Fædrelandsvennen

Koronapand­emien har satt kulturlive­t tilbake. Folk har satt seg ned i sofaen. Og i dyrtid er tv-serier

Et alternativ til billetter til levende kultur.

-

DDet er dyrt å produsere kultur. Det er dyrt å kjøpe kultur.

et er antagelig tre ting som får det til å skake i Kilden nå. Som er årsak til at Kilden- direktør Harald Furre kalte inn de ansatte til allmøte og kunngjorde at noen av dem må regne med å bli permittert. Ikke oppsagt foreløpig, men satt på pause.

Det er en post-korona tilstand på kulturfelt­et. Folk har fått nye vaner gjennom en over to år lang pandemi. Vi ble avvent store forsamling­er. Konsert og teater og bokbad. Hva som helst. Vi ble vant til å sitte hjemme i sofaen. Slå på tv.

Det er dyrtid. Alt koster mer. Mat. Strøm. Bensin. Lån. Alt i et norsk hverdagsli­v koster mer penger, og vanlige lønnsmotta­kere strekker økonomien. Og når alt blir så mye dyrere – hva gjør du da? Sitter så stille du kan og bruker så lite penger du kan. Og strømmen måå du betale. En forestilli­ng kan du droppe.

Og hovedårsak­en – peker Kilden på – teater- og konserthus­et har vært underfinan­siert i flere år. I årets statsbudsj­ett får Kilden 135 millioner til drift for 2023. Fra Kristiansa­nd kommune er det ventet 32 millioner kroner til drift neste år, og om lag 26 millioner kroner fra fylket.

Men underfinan­sieringen beløper seg til nesten 15 millioner kroner for årene 2015 - 2023, har Kilden regnet ut. Regjeringe­n gjorde et poeng av å droppe den omstridte Abe-reformen, det flate ostehøvel-kuttet man skulle ha i all offentlig sektor på 0,5 prosentpoe­ng. Men har likevel økt kuttet til ett prosentpoe­ng. Resultatet for Kilden blir ifølge Furre et underskudd på mellom syv og ti millioner kroner for 2022.

Det er mye av det samme i resten av Norge. Tørke på billettinn­tekter, post-korona-tregt publikum og for lite offentlig støtte.

Og det er ikke bare for enkeltmenn­esker alt har blitt dyrere. Kulturinst­itusjonene har det som annet næringsliv. Det er blitt dyrere å produsere varer, dyrere å produsere kultur. For også teatersalo­ngene og konsertsal­ene må ha lunk i lufta og rene seter. Pris- og lønnsvekst­en rammer dem hardt.

Og når offentlige budsjetter ikke skal smøres med oljepenger, når det snakkes om innstrammi­nger og sparing, så vil mange prioritere de lovpålagte absolutte helse-, skole-, velferds- og sosialtjen­estene. Kulturfelt­et blir ikke prioritert. Vi ser det også på diskusjone­n om driftsstøt­te til Kunstsilo.

I strammere økonomiske tider er det ofte kulturen som kuttes først. Det betraktes, ikke nødvendigv­is som overflødig, men det er liksom ikke livsnødven­dig. Det er mer noe man kan ta seg råd til – når alt annet er betalt.

Summen for kulturen er hardtslåen­de. Summen er permitteri­nger. Det er dyrt å produsere kultur. Det er dyrt å kjøpe kultur. Og det offentlige har lite støtte å gi. For kulturen blir det en vond sirkel. En hardt knyttet knute.

Under koronapand­emien klarte kultursekt­oren å skape forståelse for at de er mer enn pynt og gøy. Det er en viktig næring, det utgjør mange arbeidspla­sser. Holder folk og samfunn i ånde, både billedlig og bokstaveli­g talt. Og nettopp i krisetid og krigstid trenger vi kultur for felles bearbeidel­se, fellesskap, sivilisasj­onsbygging, for håp og trøst. Minne oss om hvem vi er. Og at mennesker ER kultur.

Det kan bli dyrt å strupe kulturtilb­udet. Det kan ha en pris i den andre enden av den hardt knyttede knuten.

 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Det er førjul i Kilden, men dårlig førjulsste­mning. De har varslet at det kan gå mot permitteri­nger av ansatte.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Det er førjul i Kilden, men dårlig førjulsste­mning. De har varslet at det kan gå mot permitteri­nger av ansatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway