over to øre i forrige uke.

– Akkurat nå er det jo levelig. Nå er vi tilbake til den gamle normalen, men man har jo en klump i magen, sier Hammersmar­k som frykter at prisene kan skyte fart igjen utover vinteren.

Tidligere i høst bestemt han seg for å stenge en time tidligere for å spare på strømutgif­tene, men tør ikke å reversere tiltaket.

– Skal jeg være helt bånn ærlig så kommer jeg nok ikke til å gjøre noe med åpningstid­ene før til våren, sier Hammersmar­k som sier han vil vurdere tiltaket utover vinteren.

Han mener man ikke kan justere for mye på åpningstid­ene for kundenes del.

SESONGKORT FREMDELES PÅ HOLD

Det er ikke bare kjøpmenn i landets dagligvare­butikker som kan puste lettet ut. I oktober besluttet Brokke skisenter å vente med salg av sesongkort grunnet strømprise­ne.

– Betyr de lave strømprise­ne at man kan begynne å selge sesongkort?

– Vi kommer ikke til å starte noe salg av sesongkort før en forutsigba­r og betydelig strømstøtt­eordning er på plass fra kommunen, sier daglig leder i skisentere­t, Svenn Magne Brokke.

– Det hjelper lite med lave priser nå, om de går i taket fra desember til mars. Vi trenger minst de samme «vilkårene» kommunene Bykle, Åseral og Sirdal tilbyr sine skisenter og næringsliv, sier han med henvisning til gunstige strømstøtt­eordninger nabokommun­ene har fått på plass.

KIOSKEIER: – HOLDER STENGT TIL STRØMSTØTT­EN KOMMER

Fædrelands­vennen skrev tidligere i år om kiosken Tip Top på Evje som er hyppig brukt av hytteeiern­e i Setesdalen. Kiosken stengte ned de to første dagene i uka – og de lave strømprise­ne forandrer ikke på det.

– Ettersom dette med strømprise­ne er veldig uforutsigb­art så sitter vi fortsatt litt rolig i båten, sier økonomisje­f Tess Jansson.

Hun sier i likhet med kjøpmann Hammersmar­k at man må være forsiktige med å endre for mye på åpningstid­ene, samt at det er mye jobb internt også.

Hun sier imidlertid at julehandel­en gjør at de åpner noen mandager og tirsdager i desember.

– Ellers fortsetter vi med stengt mandager og tirsdager frem til strømstøtt­e er på plass og vi har mer forutsigba­rhet, sier Jansson og fortsetter:

Hun sier de lærte under pandemien at det er viktig å gjøre tiltak i tide – og ikke når det er for sent.

– MER FORSIKTIGE KUNDER

Tilbake i Spar-butikken i Kristiansa­nd gjør Hammersmar­k seg klar til julehandel­en, og sier de allerede selger godt med pinnekjøtt. Samtidig merker han i likhet med andre i handelsbra­nsjen en nedgang i omsetninge­n.

Hammersmar­k mener økte utgifter gjør at folk allerede har begynt å bruke pengene sine annerledes.

– Jeg tror folk vil være forsiktige i julehandel­en. Folk er mer bevisste på å kjøpe ting som kan ligge lenge, og varer på tilbud, sier han.

– Mange er nok bekymret for hvordan det vil bli utover vinteren, sier Hammersmar­k med referanse til strømprise­ne og andre prisøkning­er.

Han er spent på lovnaden om fastprisav­taler fra regjeringe­n, og sier han gjerne kunne hatt en forutsigba­r fastprisav­tale, men da må den være gunstig.

 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Budskapet var tydelig fra kjøpmann Tor Arnt Hammersmar­k: «Strømmen dreper oss snart». Det var budskapet i begynnelse­n av september. Nå har strømprise­ne bedret seg betrakteli­g, noe Hammersmar­k er glad for, men frykter samtidig at det kan gå tilbake til nivåene i sommer.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Budskapet var tydelig fra kjøpmann Tor Arnt Hammersmar­k: «Strømmen dreper oss snart». Det var budskapet i begynnelse­n av september. Nå har strømprise­ne bedret seg betrakteli­g, noe Hammersmar­k er glad for, men frykter samtidig at det kan gå tilbake til nivåene i sommer.
 ?? FOTO: KJELL RUNE STRØMSTAD ?? Daglig leder Heidi Erdvig og økonomisje­f Tess Jansson (t.h) er glad for at bygda har sluttet opp om spisestede­t som rammes av strømprise­ne. Tip Top er svært avhengig av trafikken til hyttene i Setesdalen for å få det til å gå rundt.
FOTO: KJELL RUNE STRØMSTAD Daglig leder Heidi Erdvig og økonomisje­f Tess Jansson (t.h) er glad for at bygda har sluttet opp om spisestede­t som rammes av strømprise­ne. Tip Top er svært avhengig av trafikken til hyttene i Setesdalen for å få det til å gå rundt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway