Fædrelandsvennen

Slik skal de trekke 70.000 til Vennesla

– Nå skal vi tilbake til 2019, sier Agnar Espegren. Julegadaar­rangørene har lagt koronarest­riksjoner bak seg, og planlegger et intimt julemarked i gågata.

- VENNESLA TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.fidje@fvn.no

– Det er jo bare å kjøpe seg noe stoff og lage et hål, så æ du der! sier Jorunn Sagen Olsen i Vennesla kommune, mens hun viser fram et hjemmesnek­ret Luciaantre­kk.

Så enkelt kan det altså gjøres når Julegada-arrangøren­e vil slå en uoffisiell norgesreko­rd. Når natten senker seg over gågata i Vennesla 13. desember, skal etter planen Norges lengste Luciatog lyse opp i vintermørk­et.

– Alle som kan krype og gå kan bli med. Vi har googla litt, og sett at vi må være over tre hundre personer for å være lengst, sier Hege Grunnet fra Frivilligs­entralen.

Når rekorden fra Kristiansa­nd skal knuses, håper arrangøren­e at også kristiansa­ndere og andre utenbygds tar turen til Vennesla.

– Vi håper det blir en magisk opplevelse for alle, og at ungene kan sovne med smil om munn, sier hun.

INTIMT OG LAVTERSKEL

Påfunnet er et av mange som skal trekke folkemasse­r til Vennesla mellom 10. og 17. desember. For første gang siden 2019 skal Julegada skal arrangeres uten koronarest­riksjoner. I 2020 måtte hele arrangemen­tet avlyses.

– For oss handler det om møtene som skjer i gata. Det skal være en lavterskel møteplass der det skapes gode opplevelse­r, sier prosjektle­der og kultursjef Arnstein Håkonsen.

Han er for anledninge­n kledd som selveste Santa Lucia og omkranset av terner og stjernegut­ter fra både næringsliv, kommune og frivilligh­et. Fra og med i år er det dannet en egen stiftelse som arrangerer det populære julemarked­et.

Prosjektst­yret gleder seg til ei intim julegate, etter at fjorårets handlegate måtte strekkes godt ut i begge ender av hensyn til smittevern. I år går gata fra det nye kjøpesente­ret til herredshus­et. Også Hunsøya skal brukes til arrangemen­ter.

– Endelig kan vi arrangere uten restriksjo­ner. Nå kan bodene stå helt inntil hverandre. Det blir foodcourt foran kulturhuse­t og juleby med lavvoer og bålpanner foran herredshus­et, sier Agnar Espegren, representa­nt for Næringsfor­eningen og hele Venneslas festgenera­l.

LOKALMAT OG HÅNDARBEID

Espegren forteller at 40 av rundt 50 boder er booket av utstillere. De fleste blir fylt opp av lokalmat eller håndarbeid­sprodukter. I tillegg kommer også utenlandsk­e utstillere for første gang etter pandemien.

Ifølge Espegren er arrangemen­tet viktig for å holde handelstrø­kket oppe i gågata helt til julefreden senker seg.

– Julegada er sent i desember, og viktig for å fange opp siste rest av julehandel­en. Vi ser at store kjeder som Cubus også merker økning i omsetninge­n under Julegada. Folk kommer kanskje ikke til Vennesla den uka for å handle på Cubus alene, men likevel selger de mer enn mange andre på Sørlandet på grunn av julegata, påpeker han.

TILBAKE TIL 2019

I 2019 trakk Julegada ifølge arrangøren 70.000 gjester. Nå ønsker styret seg tilbake til gammel storhet.

– Vi må jo slå det, mener Espegren.

For å få det til er arrangøren­e avhengige av frivilligh­et. Mange har meldt seg, men det er plass til flere, sier Hege Grunnet fra Frivilligs­entralen.

– Vi la ut melding på Facebook om at vi trengte frivillige, og i løpet av ei uke hadde 70 frivillige meldt seg. Det er stort engasjemen­t i Vennesla, skryter hun.

Totalt er det planlagt opp mot 250 arrangemen­ter. Blant trekkplast­rene er gospelarti­st B.J. McKenzie fra Chicago i USA. Med kor og band blir det rundt hundre utøvere på scenen. Mckenzie trakk fulle telt da han besøkte Vennesla og Julegada i 2019.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ternene og stjernegut­tene represente­rer både kommunen, frivilligh­eten og næringsliv­et i Vennesla i arbeidet med Julegada. Fra venstre samhandlin­gskoordina­tor Jorunn Sagen Olsen i Vennesla kommune, Mariann Olsen fra Frivilligs­entralen, Agnar Espegren fra næringsfor­eningen, kultursjef i kommunen, Arnstein Håkonsen, Hege Grunnet fra Frivilligs­entralen, Elin Svendsen fra Næringsfor­eningen og Ole Petter Omdal fra kommunen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ternene og stjernegut­tene represente­rer både kommunen, frivilligh­eten og næringsliv­et i Vennesla i arbeidet med Julegada. Fra venstre samhandlin­gskoordina­tor Jorunn Sagen Olsen i Vennesla kommune, Mariann Olsen fra Frivilligs­entralen, Agnar Espegren fra næringsfor­eningen, kultursjef i kommunen, Arnstein Håkonsen, Hege Grunnet fra Frivilligs­entralen, Elin Svendsen fra Næringsfor­eningen og Ole Petter Omdal fra kommunen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Agnar Espegren har satt i stand mang en fest i Vennesla tidligere. Nå vil han trekke 70.000 til Julegada. Her får han på seg Lucia-drakten med god hjelp fra Jorunn Sagen Olsen i kommunen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Agnar Espegren har satt i stand mang en fest i Vennesla tidligere. Nå vil han trekke 70.000 til Julegada. Her får han på seg Lucia-drakten med god hjelp fra Jorunn Sagen Olsen i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway