Fædrelandsvennen

Basar og sukat

Basarer går aldri av mote, og ukene før jul er alltid høysesong. Dagens tekst er eksempel på at tradisjone­n har vart en stund. Og at barndommen kan bli innhentet av alderdomme­n.

-

Det følgende er tilnærmet sannferdig­e minner fra en basar i Torridal. Året, 1967, var mitt trettende. Torheim, det staselige forsamling­shuset på Mosby, som siden ble revet og gjenoppsto som leilighets­bygg, var vanligvis forbundet med skrekk og gru. Lukten av ekle remedier og desinfiser­ende midler fra tannlegeko­ntoret i andre etasje kunne til og med kjennes på gårdsplass­en.

Men denne dagen skulle jeg på basar. Fem kroner var lirket ut fra sparegrise­n. Utenfor Torheim var den gufne eimen fra nevnte virksomhet i andre etasje erstattet av liflig kaffelukt og duft fra parfymerte damer i etasjen under. Inne i den store salen myldret spente barn, ungdommer som smugkikket på hverandre, nyfriserte fruer som røpte siste nytt og menn med brylkrem i luggen som sa takk for sist og snakket om høstjakta.

Veggene var dekket av gevinster, så som broderte duker, klokkestre­nger og elg i solnedgang. De mest interessan­te gevinstene, i alle fall for de yngste, var en dukkevogn, en plastikkla­stebil breddfull av frukt og Opal og banansjoko­lader, samt minst to bananpappe­sker med både bananer, epler, gulrøtter og små sjokolader og fristende kaker. Langs bordene under de tildekkede veggene satt eldre kvinner, kanskje bestemødre, i alle fall hadde de fleste tutt i nakken. Foran dem var skåler med vekslepeng­er ved siden av loddbøker. Denne kvelden kostet fem lodd 50 øre.

Også jeg ville kjenne på ekte basarspenn­ing og investerte noen prosent av medbrakt kapital i håp om å vinne en fin julegave til mor. Enda mer spennende var det å få øye på to søte jenter med hestehale, pannebånd, vippeskjør­t og hvite knestrømpe­r. Jeg kjente dem så vidt igjen fra skolen og hadde ennå ikke våget å snakke til dem.

Så var det tid for åresalg, Ikke papirremse­r som nå for tiden, men solide trepinner med tall fra 001 til 999 som kanskje var brent inn av sløydlærer­en. Ikke digital trekning som nå for tiden, men noen omdreining­er på et digert lykkehjul for å avklare vinnere av flettede kleshenger­e, margarinsm­ør, kaffeposer, gryteklute­r, kransekake­r, sjokoladek­aker med tykke lag av smørkrem og julekaker med både rosiner og deilig sukat.

Så skulle det synges. Og leies. Etter som julaften ventet om få dager, var et digert juletre pyntet midt i salen. Forventnin­g hos flere på min alder meldte seg i mageregion­er. Men akk. Sanitetskv­innen som pleide å spille piano var blitt syk. Om en kunne steppe inn og akkompagne­re allsang rundt juletreet? Etter noen sekunders stillhet, pekte en jeg trodde var kamerat på meg, bare fordi han visste at jeg tok pianotimer hos Lillemor Bergstad Pedersen i byen.

Slik gikk det til at jeg gikk glipp av det nærmeste noen av oss kom dans på den tiden. Det var på basar rett før jul og juletrefes­t kort etterpå, og stort sett bare da, det var mulig for en gutt å kjenne ei jentehånd i sin egen. Klimaks var fjerde vers av «O jul med din glede»: «Så rekker jeg nå med glede din hånd, kom, skynd deg og gi meg den annen. Så knytter vi kjærlighet­s hellige bånd og lover å elske hinannen». Han jeg trodde var en venn tok teksten irriterend­e bokstaveli­g med ei av hestehalej­entene, samtidig som han gliste i min retning, der jeg knotet meg gjennom julesangen i C-dur som Gustava Kielland fra Lyngdal skrev tekst til på 1800-tallet.

All spenning var likevel ikke over, selv om juletredan­sen glapp. Trekning på bøker og lykkehjul ga bedre resultater. Jeg vant en kleshenger, banankake, to gryteklute­r og en kvart kilo margarin. Og alle barna fikk spissposer med bolle og litt godteri. Det pleide vi å få på bedehusbas­arer også. Men der sørget voksne for å klippe av spissene slik at ingen skulle få gleden av å smelle papirposen­e.

Klimaks, hva uforutsigb­ar spenning angikk, kunne forekomme de første meterne på hjemvei. Basar på Torheim var på den tiden kjent for noe som av og til skjedde etterpå. Det hendte at noen av bygdas kraftige sønner, som sjelden var å se på basaren, gjemte seg i buskene utenfor. Der så de seg ut barn som hadde hatt interessan­t vinnerflak­s. Følgelig fryktet jeg å komme tomhendt hjem.

Den kvelden så jeg ingen av dem. Men jeg så hestehalej­entene og at en av dem kom tomhendt ut fra basaren. Fra ett eller annet sted fikk jeg frimodighe­t til å spørre om hun ville ha banankaka jeg vant. Hun sa tusen takk og betalte med et vakkert smil. Derfor var det helt greit at jeg bare hadde en flettet kleshenger, en klump margarin og to gryteklute­r med hjem.

 ?? ??
 ?? FOTO: TRYGVE SKRAMSTAD ?? Utenfor Torheim var den gufne eimen fra nevnte virksomhet i andre etasje erstattet av liflig kaffelukt og duft fra parfymerte damer i etasjen under. Inne i den store salen myldret spente barn og ungdommer som smugkikket på hverandre.
FOTO: TRYGVE SKRAMSTAD Utenfor Torheim var den gufne eimen fra nevnte virksomhet i andre etasje erstattet av liflig kaffelukt og duft fra parfymerte damer i etasjen under. Inne i den store salen myldret spente barn og ungdommer som smugkikket på hverandre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway