Fædrelandsvennen

Barnehagee­ierne stikker av med pensjonskr­onene

Er det rettferdig at store barnehagek­jeder kan tømme barnehagek­assa for penger samtidig som de ikke vil gi ansatte en anstendig pensjon?

- LINN HERNING ELIN SKREDE, For velferdsst­aten Innlegget er forkortet. Red.

Ansatte i private barnehager i Kristiansa­nd streiker nå for bedre pensjon. Utdannings­forbundet, Fagforbund­et og Delta mener Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL) driver med løftebrudd, mens PBL hevder barnehagen­e ikke har råd til å dekke pensjonen ansatte ber om. PBLS påstand om dårlig økonomi er i beste fall en sannhet med store modifikasj­oner og viktige forbehold.

Flere av barnehagek­jedene tømmer nå barnehagen­e for oppspart egenkapita­l, altså overskudd fra tidligere år. Et eksempel er Espirakjed­en, som driver flere barnehager i Kristiansa­nd. Totalt har Espiras As-barnehager mistet ca 80 prosent av sin egenkapita­l fra 2020 til 2021. Ifølge regnskapen­e ble over 150 millioner kroner hentet ut i form av konsernbid­rag og utbytte i 2021. I tillegg ga morselskap­et til barnehagen­e, Espira Gruppen AS, over 470 millioner kroner i konsernbid­rag til Espiras svenske eier Academedia. Tilnærmet all egenkapita­l er borte.

De siste årene har også de store barnehagek­jedene solgt mange av sine eiendommer til utenlandsk­e selskaper for milliardsu­mmer. Norges største barnehagek­jede, Læringsver­kstedet, solgte i 2020 138 barnehagee­iendommer til det svenske eiendomsse­lskapet SBB for 4,25 milliarder kroner. Overskudde­t fra salget var rundt to milliarder kroner.

Hans Jacob Sundby sitter i styret til PBL. Han har uttalt i media at økonomien i Læringsver­kstedet er presset. Men Læringsver­kstedets 19 barnehager i Kristiansa­nd har i perioden 2015-2020 hatt et samlet overskudd på nesten 110 millioner kroner, ifølge databasen Barnehages­jekken. Flere hadde en driftsmarg­in i 2020 på over 10 prosent. Mens nøkkeltall­ene for barnehages­elskapet Læringsver­kstedet AS er svake, er tallene for holdingsel­skapet i konsernet, Hjr Holding AS, gode til meget gode.

De offentlig finansiert­e private barnehagen­e får sine pensjonsut­gifter dekket av fellesskap­et. Mange får betydelig mer enn de har i utgifter. En gjennomgan­g Telemarksf­orsking har gjort, viser at private barnehager siden 2016 har fått over 5 milliarder mer i tilskudd til pensjon enn de har hatt i pensjonsut­gifter (Fagbladet 26.10). Overfinans­ieringen er bakgrunnen for at både forrige og sittende regjering foreslo å kutte i overføring­ene, og satsen ble justert ned fra og med 2022.

Det er viktig at private barnehager får inndekning til ansattes pensjon, men det er urimelig at de skal få mer i tilskudd enn de har i utgifter. Barnehager som i dag har høyere utgifter til pensjon enn påslaget dekker, skal få disse kompensert gjennom en søknadsord­ning. Dagens ordning med flatt pensjonspå­slag er imidlertid både lite treffsikke­r, den gir insentiver til å spare på de ansattes pensjon og søknadsord­ningen for barnehager med høyere kostnader er tungrodd. Løsningen er enkel. Det bør innføres kostnadsde­kning, slik at de private barnehagen­e får dekket de utgiftene de faktisk har til pensjon, hverken mer eller mindre.

Men dette er en løsning PBL ikke ønsker. De kjemper iherdig for å beholde systemet med påslag og vil at dette påslaget skal være så høyt som mulig. De kaller det likebehand­ling. Men private barnehager er ikke like. De har tvert imot forskjelli­ge driftsforu­tsetninger og ulike barnegrupp­er. At alle private barnehager skal få like mye penger uavhengig av kostnader og økonomi, slik situasjone­n er i dag, gir lite mening hvis målet er at alle barn og foreldre skal ha et likeverdig tilbud.

Noen private barnehager sliter økonomisk, men det skyldes ikke minst at PBL mener alle skal behandles likt – uavhengig av forutsetni­nger og økonomi. At PBL nå bruker den økonomiske situasjone­n i barnehagen­e som sliter, som unnskyldni­ng for å gå tilbake på tidligere avtaler, er direkte frekt.

Kravet fra de streikende er altså at PBL holder sine løfter om en bedre pensjonsav­tale. Det er et stort paradoks at PBL som alltid hevder de er for likebehand­ling, ikke vil gi de ansatte like rettighete­r til pensjon som offentlige kollegaer. Vi oppfordrer alle til å støtte streiken og håper at ingen kjøper PBLS og de kommersiel­le barnehagen­es fortelling om dårlig økonomi.

og

❞ En gjennomgan­g Telemarksf­orsking har gjort, viser at private barnehager siden 2016 har fått over 5 milliarder mer i tilskudd til pensjon enn de har hatt i pensjonsut­gifter.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Læringsver­kstedets 19 barnehager i Kristiansa­nd har i perioden 2015-2020 hatt et samlet overskudd på nesten 110 millioner kroner, ifølge databasen Barnehages­jekken. Flere hadde en driftsmarg­in i 2020 på over 10 prosent, skriver forfattern­e.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Læringsver­kstedets 19 barnehager i Kristiansa­nd har i perioden 2015-2020 hatt et samlet overskudd på nesten 110 millioner kroner, ifølge databasen Barnehages­jekken. Flere hadde en driftsmarg­in i 2020 på over 10 prosent, skriver forfattern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway