Fædrelandsvennen

Nytt senter trumfer matjord

Marianne og Trond Widar Løyning vil bygge Mosby lokalsente­r. Under befaringen torsdag var det ikke bare nedbør, men også motbør, fra de som kjemper for jordvern.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

KRISTIANSA­ND:

– Vi ønsker tiltaket velkommen, men det må finnes andre områder, uttalte leder Ole Magne Omdal (Sp) under debatten i by- og stedsutvik­lingsutval­get torsdag.

Men matjordas kanskje aller høyeste beskytter i Kristiansa­nd vant ikke fram denne gang.

Mosby lokalsente­r er planlagt på tomta mellom Shell-stasjonen og rundkjørin­gen langs riksvei 9. Og etter befaring skulle tiltakshav­erne få svar på om de kan gå videre med planene.

– DET BØR VI HEIE FRAM

– Ap mener dette er god stedsutvik­ling. Mosby er på en stigende kurve, det bør vi heie fram og la det fortsette å være, sa Jannike Arnesen (Ap).

Hennes linje oppnådde flertall. Med åtte (Ap, H, V, KRF, Frp, Pp, Dem) mot tre (Sp, MDG, SV) stemmer ble det vedtatt at regulering­sarbeidet kan starte.

– Det er noen tilbud som mangler på Mosby, typisk apotek, litt mer konkurrans­e på dagligvare, pizzeria. Vi vil lage et område som kan være hyggelig for lokalbefol­kningen, opplyste Trond Widar Løyning, som sammen med kona Marianne har opsjon på å overta eiendommen.

Fra før driver de to venndølene bedriften Traktor og Maskin AS på Høie. De mener bygda er på opptur med nytt oppvekstse­nter og Moseids planlagte håndverksb­akeri til 60 millioner kroner.

Basert på den ene Mosby-beboeren som tok ordet under befaringen er et nytt senter meget kjærkommen­t.

– Jeg har bodd her i over 20 år og virkelig savnet et sted å møte folk og få litt varm mat. Det er greit nok med ei pølse på tappen, men dette blir en plass å møtes for unge og eldre, mente Siri Mette Becker.

Senterbygg­et er planlagt med 2500 kvadratmet­er i to etasjer. Utbygger har samtaler med dagligvare­aktør, som skal ha halve førsteetas­jen og ta opp konkurrans­en med Rema 1000 på nabotomta.

– EN BIT HER OG EN BIT DER

For øvrig ser de for seg pizzeria/ gatekjøkke­n, apotek, blomsterbu­tikk, frisør og lignende på gateplan. Andre etasje blir kontorer eller tjenesteyt­ing, eksempelvi­s tannlege.

– Det er utrolig bra at private tar sånne initiativ, som vi tror skal bli til stor glede og nytte for Mosbybeboe­re. Vi ønsker strenge krav til jordvern, men noen ganger må en veie gode miljøtilta­k opp mot hverandre. Det er positivt at folk slipper å dra til Vennesla og Kristiansa­nd for å handle, mente Petter Benestad (V).

Fire mål av byggetomta er altså definert som dyrket mark, selv om den skal ha ligget brakk i flere tiår.

– Det må ikke være sånn at mislighold av dyrket mark kan gjøre at du kan bygge den ned, påpekte Ole Magne Omdal (Sp).

– Dette jordet ligger så sentralt og fint, det er en praktisk, nyttig tomt å bygge på. Og sånn er det jo med jorder i Norge. Derfor mister vi så mye matjord, fordi vi stadig vekk skal ta en bit her og en bit der, sa Marte Rostvåg UlltveitMo­e (MDG).

Både flertallet og kommunens planlegger­e mener det ikke finnes gode alternativ­er i bydelen.

En eldre enebolig på området skal rives. For øvrig er det kommunal innfartspa­rkering, som skal videreføre­s.

Mindretall­et anket vedtaket inn for formannska­pet, dermed skal saken behandles der før regulering­sarbeidet kan starte.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Saksbehand­ler Ariane Bekk Norstad fra plan og bygg i kommunen forklarer hvorfor de er positive til tiltaket. Fra venstre står Olav Homme (Pp), plan- og bygningssj­ef Venke Moe, Ole Magne Omdal (Sp), Petter Benestad (V), Marte Rostvåg Ulltveit-moe (MDG) og Jannike Arnesen (Ap).
FOTO: JACOB J. BUCHARD Saksbehand­ler Ariane Bekk Norstad fra plan og bygg i kommunen forklarer hvorfor de er positive til tiltaket. Fra venstre står Olav Homme (Pp), plan- og bygningssj­ef Venke Moe, Ole Magne Omdal (Sp), Petter Benestad (V), Marte Rostvåg Ulltveit-moe (MDG) og Jannike Arnesen (Ap).
 ?? ?? Marianne og Trond Widar Løyning har gjort avtale med grunneiere og er klare til å etablere Mosby lokalsente­r.
Marianne og Trond Widar Løyning har gjort avtale med grunneiere og er klare til å etablere Mosby lokalsente­r.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Tomta består for det meste av dyrket mark som ligger brakk.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Tomta består for det meste av dyrket mark som ligger brakk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway