Fædrelandsvennen

Fjerner 60 toppidrett­selever fra

Agder fylkeskomm­une har vedtatt å kutte to klasser ved toppidrett­slinjen på KKG. De ansatte idrettslær­erne reagerer sterkt på endringene.

- AGDER TEKST: HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Vi opplever det som veldig merkelig. Det er dramatisk for idrettsmil­jøet i Kristiansa­nd.

Det sier idrettslær­er Jørg Inge Stray Pedersen hos Kristiansa­nd Katedralsk­ole til Fædrelands­vennen.

I oktober vedtok hovedutval­g for utdanning og kompetanse ved Agder fylkeskomm­une at KKG skal kutte to skoleklass­er på toppidrett med henholdsvi­s 30 elever hver.

Idrettsfag går fra 120 til 90 elever, og klassen de mister overføres til den nye videregåen­de skolen på Tangvall i Søgne. Realfag toppidrett, også en klasse på 30 elever, kuttes helt ut.

– EN TRAGISK AVGJØRELSE

– Det er rett og slett en tragisk avgjørelse for idretten, sier en oppgitt Stray Pedersen.

Han utdyper bekymringe­ne til idretten på KKG.

– Mest av alt tenker vi på 10.-klassinger som ønsker å gå på toppidrett hos oss. Vi har et veldig stort trykk på søkere, og allerede i vår var det problemati­sk at man trengte et snitt på 4,7 for å komme inn. Det at realfag toppidrett også kuttes er trist. Flere av de som ikke har muligheten til å gå der, kommer nok til å søke på vanlig toppidrett. Hvis dette blir en realitet vil snittet bli over fem for å komme inn, sier Stray Pedersen.

Ifølge Stray Pedersen hadde idrettsfag KKG rundt 200 søkere på 120 plasser. Det var 70-80 elever i Kristiansa­nd som ikke fikk oppfylt sitt første ønske.

Selv om Stray Pedersen mener at alle idretter på KKG lider av denne endringen, mener han at det kan gå mest utover de mindre idrettene.

– I noen idretter har vi kun sekssyv elever. Hvis kun to-tre stykker av disse kommer inn framover, vil det går veldig utover enkelte idretter, sier Kkg-læreren, og nevner blant annet idretter som badminton, svømming og sandvolley­ball blant små idretter.

SLITER MED Å SE FORBEDRING

Daglig leder i Kristiansa­nd idrettsråd, Geir Thorstense­n, er enig med Stray Pedersen.

– Hvis man tar svømming som eksempel har vi allerede sett elever som er topp seks i sine årsklasser i landet, som ikke har kommet inn på toppidrett­slinjen på KKG på grunn av snittet. Det er ganske kjedelig når man er så langt oppe på landsbasis og trener 7–8 ganger i uka. Nå blir det enda hardere å komme inn, sier han.

– Jeg synes de tar en stor sjanse. Vi er ikke imot forandring­er, men jeg klarer ikke å se hvordan dette skal gjøre tilbudet bedre for elevene, legger han til om endringen.

STØTTER ENDRINGENE Rune Andre Sørtveit Frustøl

( KRF), leder av hovedutval­g for utdanning og kompetanse i Agder fylkeskomm­une, støtter endringene.

– Dette er naturlig konsekvens av at man bygde videregåen­de skole i Søgne, og dermed må trekke ut elevplasse­r fra eksisteren­de skoler i Kristiansa­nd, sier Sørtveit Frustøl – og sikter til at 30 plasser på idrettsfag overføres fra KKG til Søgne.

Han synes ikke det er et holdbart argument at det er store søkertall til idrettslin­jer.

– Jeg tenker at man ikke bare kan gi etter for at elevene skal få førstevalg­et sitt. Vi må også styre litt etter hva som er arbeidsliv­ets behov. Så skal også elevers ønsker ivaretas, men godt over 90 prosent av elevene i Agder får førstevalg­et sitt, sier Sørtveit Frustøl.

Fylkesordf­ører Arne Thommassen (H) stemte for vedtaket.

– Det er veldig viktig å tilpasse antall plasser etter hvor behovet er størst. Og i regionen vår er det større behov for plasser på yrkesfag, sier Thomassen.

– Hvorfor er det en god idé å kutte ut 30 plasser på toppidrett med realfag?

– Den er verken god eller dårlig, men dette er en helt naturlig konsekvens når vi ser søknadstal­lene. Vi har 11.000 elever i Agder, og da må man justere etter behovet. Dette er i tråd med faglige anbefaling­er, og politikern­e var samstemte, sier Thomassen.

Stray Pedersen hos KKG toppidrett understrek­er at de likevel ikke gir opp.

– Vi har ikke gitt opp. Vi håper at politikern­e kan snu når de forstår konsekvens­en for idrettsung­dom i regionen, sier han.

I noen idretter har vi kun seks-syv elever. Hvis kun to-tre stykker av disse kommer inn framover, vil det går veldig utover enkelte idretter JØRN INGE STRAY PEDERSEN, idrettslær­er

 ?? FOTO: FREDRIK BIRKELAND ?? – Det er rett og slett en tragisk avgjørelse for idrettsmil­jøet i Kristiansa­nd, sier Jørn Inge Stray Pedersen om de nye endringene innført av Agder fylkeskomm­une.
FOTO: FREDRIK BIRKELAND – Det er rett og slett en tragisk avgjørelse for idrettsmil­jøet i Kristiansa­nd, sier Jørn Inge Stray Pedersen om de nye endringene innført av Agder fylkeskomm­une.
 ?? FOTO: FREDRIK BIRKELAND ?? Idrettslær­erne ved KKG er ikke fornøyd med endringene vedtatt av Agder fylkeskomm­une.
FOTO: FREDRIK BIRKELAND Idrettslær­erne ved KKG er ikke fornøyd med endringene vedtatt av Agder fylkeskomm­une.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway