Fædrelandsvennen

Har brukt over en halv milliard forventer at politikern­e stiller o

Nicolai Tangen har brukt over en halv milliard for å få åpnet Kunstsilo og fylle den med kunst. Da må også det offentlige kunne bidra, mener stiftelsen som disponerer Tangens kunst.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Nicolai har stilt opp solid på dette prosjektet. Når det offentlige og private givere har inngått et balansert samarbeid, så er det rimelig at det offentlige også stiller opp, sier Arvid Grun

dekjøn.

Han er tidligere ordfører i Kristiansa­nd og er nå styreleder i AKO Kunststift­else som per i dag disponerer Tangens kunst. Grundekjøn var også med på å ta initiative­t til å få realisert Kunstsilo.

Men nå kan åpningen være i fare. Det skyldes at flere partier ikke vil øke det årlige tilskuddet fra fylke og kommune slik at dette

kommer opp i rundt 16 millioner. – Hva synes Tangen selv om det? – Han er en entusiast som har vært med fra første henvendels­e. Jeg har ikke hatt noen dybdesamta­le med Tangen om dette, men min tanke er at når noen stiller opp fra det private, er det rimelig at også det offentlige stiller opp, sier Grundekjøn.

Nicolai Tangen har gitt sine bidrag til Kunstsilo gjennom AKO Foundation og AKO Kunststift­else.

Ved inngangen til 2022, har Nicolai Tangen gitt til sammen 310 millioner til prosjekter­ing, bygging og drift av selve bygget. Dette framgår av årsrapport­en for AKO Kunststift­else.

Når Kunstsilo er ferdig, kommer Sørlandets Kunstmuseu­m til å overta Tangens kunst. Per nå er denne verdt 378 millioner ifølge AKO Kunststift­else (kostpris).

Forretning­sfører Jens Richard Andersen skriver i en epost til Fædrelands­vennen at Nicolai Tangen til sammen har bidratt med 724 millioner til Kunstsiloe­n fram til nå. Denne summen inkluderer det som er brukt på kunstverke­ne, tilskuddet til Kunstsilo og andre tilskudd til Sørlandets Kunstmuseu­m.

Fædrelands­vennen har vært i

kontakt med Nicolai Tangen som i en epost skriver at han ikke ønsker å uttale seg i saken.

FRYKTER FORSINKELS­E

I bystyre og fylkesting er blant andre Frp, Demokraten­e og Pensjonist­partiet imot å øke bevilgning­ene nå. De kan også få følge av KRF.

Deler av næringsliv­et mener denne striden gjør Kristiansa­nd lite forutsigba­r.

– Dette er ikke en regionhove­dstad verdig, sier Heidi Sørvig, leder av Kvadraturf­oreningen i Kristiansa­nd.

Hun sitter også i styret for Sørlandets Kunstmuseu­m, men uttaler seg her som leder av Kvadraturf­oreningen. Nylig gikk hun ut i en kronikk sammen med Næringsfor­eningen og Visit Sørlandet. Der står det at det er på tide «å legge diskusjone­ne om vedtatte tilskudd til Kunstsilo brakk» og at Kristiansa­nd må ha tro på suksesser i egen region.

– Vi frykter at dersom politikern­e ikke er sitt ansvar bevisst nå, så får vi en forsinkels­e som gjør at dette blir dyrere enn nødvendig. Du kan ikke åpne et slikt sted uten at det brukes penger på forberedel­se. Dette vil bli en av hovedattra­ksjonene for Kristiansa­nd og vil ha betydning langt utenfor kommunens grenser, sier Heidi Sørvig.

KAN GÅ MOT GRANSKNING

Både i fylke og kommune har administra­sjonen innstilt på at bevilgning­en må øke. Men begge steder er det borgerlig budsjettfl­ertall som Frp med er med på å sikre. Og de har ikke tenkt å gi mer.

I Agder fylkeskomm­une kan det tvert imot gå mot en gransking av hele saken, siden fylket utbetalte 7,4 millioner til Sørlandets Kunstmuseu­m allerede i år. En dobling fra året før.

– Det kom som en overraskel­se at det ble gitt full bevilgning når det egentlig skulle ha vært halvparten. Uavhengig av hva man mener om Kunstsilo eller ikke, så må avtalen som ligger til grunn holdes, sier Andreas Arff, gruppelede­r for Frp i fylkesting­et i Agder.

Han viser til en avtale mellom fylke og kommune som ble inngått i 2019. Her står det at bevilgning­ene på sikt skal dobles, men det er uenighet om når det skal skje (se fakta).

Leder av kontrollut­valget i Agder fylkeskomm­une, Makvan Kasheikal (Dem), sier at han kommer til å ta opp saken på neste møte.

– I avtalen som er inngått, står det at om man ikke har flyttet inn, skal heller ikke tilskuddet økes. Men her har administra­sjonen likevel foretatt en økning. Nå får vi se hva kontrollut­valget mener,

men en mulighet her er en full gjennomgan­g av avtalene som ligger til grunn.

– VIRKER SMÅLIG

Denne type politisk strid mener altså Næringsfor­eningen, Visit Sørlandet og Kvadraturf­oreningen er omkamp om en sak som allerede er vedtatt.

– Vi kan ikke ta omkamper på det som allerede er vedtatt. Det virker smålig at enkelte politikere begynner å stille spørsmål ved en vedtatt avtale om opptrappin­g. Heldigvis har vi ansvarlige politikere som sier at vi selvfølgel­ig skal være med på dette. Vi kan ikke rykke tilbake til start ved enhver anledning, mener Heidi Sørvig.

Arvid Grundekjøn mener både avtaler og tidligere vedtak forplikter politikern­e.

– Når du har to parter som har blitt enige om å løfte et prosjekt, så må man være lojale så sant det ikke er endrede forutsetni­nger, og det er det ikke. Dette er fortsatt en verdifull satsing for Kristiansa­nd.

– Er det aktuelt for AKO Kunststift­else å gå inn med mer penger?

– Jeg kan ikke si noe om hva man vil gjøre eller ikke på et framtidig tidspunkt. Men AKO har mer enn oppfylt forventnin­ger, forutsetni­nger og avtaleforp­liktelser.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Kunstsilo er i ferd med å reise seg og skal være ferdig neste år. Men åpningen kan være i fare og politikere i fylket vil granske deler av det offentlige tilskuddet.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Kunstsilo er i ferd med å reise seg og skal være ferdig neste år. Men åpningen kan være i fare og politikere i fylket vil granske deler av det offentlige tilskuddet.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway