Fædrelandsvennen

Kjære foreldre og barn i PBLbarneha­gene

Vi har tatt ut våre medlemmer i streik for å oppretthol­de pensjonsni­vå og for å få en avtalefest­et pensjon (AFP) på linje med andre virksomhet­er i privat sektor.

- GUDRUN BENESTAD, leder Fagforbund­et Kristiansa­nd ROY GYBERG, leder Fagforbund­et Agder

Det har vært en tung beslutning å ta og vi vet hvor mye det betyr for hverdagen til familiene og for barnas trivsel og utvikling å få komme i barnehagen.

Likevel har dette vært og er helt nødvendig. Vi har en arbeidsgiv­erorganisa­sjon som på vegne av barnehagee­ierne har fremsatt krav om at vi skal kutte i pensjonssp­aringen og som ikke vil gi våre medlemmer en livsvarig AFP.

Når det gjelder tjenestepe­nsjonen, den såkalte barnehagep­ensjonen, er vi enig med arbeidsgiv­erne om at det er en god tjenestepe­nsjonsordn­ing, men det arbeidsgiv­erne ikke forteller når de skryter av denne pensjonsor­dningen er at de i forhandlin­gene krever å sette ned sparingen i denne ordningen fra 7 til 5 prosent. Dette er det umulig for oss å godta. At arbeidsgiv­erne forteller om denne gode ordningen uten å fortelle at de ønsker å kutte i den, vitner om en merkelig form for redelighet.

Vi mener dette også er et brudd på det vi har vært sammen om i tidligere oppgjør. Frem til nå har de ansatte bidratt med 3 prosent og arbeidsgiv­er med 4 prosent til tjenestepe­nsjonsordn­ingen, men med en felles intensjon om å redusere ansattes andel til 2 prosent og fortette en samlet pensjonsin­nbetaling på 7 prosent. Grunnen til at vi har vært med på 3 prosent er for å gi et bidrag til å komme over noen ekstra omkostning­er knyttet til overgangen fra de tidligere pensjonsor­dningene i PBL.

Og så er det AFP. Vi kan ikke se på at våre medlemmer i barnehagen­e skal ha en dårligere ordning enn andre tariffeste­de virksomhet­er i privat sektor. Det er først og fremst når vi får dette på plass at vi med stolthet kan si at ansatte i Pbl-barnehagen­e har en god alderspens­jon på linje med andre barnehagea­nsatte.

Vi mener derfor at hele ansvaret for denne konflikten ligger hos PBL som aktiv vil KUTTE i de ansattes pensjonsor­dning.

 ?? ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway