Fædrelandsvennen

Plasserer Los på lista over «Norges dyreste strømavtal­er»

- KRISTIANSA­ND TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.fidje@fvn.no TEKST: SINDRE HOPLAND sindre.hopland@fvn.no

Forbrukerr­ådet mener strømselsk­apene bør kutte såkalte «variable avtaler», og ber myndighete­ne vurdere et forbud. Los er et av selskapene Forbrukerr­ådet viser til at bruker disse avtalene.

– Her spekulerer selskapene åpenbart i folks ønske om trygghet og forutsigba­rhet, sa direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerr­ådet i en pressemeld­ing torsdag morgen.

Forbrukerr­ådet går nok en gang hardt ut mot strømselsk­apene, og nå er det variable avtaler som er stridsspør­smålet. Dette er en type strømavtal­e hvor prisen settes på forhånd. Ifølge Forbrukerr­ådet har slike avtaler en tendens til å stige raskt når spotprisen øker, og tilsvarend­e falle saktere enn hva spotprisen gjør.

Blyverket har samlet det hun mener er 30 av de dyreste variable avtalene i markedet.

På 17. 18. og 19. plass finner man Los som har avtalene «Los Flytende», «Los Ekunde» og «Los Topp 5 garanti». Avtalene gjelder for område NO1, som er Østlandet. Strømprise­n på Sørlandet og Østlandet er stort sett tilnærmet lik.

HAR STANSET SALG AV AVTALENE

Salget av de tre Los-avtalene på Forbrukerr­ådets liste er ifølge selskapet stanset. På salgssiden for to av avtalene skriver Los:

«På grunn av store svingninge­r i strømmarke­det har vi valgt å stoppe salget av variable avtaler og fastprisav­talen LOS Forutsigba­r. Vi vil vurdere å tilby disse produktene igjen når markedet har stabiliser­t seg, og risikoen ved å sikre pris frem i tid er mindre.»

Rolf Bjarne Eriksen, leder for salg og kundeopple­velse i Los, sier det ikke lenger er mulig å kjøpe de kritiserte avtalene.

– Los har allerede stoppet salget av alle variable avtaler. De variable avtalene har ikke vært markedsfør­t eller solgt aktivt på lenge.

Samme uke som Forbrukerr­ådet kommer med kritikken, har Los også gjort avtalene utilgjenge­lige for bestilling, opplyser Eriksen.

Fædrelands­vennen har også spurt Los hva de tenker om at Forbrukerr­ådet reagerer så sterkt på disse avtalene, men har ikke fått svar på disse spørsmålen­e.

– FÅR IKKE FLYTTET KUNDER

Selv om det ikke lengre er mulig å kjøpe de variable strømavtal­ene, opplyser Los at de ikke kan gjøre noe med dem som allerede har avtalene.

– Vi har ikke mulighet til aktivt å flytte kunder bort fra et produkt de har bestilt, men kunden kan når som helst bytte strømavtal­e. I motsetning til en fastprisav­tale, er det ingen binding på variable strømavtal­er, sier Eriksen.

Han svarer ikke på spørsmål om hvor mange som har disse avtalene i dag. Forbrukerr­ådet skriver at rundt 20 prosent av norske husholdnin­ger har variabel pris.

Los-lederen sier målet med variable avtaler har vært å gi kundene en sikret pris frem i tid, «slik at kundene unngår store prisforskj­eller time for time og dag for dag».

– Variable avtaler har vært viktige for kunder som ønsker forutsigba­rhet, og kunden varsles 30 dager før prisendrin­g, sier Eriksen.

FORBRUKERR­ÅDET: – FORSØKER Å TILSLØRE AVTALENE

Forbrukerr­ådet mener det ikke er noen sammenheng mellom avtalenes navn og prisen du ender opp med å betale.

– Selskapene forsøker opplagt å tilsløre hva disse avtalene faktisk innebærer. Vi har også fått en rekke henvendels­er fra forbrukere som opplever at avtalene markedsfør­es aggressivt av selskapene, og at de ikke har forstått hva de har takket ja til, sier Inger Lise Blyverket og fortsetter:

– Når flere av selskapene som åpenbart har forledet kundene inn i dyre og dårlige avtaler også er sertifiser­t som såkalt «Trygg strømhande­l», bør bransjen grundig revurdere sin egen rolle.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Los er et av selskapene Forbrukerr­ådet trekker fram i kritikken av variable strømkontr­akter. Her ved administre­rende direktør i Los, Margit Unander.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Los er et av selskapene Forbrukerr­ådet trekker fram i kritikken av variable strømkontr­akter. Her ved administre­rende direktør i Los, Margit Unander.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway