Fædrelandsvennen

Skilsmisse­r er iblant den eneste løsningen

- TROND M. HØYREM

Flere enn meg vred seg i stolen under innslaget med Senterpart­iets Geir Pollestad og økonomen Kalle Moene i Dagsnytt 18 den 10. d.m.

Det er pinlig å være vitne til når en norsk politiker så åpenbart forsøker å vri seg unna en enkel, men påtrengend­e, etisk problemsti­lling. Norge drar årlig inn rundt 1000 milliarder ekstra på eksport av olje og gass som følge av krigen i Ukraina. Spørsmålet er da, som Moene pekte på, om vi vil oppføre oss som skikkelige, høvelige mennesker og dele med dem som helt uskyldig lider under de ekstraordi­nære prisene som krigen har forårsaket. Det gjelder ikke bare hjelp til Ukraina i dag og i fremtiden, men også andre land med dårlig betalingse­vne og desto større behov for hjelp.

Til dette svarte Pollestad at Det viktigaste vi har greid, samen med selskapa på sokkelen, det er at vi har aukt produksjon­en med 10 prosent, og det er enormt viktig for folk i Europa.

Så er det et spørsmål om hvor mye bistand og hjelp vi skal gi i ulike situasjona­r. Den kan vi godt ta, repliserte han deretter i farten. I stedet brukte han resten av innslaget til først å gjenta det innøvde mantraet, at Norge først og fremst hjelper ved å være «en sikker leverandør av olje og gass». Deretter toet han regjeringe­ns hender og minnet om at også vi har høye energipris­er og at vi hjelper Ukraina både økonomisk og ved å ta imot flyktninge­r derfra.

Det kan hevdes at land som Tyskland, Frankrike og Storbritan­nia til dels har seg selv å takke for energimang­elen de står i. Drastiske reduksjone­r av selvforsyn­ing har vært fulgt opp av stadig større, direkte og indirekte, avhengighe­t av import fra Russland.

Kalle Moenes forgjeves poeng var imidlertid at vi i en ekstraordi­nær situasjon som nå, må se på årsakene til pengestrøm­men og spørre hva vi best kan gjøre med denne. Det er et moralsk spørsmål som opptar mange. Vi er et land med tradisjon for å se ut over egen velferd, og til mennesker født under mindre heldige stjerneteg­n enn oss.

Etter torsdagens måling fra Opinion, som viste tall Arbeiderpa­rtiet ikke har skimtet siden før samlingen i 1927, bør kanskje også slagord om sosialisme og solidarite­t ut over landegrens­ene tørkes støv av på Youngstorg­et. Partiet har gått i tospann med et senterpart­i blottet for tradisjone­r i retning av internasjo­nalt samarbeid hvis ikke dette byr på konkrete eller kortsiktig­e fordeler for landet. Det ideologisk­e skismaet mellom parhestene truer nå med en skjebnesva­nger utforkjøri­ng ved neste stortingsv­alg hvis ikke kusken, Jonas Gahr Støre, tar et strammere grep om tømmene. Lite tyder på at det vil skje.

Kanskje like godt å sele av!

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ??
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway