Fædrelandsvennen

❞ Vi er veldig, veldig glade.

Yana og ektemannen Andrii kan slippe en forsiktig jubel løs. Endelig kan de få bo sammen. Kristiansa­nd kommune vil gi Yana gratis introduksj­onskurs i norsk.

- TEKST: HILDE WØHNI JOAKIMSEN hilde.joakimsen@fvn.no

– Wow! Jeg er så lykkelig for dette. Tusen takk til Kristiansa­nd kommune og alle som har hjulpet oss i denne vanskelige saken. Vi er veldig, veldig glade, sier Yana Bordaschev­ych.

Hun og ektemannen Andrii Lyzohub smiler fornøyd, etter at de torsdag formiddag fikk den gledelige nyheten om at Kristiansa­nd gir Yana gratis introduksj­onskurs i norsk.

– This is very nice for me and for us, sier ektemannen Andrii, som nå også kan senke skuldrene i visshet om at kona ikke må reise alene til Lørenskog for å ta introduksj­onsprogram­met.

VIL HJELPE

– Vi får prøve hjelpe så godt vi kan, sier Rune Håverstad, enhetslede­r for integrerin­g i Kristiansa­nd kommune.

Lørenskog kommune får penger for å ha Yana bosatt, og de vil derfor ikke gi henne sekundærbo­setting i Kristiansa­nd.

– Det er et komplisert system, men sånn er det. Yana får nå tilbud om veiledning på Integrerin­gsenhetens ressurssen­ter her i Kristiansa­nd. Yana har ikke krav på introduksj­onsprogram i Kristiansa­nd, men får ett år med gratis norskunder­visning hos oss ved å være folkeregis­trert i Kristiansa­nd, sier han.

– Min enhet vil nå gi Yana veiledning og hjelpe henne på vei i Kristiansa­nd. Det er det vi kan gjøre nå i første omgang. Det er utrolig flinke folk i staben på ressurssen­teret, så dette blir nok bra, sier Håverstad til Fædrelands­vennen.

Allerede mandag er Yana på plass til registreri­ng på ressurssen­teret.

– Jeg vil komme i gang fortest mulig. Nå har jeg ventet så lenge, og det blir fantastisk å komme i gang, sier Yana Bordaschev­ych (29).

Hun flyktet fra Ukraina til Kristiansa­nd sammen med ektemannen Andrii Lyzohub (36) i mars, og etter hvert ble de to bosatt i Lørenskog kommune av Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t (IMDI).

Da ektemannen fikk jobb som bilmekanik­er i Kristiansa­nd, flyttet paret sørover igjen. Han gikk da ut av introduksj­onsprogram­met til Lørenskog kommune.

FÅR ARBEIDSTRE­NING

Yana var fortsatt registrert i Lørenskog, og fikk ikke ta programmet med seg til ny kommune. Dermed mistet hun rettighete­ne til introduksj­onskurs i norsk og økonomisk støtte.

Onsdag uttalte Lørenskog kommune at de ikke under noen omstendigh­et gir flyktninge­r sekundærbo­setting i en annen kommune.

Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (KRF) har bragt ekteparets sak inn til Stortinget­s spørretime.

Nå har Kristiansa­nd kommune, uavhengig av Yanas tilhørighe­t til Lørenskog kommune, valgt å gi henne et gratis introduksj­onskurs i ett år.

Ved hjelp av dette kurset får hun også arbeidstre­ning og muligheten for å få seg jobb etter hvert. Hun får derimot ikke økonomisk støtte, foreløpig.

– Vi skal klare oss. Mannen min har jobb, og han betaler husleia vår. Jeg er bare så glad for at jeg kan få introduksj­onskurset i Kristiansa­nd. Jeg kan få være sammen med mannen min, og vi kan skape oss et liv og en hverdag her, sier Yana.

BYRÅKRATIS­K VEGG

Hun jobber som frivillig hos Hjelp oss å hjelpe i Kristiansa­nd og daglig leder Elisabeth Thorsen har forsøkt så godt hun kan å hjelpe Yana gjennom det norske byråkratie­t.

– Nå kan jeg se gleden i øynene hennes. Vi har møtt veggen gang på gang, og selv jeg som snakker norsk har hatt problemer med å forstå både logikken og argumenten­e vi har blitt møtt med overalt, sier Thorsen.

Hun er veldig glad for at Yana nå er i ferd med å komme inn i systemet i Kristiansa­nd.

– Introduksj­onskurset er enormt viktig for henne, og nå skal vi etter hvert gå videre i systemet slik at Yana får seg både fastlege og en bankkonto. Nå må hun få seg et liv. Hun og Andrii er nøkterne folk, og sier de klarer seg med hans lønn foreløpig. Vi hjelper dem med mat, så dette går bra, sier Thorsen, som ønsker å takke Kristiansa­nd kommune for at de er så positive og løsningsor­ienterte.

– Nå kan alle se fremover, dette var fantastisk­e nyheter, sier Thorsen hos Hjelp oss å hjelpe.

Simen Ranneberg Nilsen er daglig på Dekkteam på Lund i Kristiansa­nd, der Andrii jobber som bilmekanik­er. Han er strålende fornøyd med at Kristiansa­nd kommune nå gir Yana en åpning.

– Dette er fantastisk for dem begge, og det er en god løsning. Andrii er en ressurs for oss, og at Yana blir her gir ham ro i hverdagen. Jeg veldig glad for at det løser seg, sier han.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det ukrainske ekteparet Yana Bordaschev­ych og Andrii Lyzohub er svært glade og lettet for at Kristiansa­nd kommune gir Yana gratis introduksj­onskurs.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det ukrainske ekteparet Yana Bordaschev­ych og Andrii Lyzohub er svært glade og lettet for at Kristiansa­nd kommune gir Yana gratis introduksj­onskurs.
 ?? FAKSIMILE: FÆDRELANDS­VENNEN ?? Fædrelands­vennen har denne uken skrevet om situasjone­n hennes.
FAKSIMILE: FÆDRELANDS­VENNEN Fædrelands­vennen har denne uken skrevet om situasjone­n hennes.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Rune Håverstad, enhetslede­r for integrerin­g i Kristiansa­nd kommune.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Rune Håverstad, enhetslede­r for integrerin­g i Kristiansa­nd kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway