Fædrelandsvennen

❞ Det var ikke med lett hjert Te jeg sluttet.

Mette Gundersen trekker seg fra både regjerings­arbeid og lokalpolit­ikk. I den nye jobben er det nesten like mye å ta fatt på som i eget parti.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Etter mer enn 20 år i lokalpolit­ikken skal Mette Gundersen tilbake til dit hun kom fra. Hun går fra partipolit­ikk til fagbevegel­sen. Det skjer omtrent samtidig med at partiet opplever meningsmål­inger som er nede i 16 prosent.

– Det er ekstremt krevende å se at vi ikke klarer å få til en bedre oppslutnin­g rundt det prosjektet mange hadde store forventnin­ger til og som jeg håper mange fortsatt har store forventnin­ger til, sier Mette Gundersen.

Hun er ferdig i jobben som statssekre­tær i Samferdsel­sdeparteme­ntet. Nå skal karantenen­emnda avgjøre hvor lang tid det kan gå før hun kan begynne i sin nye jobb som regionlede­r for LO i Agder.

– Det var ikke med lett hjerte jeg sluttet i Samferdsel­sdeparteme­ntet. Det har vært supert å være statssekre­tær. Men nå ble denne stillinga ledig og den er det bare en av. Det er veldig få jobber i vår region som ligger i skjæringsp­unktet mellom organisasj­onslivet og politikk.

– Har pendlertil­værelsen hatt noe å si. Det er mange som opplever det som belastende?

– Det er den absolutt. Jeg har helt klart hatt en tanke om at det er på tide å komme hjem og være mer sammen med familien. Jeg er en voksen dame og det å stå opp 04.00 natt til mandag... Jeg kjenner at det knirker.

INTERN KONFLIKT

Mette Gundersen har vært med lenge nok til å huske at partiet hadde 40 prosent på meningsmål­ingene, men også målinger på linje med dagens.

– Auf-leder Astrid Hoem trakk inn Giske i debatten om oppslutnin­gen?

– Jeg tenker at når partiet er i en såpass alvorlig situasjon i forhold til oppslutnin­gen, er det viktigste at man ikke begynner å diskutere for mye internt om personkonf­likter eller skape for mye splid. Da er det viktig å diskutere politikk med innestemme. Vi har vært med på dette før. I konflikten mellom Jagland og Stoltenber­g så vi hvordan oppslutnin­gen ble lavere da det var store personkonf­likter, sier Gundersen.

Og legger til:

– Det å ha denne type interne debatter gående parallelt med at det er svak oppslutnin­g om parti

et, legger en ekstra sten til byrden for partiledel­sen

– Var det feil av Auf-lederen å ta dette opp slik hun gjorde?

– Jeg antar at hun opplevde at hun hadde behov for å gjøre der og da. Jeg vet ikke om det var gjennomten­kt. Men jeg ser også noe nå som ikke var like fremtreden­de tidligere i konflikter med lav oppslutnin­g. Det er at disse debattene foregår i sosiale medier i ukesvis etterpå. Og det er nå engang slik at debatter på sosiale medier har en tendens til å bli nokså ufine, så det forsterker en konflikt

– Du var statssekre­tær til Giske da han var kulturmini­ster. Hvordan er ditt forhold til Giske nå?

– Jeg har et helt avklart forhold til Giske, men jeg vil ikke bidra til noen personkara­kteristikk. Jeg holder meg unna den type diskusjone­r og vil fortsette med det.

UT AV LOKALPOLIT­IKKEN

Mette Gundersen har vært med i lokalpolit­ikken siden 1999. Hun hadde sagt ja til å stå på lista ved neste års valg og var innstilt på sikker plass. Men heller ikke der blir Mette Gundersen å finne.

– Jeg er Ap-jente fra innerst til ytterst og slik vil det fortsette å være. Men samtidig er det greit å holde en grei rolleavkla­ring. Det er forskjell på å være medlem i et parti og være en sentralt folkevalgt for det samme partiet. Så jeg trekker meg ikke ut, men bystyrerep­resentasjo­nen tenker jeg å gå ut av.

– Er det med like tungt hjerte du slutter i lokalpolit­ikken som at du slutter som statssekre­tær?

– Det er veldig rart. Jeg har vært folkevalgt i 24 år ved neste år, og det er halve livet. Men da er det kanskje fint for politikken å få

en pause fra meg og at jeg får en pause fra politikken, sier Mette Gundersen.

POLITISK VILJE

Det er en sak som går igjen både hos fagbevegel­sen, Ap og i Mette Gundersen politiske karriere. Og som vil bli viktig i hennes nye jobb. Det er likestilli­ng, et område der resultaten­e ikke akkurat varierer like sterkt som Aps oppslutnin­g

– Er du fornøyd med situasjone­n i Agder i dag?

– Er du vittig?

– Det var forsøk på et åpnet spørsmål...

– Det har blitt jobbet mye fra enkelte hold i mange, mange år. Men vi ser likevel hvor seint det går. Det er fortsatt slik at andelen deltidsans­atte er altfor høy i Agder. Det skulle også vært betydelig

flere kvinner i ledende stillinger. Kanskje spesielt innad det private. Men også i organisasj­onslivet og ikke minst i politikken, sier Gundersen.

Ved neste års kommuneval­g i Kristiansa­nd er det til nå bare valgt en kvinnelig toppkandid­at (MDG). Slik vil det være i mange kommuner ved kommuneval­get.

– Hva er det grunnlegge­nde problemet?

– Vilje!

– Fra hvem?

– Fra partiene, blant annet til å tenke strategisk på mangfold. Og så tenker jeg at kvinnene selv ikke skal stå alene om å ta ansvar for likestilli­nga. Jeg har snakket med jenter som står på lista til Kristiansa­nd Ap og sagt at hvis dere skal hevde dere politisk, må dere lære dere utbyttepol­itikk, budsjettar­beid, forholdsta­llsvalg, re

guleringsp­lan, kommunelov og plan og bygningslo­v.

FEMINISTGR­UPPER

Agder har likestilli­ngsseminar­er, likestilli­ngsplaner og likestilli­ngskoordin­atorer. Og en rekke andre tiltak som er testet ut de siste 40 årene.

– Vi kan godt organisere oss i hjel på feministgr­upper og mangfoldse­minarer. Men der man virkelig kan få gjort noe med likestilli­ngen er der den knallharde politikken foregår og det er i budsjettar­beidet. Og om ikke jentene gjør det selv, er det nok av andre som kommer og som vil bruke pengene på noe annet, sier Mette Gundersen.

– Du legger et stort ansvar på kvinnene selv?

– Jeg legger ansvar på kvinner selv å måtte tilegne seg nok kompetanse til å kunne gå inn i de tøffe politiske debattene. Og det er med stor kjærlighet til kvinnelige politikere at jeg sier det, sier Mette Gundersen.

Fædrelands­vennen spør om det kan være noe med verdiene i landsdelen? At de er mer tradisjone­lle med mannen som forsørger familien og kvinner som er hjemme med barna. Den nyvalgte lederen av LO i Agder svarer:

– En verdi for meg handler mer om at man klarer å brødfø seg selv, at man klarer å være et godt forbilde for barna og at man bidrar til samfunnsut­viklinga og samfunnsby­gginga. Og den verdien opplever jeg at står sterk på Sørlandet.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Etter 24 år i lokalpolit­ikken, skal Mette Gundersen ut av bystyret. Hun begynner som regionlede­r i LO så snart hun kan.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Etter 24 år i lokalpolit­ikken, skal Mette Gundersen ut av bystyret. Hun begynner som regionlede­r i LO så snart hun kan.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway