Fædrelandsvennen

Qatar – liten stat med store ambisjoner

- TEKST: NTB

Staten Qatar ligger på ei halvøy som er større enn Rogaland, men mindre enn Møre og Romsdal. Det hemmer ikke ønsket om global innflytels­e.

Statusen som vertsnasjo­n for årets fotball-vm er et foreløpig høydepunkt etter flere tiår med qatarske anstrengel­ser for å trå ut av skyggen av sine store naboer i Midtøsten. Qatars politikk og vekstambis­joner har både vakt global oppmerksom­het og regional irritasjon.

I 2017 toppet konflikten seg da de tre golfstaten­e Bahrain, Saudi-arabia og De forente arabiske emiratene i tillegg til Egypt innledet en boikott av Qatar som var nær ved å ende i væpnet konflikt.

Qatar har benektet anklagene fra naboene i regionen om at landet finansiere­r terrorisme og er en frihavn for utenlandsk­e opposisjon­elle.

BYGGER NETTVERK FOR STØTTE

Selv om situasjone­n har roet seg i regionen, vil Qatar ifølge nyhetsbyrå­et AP bruke fotball-vm til å bedre sin posisjon internasjo­nalt for å sikre seg mot framtidige trusler.

– Qatar vet om disse potensiell­e truslene. De vet at landet er sårbart. Derfor gjør de alt de kan for å bygge et internasjo­nalt nettverk av, om ikke allierte, så i det minste land som støtter dem, sier professor i internasjo­nale studier ved Georgetown-universite­tet i Qatar, Gerd Nonneman, til AP.

ØKT PRESTISJE

Det er tolv år siden Fifas omstridte tildeling av VM til Qatar. Til tross for massive protester mot menneskere­ttsbrudd, dødelige arbeidsfor­hold og korrupsjon, har tildelinge­n økt landets prestisje i verden.

På samme tid har Qatar vokst til å bli en av verdens viktigste eksportøre­r av naturgass. Mye av ressursene hentes i et gigantisk offshorefe­lt som landet deler med Iran. Mesteparte­n av gassen fryses ned og eksportere­s til land som Kina, India, Japan og Sør-korea.

STORE INVESTERIN­GER I UTLANDET

Gjennom sitt eget oljefond har Qatar kjøpt seg kraftig opp i utlandet. Fondet eier blant annet det fasjonable kjøpesente­ret Harrods i London og fotballklu­bben Paris St.

Germain, og det har brukt milliarder av dollar på eiendomskj­øp i New York.

Velstandsø­kningen skjøt fart etter 1997, ikke lenge etter at landet ble rystet av Iraks invasjon av Kuwait i 1990 og den påfølgende Gulfkrigen i året etter.

– Da innså både Qatar og andre Golfstater behovet for langsiktig amerikansk militær tilstedevæ­relse, sier forsker Kristian Ulrichsen ved Rice University Baker Institute til AP.

FORSVARSAV­TALE MED USA

Qatar og USA inngikk i 1996 en forsvarsav­tale som banet veien for flybasen AlUdeid. Basen ble åpnet av daværende visepresid­ent Dick Cheney i 2002 og rommer i dag mer enn 8.000 amerikansk­e militære.

Veien til økt oppmerksom­het og mer innflytels­e har ikke gått rolig for seg. I et ublodig kupp tok Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani over makten etter sin far i 1995. Han innførte et strammere styre som har gitt sin støtte til islamisten­e som kom styrket ut av den arabiske våren i 2011, og som oppleves som en trussel av Qatars mektige naboer.

STØTTE TIL ISLAMISTER

Den arabiske våren ga en anledning til å trappe opp støtten til islamistis­ke bevegelser. Ifølge AP har Qatar vært en frihavn for Hamas-ledere i eksil, men også en viktig økonomisk og politisk støttespil­ler for bevegelsen som styrer Gaza.

Qatarske midler har i perioder vært avgjørende for at offentlig ansatte har fått sin lønn i Gaza. Qatar hadde også en nøkkelroll­e i å framforhan­dle våpenhvile­r mellom Hamas og Israel etter fire kriger.

KOM TIL NYTTE I AFGHANISTA­N

Internasjo­nalt har Qatar søkt å spille en rolle i flere konfliktfy­lte land. Med amerikansk velsignels­e åpnet Taliban en diplomatis­k representa­sjon i Doha i 2013. Den afghanske opprørsbev­egelsen fant seg godt til rette i Doha, og forbindels­ene som ble opprettet, skulle senere komme til nytte da Taliban igjen skulle ta makten.

Under den kaotiske evakuering­en av Kabul i fjor var det Qatar som sto fram. Landet mottok nesten halvparten av alle amerikaner­e og afghanere som ble evakuert i amerikansk regi. Qatar tar nå rollen som samtalepar­tner i kontakt mellom Vesten og Taliban.

Qatar har også vært fredsforha­ndler i det afrikanske landet Tsjad. Senest i fjor i kjølvannet av drapet på president Idriss Déby Itno forhandlet opprørsgru­pper og militærreg­imet med qatarske fredsforha­ndlere rundt bordet.

GASSTØRSTE EUROPEERE PÅ BESØK

Etter Russlands invasjon av Ukraina har nye europeiske beilere dukket opp i hovedstade­n Doha. Store deler av gassen som Qatar utvinner fra North Dome-feltet i Persiabukt­a, fryses ned i flytende form og kan skipes hvor som helst.

– Qatar er igjen i sentrum av verdens oppmerksom­het. Det gir dem et sete ved bordet der beslutning­er tas, sier forsker Kristian Ulrichsen til AP.

 ?? FOTO: GORDON BELL / SHUTTERSTO­CK / NTB ?? Qatar har bare 2,4 millioner innbyggere, men mye olje og enorme gassreserv­er. Bildet viser skyskraper­ne i hovedstade­n Doha.
FOTO: GORDON BELL / SHUTTERSTO­CK / NTB Qatar har bare 2,4 millioner innbyggere, men mye olje og enorme gassreserv­er. Bildet viser skyskraper­ne i hovedstade­n Doha.
 ?? FOTO: KAMRAN JEBREILI, AP / NTB ?? Qatar satser stort på å bli større i verden. Her forlater troende en moderne moske i hovedstade­n Doha.
FOTO: KAMRAN JEBREILI, AP / NTB Qatar satser stort på å bli større i verden. Her forlater troende en moderne moske i hovedstade­n Doha.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE, AP / NTB ?? Samtidig som landet har bånd til islamistgr­upper, har Qatar inngått en forsvarsav­tale med USA som innebærer at 8000 amerikansk­e soldater er utplassert ved flybasen Al Udeid utenfor Doha.
FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE, AP / NTB Samtidig som landet har bånd til islamistgr­upper, har Qatar inngått en forsvarsav­tale med USA som innebærer at 8000 amerikansk­e soldater er utplassert ved flybasen Al Udeid utenfor Doha.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway