Fædrelandsvennen

Nei til industripr­oduksjon av laks i Søgne

Søgneskjær­gården er aktuell for industripr­oduksjon av laks.

- FOTO: GORM KALLESTAD / NTB

Eide Fjordbruk ønsker et «lukket anlegg» øst for Ytre Udvår, og Mowi vil ha et «lukket anlegg» ved naturreser­vatet Herøya og to åpne anlegg ved Kniven og Gjæve.

Anlegget ved Herøya er i landskapsv­ernområdet Oksøy – Ryvingen, de andre tre er rett utenfor vernegrens­a. Styret for verneområd­et har i vedtak sagt nei til alle søknadene i verneområd­et, og nå er det politikern­e i Kristiansa­nd som eventuelt kan åpne for denne industrivi­rksomheten.

Slike produksjon­sanlegg i skjærgårde­n i Kristiansa­nd, øst for Lindesnes, vil innebære en dramatisk endring for Agderkyste­n der det i dag er bare ett mindre anlegg, «Hellesund Fisk» i Lillesand, etablert alt i 1989.

Vi er alle kjent med de omfattende miljøprobl­emene denne næringen har påført fjord og kystnære sjøområder i Norge der denne næringen har fått etablere seg. Myndighete­ne har i den forbindels­e delt kysten inn i tre fargesoner etter laksenærin­gens miljøpåvir­kning; rød, gul og grønn. Kysten fra svenskegre­nsa til Rogaland har grønn markering, dvs. der myndighete­ne mener nyetableri­ng kan komme. Vestlandet har rød fargekode der produksjon­en må reduseres. Med nye produksjon­sanlegg på Agderkyste­n må vi nok forvente en endring i fargekode til gult.

I «Forvaltnin­gsplan for Skagerrak og Nordsjøen» fra 2013 ble miljøtilst­anden i de to havområden­e karakteris­ert som bekymrings­full og utilfredss­tillende. Sitat: «Nordsjøen og Skagerrak har høyere konsentras­joner av miljøgifte­r enn de andre norske havområden­e og det høyeste nivået av marint søppel i hele NordøstAtl­anteren». Den alarmerend­e tilstanden i Oslofjorde­n for vannkvalit­et, fisk, marin vegetasjon og sjøfugl kan nå også registrere­s øst på Agderkyste­n.

Skjærgårde­n i Søgne er trolig ett av landets alle viktigste og mest benyttede friluftsom­råder, spesielt i sommerhalv­året da Søgne har stor befolkning­søkning med bruk av fritidsbol­iger, tilreisend­e turister, særlig i båt, og Søgnes egen befolkning som i utstrakt grad bruker skjærgårde­n også i vinterhalv­året. Fremdeles foregår det her et kystfiske på en rekke arter, og fiske etter og interessen for sjøørret har hatt en gledelig utvikling de seneste årene i Søgne som ellers i Agder.

Det er kort avstand fra land og ut til det åpne Skagerrak med den følge at miljøutfor­dringene fra lakseindus­trien vil utfordre den indre skjærgårde­n og folk i deres daglige gjøremål. Dette vil særlig merkes med visuell forurensin­g fra anleggene i seg selv og den lyssetting­en som følger med anleggene.

Mowis to åpne anlegg vil produsere ca 6200 tonn fisk pr år, noe som vil gi et direkte årlig utslipp av fôr og kloakk på ca 10.000 tonn våtstoff. Til sammenlikn­ing har folk i Ny-hellesund investert dyrt i et privat renseanleg­g der alle utslipp fra hus og hytter til havet nå er stoppet.

Monsøya, Søgnes største øy, er på ca 770 daa. Det er omtrent det arealbesla­get som de fire produksjon­sanleggene for laks vil båndlegge med forbudsson­er. Det er uakseptabe­lt at aksjeeiere gjør seg ufattelig rike gjennom å beslaglegg­e og utnytte vår felles utmark.

Norge har gjennom Nordsjøavt­alen forpliktet seg til å legge førevar- prinsippet til grunn for sin del av Skagerrak. Avtalen innebærer å redusere innholdet av en rekke miljøgifte­r og ikke tilføre havet nye forurensni­ngskilder. Å slippe lakseindus­trien løs i skjærgårde­n i Kristiansa­nd vil være risikospor­t og utsette våre nærområder for miljøbelas­tninger vi på det sterkeste vil advare mot. Ny-hellesund Vel ved

MARIANNE NYMO leder, Venneforen­ingen Skolehuset, Ny-hellesund ved

PEDER JOHAN PEDERSEN leder

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway