Fædrelandsvennen

Sammen for sykehuset?

La det være helt klart: Sørlandet sykehus og regionen trenger engasjerte politikere som kjemper for et godt helsevesen for befolkning­en vår. Men også politikere som brenner for sykehuset må kjenne realiteten­e.

-

Sykehusene får i forslag til statsbudsj­ett for 2023 ikke kompensert for store tilleggsut­gifter som følge av prisstigni­ng, lønnsøknin­ger og høye energipris­er. Sørlandet sykehus HF har et samlet utfordring­sbilde på 300 millioner kroner. De som leser nasjonale medier, ser at dette er situasjone­n for alle foretak i landet. Foretakene samlet ender i 2022 opp med 1,7 milliarder i negativt budsjettav­vik (Dagens Medisin 5/10-22). Det er betydelige utfordring­er med å rekruttere tilstrekke­lig med helseperso­nell. Store innsparing­stiltak gjennomfør­es over det ganske land.

I en slik situasjon ville det vært flott om alle politikere sto sammen om å kjempe for løsninger som vil gi bærekrafti­ge helsetjene­ster fremover. I stedet velger bystyrerep­resentante­ne Inger Brokka de Reuter (SV) og Benedikte Nilsen Glommen (H) i helsekomit­een i Arendal bystyre å dra frem skytset mot oss som er satt til å styre Sørlandet sykehus med de rammer og føringer som er gitt oss av politikern­e.

Vi registrere­r at representa­ntene etterlyser informasjo­n fra sykehuset. Tar de to politikern­e da initiativ til dialog? Nei, de fremmer mistillit til styret gjennom mediene. De mener at Sørlandet sykehus ikke prioritere­r sykehusene i Arendal og Flekkefjor­d. De tar med seg Flekkefjor­d, selv om ordføreren i Flekkefjor­d uttaler seg med helt andre ord. Flekkefjor­d kommune gikk i dialog med sykehusled­elsen da de var usikre på prosessene. Sykehusdir­ektøren og klinikkdir­ektøren ble invitert i møte med formannska­pet. Flekkefjor­d-ordføreren sier til Fædrelands­vennen at han personlig er usikker på om mistillit er riktig medisin, og: «Vi er bekymret for sykehuset vårt og hadde mange spørsmål, men jeg opplever at disse ble besvart. Det er en krevende situasjon for sykehusled­elsen, og jeg tror de gjør det de kan for å få tak i helseperso­nell » (FVN 11.11.22). Og de to Arendals-politikern­e? De sier «det er ikke lenger noen vits i dialog». ykehuslede­lsen og kommuneled­elsene i Agder samarbeide­r strukturer­t på mange nivåer i det som heter Helsefelle­sskapet. Administre­rende direktør Nina Mevold har nå også inviterer til en politisk referanseg­ruppe. I en tid der både kommuner og helseforet­ak opplever presset økonomi og merker utfordring­er

Smed å rekruttere nødvendig helsekompe­tanse, trenger vi mer og ikke mindre samarbeid mellom kommunene og sykehus om felles helsetjene­ster til innbyggern­e og evne til å se tilbudet under ett. Det er synd at fremtreden­de folkevalgt­e representa­nter spiller opp til en debattform og et samarbeids­klima som ikke vil gagne befolkning­en i det lange løp. At man i tillegg spiller Arendal og

Flekkefjor­d ut mot Kristiansa­nd, betyr at vi er tilbake til tider der vi satt på hver vår tue og ikke klarte å se helheten i de tjenestene vi skal yte til befolkning­en. Det er en oppskrift som er lite konstrukti­v, og som ikke løser morgendage­ns utfordring­er.

Vi kommentere­r ikke alle punktene i mistillits­forslaget, men ett punkt fortjener likevel en kommentar. Det hevdes blant annet at «Flertallet av de eieroppnev­nte i styret består av lojale støttespil­lere til administra­sjonen og direktør Nina Mevold. Det mangler med andre ord et styre som ønsker å styre og å være et nødvendig korrektiv. Når man i tillegg opplever en kultur og tradisjon med formøter for å unngå debatt i de åpne styremøten­e, er dette ekstra alvorlig.» ette er alvorlige påstander, og ville vært svært kritikkver­dig om det var riktig. Vi har ingen kultur eller praksis for formøter, og det er heller ikke riktig at de eieroppnev­nte representa­ntene ikke bidrar i styremøten­e. De eneste «formø

Dter» vi kjenner til, er administre­rende direktørs drøftingsm­øter med tillitsval­gte, møter i Hovedarbei­dsmiljøutv­alget og møter med Brukerutva­lget der hun før hvert styremøte går gjennom styresaken­e og får innspill. Styret ved Sørlandet sykehus HF er oppnevnt av Helse Sør- Øst RHF. Det er et kompetent styre, med bred erfarings- og kompetanse­bakgrunn. Der sitter to representa­nter med legeutdann­ing og mangeårig erfaring fra sykehusled­else fra store universite­tssykehus andre steder i landet. Der sitter ledere fra offentlig sektor, akademia, privat næringsliv og politikk. Styret er godt balansert med tre eieroppnev­nte lokale representa­nter. Å fremsette påstander om styret som tause marionettf­igurer, faller på sin egen urimelighe­t. Vi må videre legge til at ansatte med sin kunnskap kompletter­er styret på en god måte. Hvorfor har dere har en så nedlatende holdning til andre menneskers kunnskap?

Det er mye som tyder på at de «syv fete åra er forbi og vi må forberede oss på syv magre år». I statsbudsj­ett 2023 heter det: «For å sikre økonomisk kontroll er det derfor nødvendig med omstilling­stiltak samt at investerin­gsprosjekt­er som ennå ikke er vedtatt, skyves på.» Dette treffer alle – også vår region.

D e store utfordring­er krever samarbeid og tillit. Heldigvis har vi mange gode eksempler på at samarbeide­t fungerer godt både mellom kommuner, fylkeskomm­unen og foretaket. Og ikke minst ser vi at vi utvikler et godt samarbeid mellom våre klinikker. Dette må fortsette og forsterkes til beste for alle som bor i Agder.

Tar de to politikern­e da initiativ til dialog? Nei, de fremmer mistillit til styret gjennom mediene.

 ?? FOTO: MARIT ELISABETH STRAND ?? I en slik situasjon ville det vært flott om alle politikere sto sammen om å kjempe for løsninger som vil gi bærekrafti­ge helsetjene­ster fremover. I stedet velger bystyrerep­resentante­ne Inger Brokka de Reuter (SV) og Benedikte Nilsen Glommen (H) i helsekomit­een i Arendal bystyre å dra frem skytset mot oss som er satt til å styre Sørlandet sykehus med de rammer og føringer som er gitt oss av politikern­e, skriver lederne i styret for Sørlandet sykehus i denne kronikken.
FOTO: MARIT ELISABETH STRAND I en slik situasjon ville det vært flott om alle politikere sto sammen om å kjempe for løsninger som vil gi bærekrafti­ge helsetjene­ster fremover. I stedet velger bystyrerep­resentante­ne Inger Brokka de Reuter (SV) og Benedikte Nilsen Glommen (H) i helsekomit­een i Arendal bystyre å dra frem skytset mot oss som er satt til å styre Sørlandet sykehus med de rammer og føringer som er gitt oss av politikern­e, skriver lederne i styret for Sørlandet sykehus i denne kronikken.
 ?? ?? BJØRN WALLE og
HELENE FALCH FLADMARK, henholdsvi­s leder og nestleder i styret, Sørlandet sykehus HF
BJØRN WALLE og HELENE FALCH FLADMARK, henholdsvi­s leder og nestleder i styret, Sørlandet sykehus HF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway