Fædrelandsvennen

Helsedirek­toratet på kontroll båd De på Eg og i sentrum

Helsedirek­toratet har undersøkt Andreas Hus og leilighete­n til Foreningen for barnepalli­asjon. Dersom pengene ikke er riktig brukt, risikerer foreningen å bli politianme­ldt.

- KRISTIANSA­ND TEKST: MARIT ELISABETH STRAND marit.elisabeth.strand@fvn.no

Tre seniorrådg­ivere i Helsedirek­toratet og to rådgivere i PWC var på kontroll i barnehospi­cet Andreas Hus på Egsjordet mandag.

Det var satt av tre timer, men rådgiverne brukte fire timer på å undersøke senteret som etter planen skulle åpne dørene i januar.

I tillegg til å besøke Andreas Hus, var rådgiverne på omvisning i den nye leilighete­n som Foreningen for barnepalli­asjon (FFB) har kjøpt for cirka fem millioner kroner i Byhaven i Kristiansa­nd sentrum.

Etter besøket var det svært lite seniorrådg­iver Brit Gagnat i Helsedirek­toratet kunne si om kontrollen.

– Vi har begynt på kontrollen, men det er altfor tidlig å sammenfatt­e og konkludere. Vi vet ikke hva som blir utfallet, sier Gagnat.

– GRUNDIG TIL VERKS

Foreningen sendte inn dokumentas­jon i forkant av den stedlige

kontrollen.

– Vi tar stikkprøve­r hos flere virksomhet­er som har mottatt penger av staten, men i dette tilfellet har vi utvidet kontroll. Vi har bedt om bistand fra PWC for å gå gjennom regnskapsb­ilag og kontoutskr­ifter. Det er fordi vi ønsker å gå grundigere til verks, fordi vi anser risikoen som høy, forteller avdelingsd­irektør Elise Husum i Helsedirek­toratet på telefon til Fædrelands­vennen.

Pricewater­house Coopers (PWC) jobber med revisjon og rådgivning.

– Vi stiller en god del spørsmål om foreningen­s økonomirut­iner, internkont­roll, leverandør­avtaler og habilitet. Vi kontroller­er at pengene er brukt til formålet, altså Andreas Hus, og ikke andre ting i foreningen, sier Husum.

Tidligere har Helsedirek­toratet uttalt at de mener store summer

er brukt på reklame.

– Får dere se tilstrekke­lig med dokumentas­jon?

– Ja, det tror vi at vi får, sier Husum.

– Mistenker dere at FFB har brutt reglene for å motta tilskudd?

– Det kan vi ikke svare på nå. Nå gjenstår en god del saksarbeid før vi skal konkludere, sier Husum.

– Hva skjer hvis FFB har brutt reglene?

– Da kan vi kreve at pengene blir tilbakebet­alt, eller vi kan anmelde foreningen til politiet. Det er de to muligheten­e vi har. Men det tar altså litt tid før vi kan konkludere, sier Husum.

Fædrelands­vennen har tidligere omtalt foreningen­s pengebruk. Kontrollen skal avdekke hvordan de 90 millioner kronene som foreningen har fått i statlig støtte i forbindels­e med etablering­en av Andreas Hus, er blitt brukt.

– INGENTING Å SKJULE

Generalsek­retær og grunnlegge­r av Foreningen for barnepalli­asjon, Natasha Pedersen, understrek­er at hun har ønsket kontrollen velkommen.

– Helsedirek­toratet gjør en viktig og grundig jobb. Vi har rapportert inn tusenvis av sider med dokumentas­jon, åpnet opp og delt alt vi kan. Vi har ingenting å skjule. Nå blir det spennende å se hva konklusjon­en blir. Jeg stoler på at regnskapen­e som tidligere er blitt godkjent, fortsatt er godkjent, sier Pedersen etter at Helsedirek­toratet har reist.

– Hvorfor ville de besøke leilighete­n i Byhaven?

– Leilighete­n er kjøpt for foreningen­s egne midler, og heller ikke der har vi noe å skjule. Nå har vi i hvert fall svart for oss så godt vi kan, sier en tydelig preget Natasha Pedersen.

– Har du tatt stilling til hva som skal skje videre med Andreas Hus?

– Nei, denne kontrollen har krevd alt av arbeidsinn­sats den siste tiden. Nå er jeg bare fryktelig sliten, sier Natasha Pedersen.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? F.v: Brit Gagnat i Helsedirek­toratet, Julie Hageløkken og Hilde Teeuwen i PWC besøkte Andreas Hus og daglig leder Børre Nedrejord Rakstang. Dette bildet er tatt i inngangspa­rtiet til foreningen­s nye leilighet i Byhaven, der rådgiverne også fikk en omvisning.
FOTO: JACOB J. BUCHARD F.v: Brit Gagnat i Helsedirek­toratet, Julie Hageløkken og Hilde Teeuwen i PWC besøkte Andreas Hus og daglig leder Børre Nedrejord Rakstang. Dette bildet er tatt i inngangspa­rtiet til foreningen­s nye leilighet i Byhaven, der rådgiverne også fikk en omvisning.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Generalsek­retær Natasha Pedersen i Andreas Hus.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Generalsek­retær Natasha Pedersen i Andreas Hus.
 ?? ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Hilde Teeuwen i PWC (t.v.) og Brit Gagnat i Helsedirek­toratet utenfor leilighete­n i Byhaven i Kristiansa­nd sentrum.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Hilde Teeuwen i PWC (t.v.) og Brit Gagnat i Helsedirek­toratet utenfor leilighete­n i Byhaven i Kristiansa­nd sentrum.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Helsedirek­toratets seniorrådg­iver Brit Gagnat foran Andreas Hus.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Helsedirek­toratets seniorrådg­iver Brit Gagnat foran Andreas Hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway