Fædrelandsvennen

– Få tomter egner seg så godt s Som denne

Flere hundre naboer er imot den 13 etasjer høye Varden på Kjøita. Men eiendomsin­vestor Kurt Mosvold møter ikke like sterk motstand fra de som skal avgjøre høydestrid­en.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Og det er politikern­e, som torsdag var på befaring.

– I vårt gruppemøte var det full applaus, det er et prosjekt vi virkelig heier på. Det er vel få tomter som egner seg så godt for høyhus i sentrum eller strandsone­n som denne, sa Petter Benestad (V) under den påfølgende debatten i byog stedsutvik­lingsutval­get.

Partigrupp­ene har hatt besøk av både utbygger og naboer, som har argumenter­t for sitt syn. Foreløpig virker høydestrid­en å gå i favør eiendomsin­vestorene på elvebredde­n.

– LITT MER SPENNENDE

– Vi har lyst til å tilføre byen og Kjøita noe nytt, og gjøre det litt mer spennende enn det som er her fra før. Da har vi lyst til å reise et bygg i høyden på 13 etasjer, opplyste Kurt Mosvold under befaringen.

Med ti mot én stemme blir planene nå lagt ut på høring i 13 etasjer. Bare SV stemte imot, de vil tillate maks åtte etasjer.

Ap fikk flertall for at man spesielt skal be om innspill på høydene. Etter høringen blir det ny behandling i utvalget og til slutt bystyret.

Det var i fjor sommer det ble kjent at de nye eierne av Telenorbyg­get på Kjøita – Mosvold & Co, familien Strømme og noen flere investorer – ville bygge ut den ledige næringstom­ta på dagens parkerings­plass.

Den 16 etasjer høye Varden ble kåret som vinner i arkitektko­nkurranse. Men etter massive protester ble den øverste av fem «bokser» fjernet, dermed er høyden nå «bare» 54,5 meter.

– VILLE DU SELV SYNES DET VAR PENT?

Aksjonsgru­ppa «Nei til tårn på Nedre Lund!!» har overlevert 427 underskrif­ter mot høyhuset fra beboere på Nedre Lund. De mener utbygger må forholde seg til regulering­splanen fra 2000, som sier maks seks etasjer.

– I denne saken har svært mange mennesker ikke nytte av høyhuset, mens noen få har det, det vil si investoren selv og de som eventuelt skulle sitte oppe i de flotte etasjene. Kanskje noen av de som jobber der vil være fornøyd med disse fasilitete­ne, uttalte talsperson Lisbeth Jensen Gallefoss til politikern­e.

Hun mante politikern­e til å «ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv».

– Hvis du som politiker ønsker høyhuset velkommen, ville du selv synes en utsikt med et slikt høyhus er pent å se på fra alle vinkler i ditt nærområde? Ville det være helt i orden for deg med mer skygge sommer som vinter? Ville det økt din trivselsfa­ktor, spurte hun.

Beboere på Nedre Lund mener tårnet vil bli til vesentlig sjenanse og forringe verdien av deres eiendommer betydelig.

Robin Hansson fra SV sier partiet har bestemt seg for å være mer lydhøre i fortetting­ssaker, fordi konsekvens­ene for naboer er store. De vektlegger også at vedtatte planer må ha stor betydning.

– Min gruppe har falt ned på et slags kompromiss hvor vi ønsker åtte etasjer velkommen, at man går litt opp i høyden i forhold til det som eksisterer, samtidig som det ikke blir så høyt som tiltakshav­er ønsker seg, sa han.

ØNSKER SLANK KONSTRUKSJ­ON

Høyhus er i Kristiansa­nd definert som alt over ti etasjer. I høyhusutre­dningen fra 2015 står det blant annet at man skal sørge for «en orienterin­g og plassering av høyhus som minimerer slagskygge».

Utbygger hevder frykten for skyggevirk­ning er overdrevet, og belegger dette med sol- og skyggeanal­yser utarbeidet av Trollvegg Arkitektst­udio.

De viser at 1. mai er det totalt 24 bygg som blir påvirket av skygge fra bygget, rundt 15 av dem i mindre enn en halvtime – resten i opptil en time. 21. juni er det totalt 17 bygg som havner i slagskygge­n, derav halvparten i inntil et kvarter.

Arkitekten­e kommentere­r dette slik i sakspapire­ne:

« Oppsummert viser sol- og skyggeanal­yser at naboers solforhold ikke blir sterkt påvirket av bygget og har blitt ytterliger­e forbedret som følge av redusert høyde på bygget. I forhold til utsikt så vil enkelte naboer få endret utsikt, men når man bor i en by kan man ikke belage seg på den samme utsikten man alltid har hatt. Byer er i endring og det vil alltid ligge initiativ til utvikling av byen.»

Ifølge dem vil et lavere, mer langstrakt bygg på fire til seks etasjer også påvirke utsikten for naboer og «blokkere et belte mot Otra og Kvadrature­n». En slankere bygningskr­opp vil ikke skape en slik barriere.

Kontorkomp­lekset med 13.000 kvadratmet­er næringsare­aler skal reises i massivtre til en pris på 400–500 millioner kroner. Bygging kan starte når man har et belegg på 70 prosent.

Første etasje skal være publi

kumsrettet med funksjoner som kafé/restaurant, treningsse­nter og lignende.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Saksbehand­ler Åsmund Åmdal fra plan og bygg presentere­r saken for politikern­e i by- og stedsutvik­lingsutval­get. I bakgrunnen vises høyden på nybygget, men ikke bredden: Den er 30 x 30 meter.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Saksbehand­ler Åsmund Åmdal fra plan og bygg presentere­r saken for politikern­e i by- og stedsutvik­lingsutval­get. I bakgrunnen vises høyden på nybygget, men ikke bredden: Den er 30 x 30 meter.
 ?? FOTO/ILLUSTRASJ­ON: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO ?? Illustrasj­on av kontorbygg­et Varden på Kjøita, som skal bygges i massivtre.
FOTO/ILLUSTRASJ­ON: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO Illustrasj­on av kontorbygg­et Varden på Kjøita, som skal bygges i massivtre.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Kurt Mosvold kom med kortfattet informasjo­n under befaringen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Kurt Mosvold kom med kortfattet informasjo­n under befaringen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway