Fædrelandsvennen

Skolene venter kritikk fra Arbe

Arbeidstil­synet har tilsyn ved fem skoler i Kristiansa­nd. Kommunalsj­ef skole Rune Heggdal forventer kritikk: – Vi har ikke oppfylt kravene i Arbeidsmil­jøloven.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ANETTE OS anette.os@fvn.no

– Vi ser at det er flere tilfeller av vold og trusler i skolen. Nå jobber vi med hvordan vi skal følge det opp, sier Rune Heggdal, kommunalsj­ef for skole og SFO i Kristiansa­nd kommune.

Etter nyttår skal alle ansatte i grunnskole­ne i Kristiansa­nd kurses i forebyggin­g og håndtering av vold og trusler.

– Vi har ikke hatt denne kursingen som handler om vold og trusler før, og nå må vi få dette i orden så raskt som mulig.

Dette ble tatt opp under et ekstraordi­nært møte i Oppvekstut­valget tidligere denne uka.

Voldsforsk­er Børge Skåland applaudere­r tiltaket.

– Dette fremstår som svært gode tiltak. De skal gis honnør for å sette i gang gode kurs, som tenker både forebyggin­g og oppfølging, sier Skåland, førsteaman­uensis ved høyskolen i Oslo og Akershus.

Han har forsket på lærere som har opplevd trusler eller fysisk vold fra sine elever.

– Det er viktig at det skapes en kultur på skoler hvor dette temaet tas opp jevnlig. Lærere må ses, bekreftes, tas vare på, også når de krenkes, sier Skåland.

– ØKNING I VOLD OG TRUSLER

De siste årene har volden i skolen økt i Kristiansa­nd.

– Vold og trusler er en økende utfordring i skolen, sier Rune Heggdal.

● I perioden 01.08 – 31.10 i fjor ble det meldt inn 161 avvik som handler om vold og trusler mot ansatte.

I samme periode nå i høst har antall meldte avvik økt til 210, ifølge Heggdal. Arbeidstil­synet har nå tilsyn ved fem skoler i Kristiansa­nd, for å se hvordan skolene jobber med å følge opp ansatte etter vold og trusler fra elever.

Heggdal forventer at Arbeidstil­synet vil finne avvik i Kristiansa­nd kommunes rutiner.

– Ja, vi får trolig avvik siden vi ikke har hatt på plass disse kursene før. Vi har ikke oppfylt kravene i Arbeidsmil­jøloven.

Han sier han setter pris på at Kristiansa­nd kommune nå blir sett i kortene.

– Det er bra at Arbeidstil­synet kommer inn og se på våre prosedyrer i skolene. Det kan gjøre at vi kan rette opp i det vi ikke har på stell.

– IKKE VÆRT GODE NOK

Alle ansatte ved 46 skoler skal kurses i konflikthå­ndtering etter nyttår. Også fagarbeide­re, assistente­r og ledere skal på kurs.

– Vi har ikke vært gode nok når det gjelder å tenke forebyggin­g. Vi håper at ansatte vil føle seg tryggere i sin arbeidssit­uasjon etter et slikt kurs. Det kan også gjøre at ledere blir tryggere på hvordan de skal følge opp ansatte som har vært utsatt for vold og trusler, sier Heggdal.

Han forteller at kursene både er teoretiske og praktiske.

– Ansatte skal øve på å håndtere konfliktsi­tuasjoner, og få kunnskap om hvordan de kan unngå å bli utsatt for slag og spark. Ved å være i forkant kan man kanskje unngå at det blir episoder som er uheldige i forhold til vold og trusler.

Fædrelands­vennen har tidligere skrevet at ansatte i skolene har fått beskjed om å ikke sende inn alle avvik. Rune Heggdal oppfordrer derimot ansatte til å sende inn dette.

– Vi jobber for å få en bedre kultur for å melde avvik. Det har ikke vært en god nok kultur for dette tidligere, sier han.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Etter nyttår skal alle ansatte i grunnskole­n kurses i forebyggin­g og håndtering av vold og trusler, forteller Rune Heggdal, kommunalsj­ef for skole og SFO.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Etter nyttår skal alle ansatte i grunnskole­n kurses i forebyggin­g og håndtering av vold og trusler, forteller Rune Heggdal, kommunalsj­ef for skole og SFO.
 ?? FOTO: ANETTE OS ?? Børge Skåland roser kommunen for å tenke både på forebyggin­g og oppfølging i sine kurs.
FOTO: ANETTE OS Børge Skåland roser kommunen for å tenke både på forebyggin­g og oppfølging i sine kurs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway