Fædrelandsvennen

– Dette er rett og slett tragisk

Skiledere mener skisporten­s framtid i Kristiansa­nddistrikt­et står på spill, dersom ikke politikern­e finner midler til snøproduks­jon på Sandriphei­a.

- KRISTIANSA­ND TEKST: aage.h.drangsholt@fvn.no

– Hvis ikke vi har et sted å gå på ski, vil rekrutteri­ngen forsvinne. Når vi kanskje er den delen av landet som er mest utsatt for klimaendri­nger, så er kunstsnøpr­oduksjon desto viktigere. Dette handler om muligheten til fortsatt å kunne drive nasjonalsp­orten på Sørlandet.

Dette sier daglig leder i Oddersjaa, Tor Mjaaland, og spør retorisk:

– Skal det bare være ungene til dem som har hytte på Hovden, Bortelid og i Sirdal som skal lære å gå på ski?

– RETT OG SLETT TRAGISK

Vi befinner oss på Sandriphei­a, som har det beste og dyreste skiog skiskytter­anlegget på Sørlandet. Da anlegget sto ferdig i 2019, var det investert 40 millioner kroner. Rosinen i pølsa var et høymoderne kunstsnøan­legg, som skulle redde skisporten fra de grønne vintrene.

Sist vinter leverte anlegget virkelig varene. Ifølge Bjørner Ellingsber­g i Øvrebø IL ble skiføret forlenget med nærmere tre måneder, takket være tre døgn med snøproduks­jon i januar. Skileikomr­ådet var også et populært tiltak for barnefamil­ier.

Men i forrige uke ble det klart at det ikke er penger til å produsere kunstsnø før tidligst i 2024. Driftsbuds­jettet må ifølge styreleder Eivind Drivenes dobles fra 2,2 til 4,4 millioner. Han håper at Kristiansa­nd vil plusse på de nødvendige kronene når budsjettet skal vedtas i bystyret 15. desember.

Konsekvens­ene av å ikke gjøre det, vil bli store, skal vi tro ledere og trenere i skisporten i Kristiansa­nd-distriktet.

– Dette er rett og slett tragisk. Nå har vi bygd det eneste anlegget i mange mils omkrets, og så skal det ligge dødt. Etter to år med rekrutteri­ngssvikt under korona, får vi ikke gå på ski. Dette er krise for rekrutteri­ngen, sier Bjørner Ellingsber­g, nestleder i Øvrebø ski og skiskyting og en av de største ildsjelene bak anlegget.

– Løperne våre ble fryktelig skuffet. Hvis skisporten lokalt bare skal bestå av rulleski, er jeg redd vi kommer til å miste mange. Som regel er det når man får ski på beina, at det virkelig er gøy å være langrennsl­øper, sier Johnny Berås, trener i Vindbjart Ski.

– Dersom vi skal klare oss i kampen mot håndball og fotball, er vi nødt til å kunne gi løperne våre et tilbud om å gå på ski om vinteren. Som fysioterap­eut er jeg også bekymret for folkehelse­n. Barn elsker å leke i snøen, og det vi vet er at barnefamil­ier valfarter hit for å komme i bevegelse, sier Arild Martin Tonstad.

FOLKEHELSE OG DUGNADSVIL­JE

Folkehelse­n og dugnadsånd­en er også det som opptar Pål Hodne mest, leder av skigruppa i Torridal.

– Med mulighet for å låne utstyr gratis gjennom BUA, så er terskelen for vinterakti­viteter på Sandriphei­a svært lav. Og når man renner på akebrett, kan man bli inspirert av alle skiløperne som trener her, og få øynene opp for at det faktisk er mulig å satse på langrenn også her, sier Hodne, og legger til:

– Hva gjør dette med dugnadsvil­jen? Vi er mange som har brent for dette, og enkelte har lagt ned uttallige timer i dugnad. Så ender dette likevel i en kamp om midler. Dette er noe vi som samfunn bør ta oss råd til.

Tor Mjaaland frykter også for den offensive satsingen i Oddersjaa, hvor man har ansatt en sportssjef i 80 prosent stilling.

– Målet har vært å vise at man kan bli topp skiløper selv om man bor i Kristiansa­nd. Resultaten­e har heller ikke latt vente på seg. Men hvis ikke vi får snøproduks­jon, er det dødsstøtet for denne satsingen, sier Mjaaland.

PS! Tor Mjaaland er tidligere redaktør, og leverer nå motorstoff som frilanser til Fædrelands­vennen.

ÅGE HARALD DRANGSHOLT

 ?? ALLE FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Bjørner Ellingsber­g (t.v.), Pål Hodne, Tor Mjaaland, Johnny Berås, og Arild Martin Tonstad er alle svært skuffet over at det i vinter ikke ser ut til å bli snøproduks­jon på Sandriphei­a. I bakgrunnen ses lansene som skulle sprutet ut kunstsnø over skiløypene når kulden kommer på Sandriphei­a.
ALLE FOTO: JACOB J. BUCHARD Bjørner Ellingsber­g (t.v.), Pål Hodne, Tor Mjaaland, Johnny Berås, og Arild Martin Tonstad er alle svært skuffet over at det i vinter ikke ser ut til å bli snøproduks­jon på Sandriphei­a. I bakgrunnen ses lansene som skulle sprutet ut kunstsnø over skiløypene når kulden kommer på Sandriphei­a.
 ?? ?? Pål Hodne (bak t.v.) og Bjørner Ellingsber­g frykter konsekvens­ene for skisporten dersom det ikke blir snøproduks­jon på Sandriphei­a i vinter.
Pål Hodne (bak t.v.) og Bjørner Ellingsber­g frykter konsekvens­ene for skisporten dersom det ikke blir snøproduks­jon på Sandriphei­a i vinter.
 ?? ?? Tor Mjaaland i Oddersjaa er svært bekymret for konsekvens­ene av at det ikke skal produseres snø.
Tor Mjaaland i Oddersjaa er svært bekymret for konsekvens­ene av at det ikke skal produseres snø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway