Fædrelandsvennen

Slakteren og investoren har gått bort

Slaker og investor Anton Martin Ringøen, har gått bort.

- KRISTIANSA­ND MARGRETHE SAGA

Anton Martin Ringøen ble 82 år gammel. Slaktermes­teren fra Kristiansa­nd var kjent som både pølsemaker, bedriftsei­er og investor.

– Han var en markant person i næringsliv­et, særlig på 80- og 90-tallet, sier Kurt Mosvold.

Han var nevø av Ringøen, og de to gjorde flere investerin­ger sammen gjennom Mosvold Shipping.

SLAKTERKAR­RIERE

I 1893 ble kjøttvarep­rodusenten Ringøen etablert i Kristiansa­nd. Her hadde Anton Martin Ringøen store deler av sin karriere, og bedriften var i familiens eie helt frem til 2005. På det meste hadde slakteriet 130 ansatte og omsatte for 300 millioner kroner.

Ringøen var kjent for å være både innovativ og risikovill­ig, og mangel på formell utdanning kompensert­e han med magefølels­e og teft.

– Han investerte mer basert på magefølels­e enn analyse. I tillegg var han ikke redd for å ta beslutning­er, og det kunne gjerne gå fort, sier Kurt Mosvold.

En lang karriere bestod av både oppturer og nedturer, og da Ringøen overlot bedriften til sine tre sønner var det med følgende ord:

«Hvis dere aldri gjør noen feil, gjør dere ingenting riktig».

Familiebed­riften var svært viktig for ham, og slaktermes­teren tok det tungt da selskapet gikk konkurs.

INVESTOREN

Som investor gjorde Anton Martin Ringøen flere investerin­ger, noen gode og noen mindre gode. Blant annet var det han som. sammen med Bjarne Skeie og Asbjørn Knutsen, utviklet og bygget Slottsquar­talet på slutten av 80-tallet.

Som 22-åring giftet Ringøen seg med ett år eldre Esther, og fikk fem barn som betydde mye for ham. Esther var datter av skipsreder Torrey Mosvold, og Anton

Martin gikk etter hvert inn som medeier i rederiet.

– Her jobbet han tett sammen med sin svoger, og min far, Karl. Anton hadde en naturlig autoritet, forteller Kurt Mosvold.

CULTIVA FOR FOLK FLEST

Da Cultiva ble opprettet på begynnelse­n av 2000-tallet, fikk Anton Martin Ringøen en plass rundt styreborde­t. Her ønsket han å bidra til at stiftelsen skulle gi tilbake til byens befolkning.

I et intervju Fædrelands­vennen gjorde med ham i 2004 sa Ringøen følgende: «Jeg synes Cultiva så langt har gitt forferdeli­g lite til borgeres beste... Nå må vanlige folk søke».

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Anton Martin Ringøen er død, 82 år gammel.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Anton Martin Ringøen er død, 82 år gammel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway