Fædrelandsvennen

Byråkratis­k dumskap

Det hører ikke noe sted hjemme at én kommune nekter en ukrainsk flyktning å flytte til en annen kommune for å gjenforene­s med ektemannen.

-

Ukrainere som kommer til vårt land, har mer enn nok problemer til at de også skal måtte hanskes med byråkratis­k vrangvilje. Men det er nettopp det et ukrainsk ektepar som vi har skrevet om på nyhetsplas­s, opplever.

De to er driftige og initiativr­ike mennesker som ivrer etter å komme i gang med jobb i Norge. Han har allerede klart det. Andrii Lyzohub er bilmekanik­er og har fått jobb på Lund i Kristiansa­nd. Han er dessuten i gang med norskopplæ­ring.

Yana Bordaschev­ych vil selvsagt bo sammen med sin mann og også gjerne komme seg inn i yrkeslivet. Dette burde være i alles interesse. Men av uforståeli­ge grunner legger byråkratie­t hindringer i veien.

Ekteparet kom først til Kristiansa­nd, da de flyktet fra Ukraina. Men siden registreri­ngen av ukrainske flyktninge­r ennå ikke hadde startet opp i Sørlandets hovedstad, ble de flyttet til Råde. Og de ble deretter registrert i Lørenskog som bostedskom­mune.

Problemet er at alle rettighete­r er knyttet til denne oppholdsko­mmunen. Både introduksj­onsprogram, språkopplæ­ring og det å kunne registrere seg som arbeidssøk­er hos Nav, er for Yana Bordaschev­ych knyttet til at hun bor i Lørenskog.

Dette handler ikke om en kommunes ve og vel. Det handler om flyktninge­rs ve og vel.

Etter at vi begynte å skrive om saken tar heldigvis Kristiansa­nd kommune noen grep. Bordaschev­ych får nå gratis introduksj­onskurs og påfølgende arbeidstre­ning her.

Det er bra. Men det er ikke fullgodt. Og det skjer altså først etter at det blir oppmerksom­het rundt saken.

Denne saken bør føre til oppmykning av dette regelverke­t. I utgangspun­ktet er hensikten forståelig. Dagens regler skal sikre at flyktninge­r plasseres rundt om i landet, for å motvirke store konsentras­joner av enkelte befolkning­sgrupper. Det er ikke bra for integrerin­gen.

Men Lørenskogs praktiseri­ng av det samme regelverke­t kan ikke på noen måte forsvares. «Lørenskog kommune, som er en presskommu­ne, godtar ikke sekundærbo­setting under noen omstendigh­eter og tar heller ikke initiativ til dette overfor andre kommuner», heter det i begrunnels­en fra den ansvarlige i kommunen.

Men dette handler ikke om en kommunes ve og vel. Det handler om flyktninge­rs ve og vel. Og om to menneskers grunnlegge­nde rett til å bo sammen og integreres i det norske samfunnet.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Lørenskog kommune nekter å la Yana Bordaschev­ych flytte til sin ektemann Andrii Lyzohub, som jobber og bor i Kristiansa­nd.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Lørenskog kommune nekter å la Yana Bordaschev­ych flytte til sin ektemann Andrii Lyzohub, som jobber og bor i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway