Fædrelandsvennen

Høyre må slutte å sende regninga til vanlige folk

Forskjelle­ne mellom de med mye og de med lite øker.

- KARI HENRIKSEN,

Gjør vi ikke noe, vil foreldrene­s lommebok få mest å si for hva slags liv du kan leve. Det er derfor utrolig at Høyre ikke forstår hvor skadelig økte forskjelle­r er, og at høyrepolit­ikk øker dem. Nå må vi igjen kjempe for at Norge skal bli et land med små forskjelle­r.

Ja, Norge er et av verdens beste land å bo i. Høy tillit, små forskjelle­r, reell likestilli­ng og en økonomisk politikk der skattene fordeles rettferdig, slik at alle får gode helsetjene­ster, gratis skole og hjelp til inntekt om vi ikke kan jobbe, kommer ikke av seg selv. Kutt i skattene til de rikeste, privatiser­ing av skoler og sykehus, innskrenki­nger i kvinners rettighete­r til abort og økte priser på barnehage og SFO øker forskjelle­ne.

Mathias Bernander og Ingunn Foss fra Høyre mener jeg lever i en alternativ virkelighe­t når jeg hevder at politikk påvirker om Norge er et godt land å bo i for alle. Påstanden står til stryk. Norge hadde vært et annet dersom Høyre hadde styrt. Partiet har stemt mot mange av de viktigste reformene som gjør Norge til det det er i dag. Mot innføring av maks 8 timers arbeidsdag. De strittet imot selvbestem­t abort og stemmerett for kvinner. Så ja, Høyre og Ap har forskjelli­g politikk. Norge hadde vært et annet land hvis Høyre hadde bestemt. Ingen partier bærer eneansvare­t for utvikling av et land, men politiske valg betyr noe.

Arven etter Erna er at etter 8 år har forskjelle­ne i Norge økt betrakteli­g. Folk med lite har sakket akterut, særlig på grunn av milliarden­e de aller rikeste fikk i skattekutt. SSB tall bekrefter dette. Høyres skattepoli­tikk i praksis. Kvinners abortretti­gheter er redusert, etter førti år var det en høyreregje­ring som sørget for dette. Høyres likestilli­ngspolitik­k i praksis. Høyre utvidet normalarbe­idstiden fra 8 timer, for første gang siden den ble innført. Det resulterte i lengre normalarbe­idsdag for mange uorganiser­te arbeidstak­ere. Høyrepolit­ikk i praksis.

Krigen i Europa og energikris­en har gitt prisøkning og renteoppga­ng som gjør hverdagen trangere. Staten prioritere­r forsvar og beredskap, strøm-støtte til alle og pensjoner til eldre som lever stadig lengre. Vi må holde renta nede og bruke mindre penger så det ikke blir ekstra vanskelig for folk med lån. Hvem skal da bidra til fellesskap­et? Skal regninga igjen sendes til vanlige folk? Eller skal næringer med de absolutt største overskudde­ne bidra mer?

Nettopp dette er jo politikk. Fordelinge­n av goder og byrder påvirker vanlige folk. Bernander og Foss vil ha lavere skatt til de rike, privatskol­er og abortrestr­iksjoner. De vil ha behovsprøv­ing – de med dårligst råd kan søke om lavere betaling. Det gjør folk ufrie. Aps politikk vil redusere forskjelle­r mellom folk og sette vanlige folk i stand til å klare seg selv.

Arbeiderpa­rtiet

 ?? FOTO: BRAASTAD, AUDUN / NTB ??
FOTO: BRAASTAD, AUDUN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway