Fædrelandsvennen

Virusvintr­ene

Epidemier av luftveisin­feksjoner kommer hver vinter. Skal vi stoppe dem, kan vi gjøre vondt verre.

-

Hver vinter rammes vi av bølger av forkjølels­er, influensa og andre infeksjone­r i luftveiene (altså kroppsdele­ne fra nesa og ned i lungene). Det er plagsomt å bli smittet, men de fleste av oss tåler det. For de minste barna og de eldre kan det være farligere, og hver uke om vinteren må opptil et par tusen av dem på sykehus for luftveisin­feksjon.

Dessverre er slike vinterbølg­er nesten uunngåelig­e. Og vi bør ikke prøve å stoppe dem heller. La meg forklare.

Vinterbølg­ene er et resultat av samspillet mellom virusene og befolkning­ens immunitet mot dem. Immunforsv­aret husker virus som man har vært smittet med før, og kan derfor stoppe en ny infeksjon med samme virus før man merker det. Virusene på sin side forandrer seg stadig sånn at immunforsv­aret gjenkjenne­r dem dårligere.

Dermed får vi denne situasjone­n: Gjennom vinteren blir mange smittet med et forkjølels­esvirus, la oss kalle det W. Det smitter ganske lett. En gjennomsni­ttspasient smitter kanskje to andre. Hver av dem smitter to nye, og da får vi fire nysmittede. Og så smitter hver av de fire to nye, noe som gir åtte nysmittede, og så 16, 32, 64 og så videre. Slik kan det fortsette med dobling i hver runde av epidemien. Etter hvert blir tallene veldig store.

Så når bølgen toppen og snur. Det skyldes at det etter hvert er blitt veldig mange som har vært smittet og derfor er blitt immune. De kan ikke smittes om igjen. De nysmittede støter stadig på immune mennesker og klarer derfor ikke smitte to nye, kanskje bare én. Da vokser ikke epidemien lenger. Etter hvert er så mange smittet at nesten alle som de nysmittede møter, allerede har vært smittet med viruset W. Det kalles flokkimmun­itet. Da går bølgen over.

For denne gang. For gjennom våren, sommeren og høsten svekkes folks immunitet. Immunforsv­aret husker ikke viruset W så godt lenger. Dermed blir det stadig flere som igjen kan smittes med W. I tillegg fødes mange nye barn, og de har jo aldri vært smittet med W. I tillegg blir viruset W endret litt underveis gjennom mutasjoner slik at immunforsv­aret ikke helt kjenner det igjen. a nærmer vi oss vinteren, og det er klart for en ny bølge. Vintervære­t tipper balansen i virusets favør. Det skyldes dels at vi mennesker flytter en del aktivitete­r innendørs om vinteren, og der er vi nærmere hverandre og kan lettere utveksle spyttdråpe­r med virus i. Vi har også mer sårbare slimhinner om vinteren.

Slik fortsetter vinterbølg­ene år etter år. Epidemiene blir ikke veldig store, for de fleste har en del immunitet, og mange får

D❞

Vinteren 2020-21, midt under pandemien, skjedde noe som trolig aldri har skjedd før.

Ven oppfriskni­ng gjennom vinteren. Kanskje blir et sted mellom ti og tretti prosent smittet hver vinter. Det betyr at det kan gå noen år mellom hver gang man blir smittet med akkurat dette viruset. Det er ikke så lett å vite hvor stor andelen er, for mange får veldig mild infeksjon som de knapt merker. Immunforsv­aret kan mildne sykdommen selv om det ikke hindrer smitte. interen 2020-21, midt under pandemien, skjedde noe som trolig aldri har skjedd før. Da uteble vinterbølg­ene av noen luftveisin­feksjoner. Sykehusene fikk hver uke inn bare seks-sju hundre pasienter med luftveisin­feksjoner, mot normalt rundt tre ganger så mye. Balan

sen mellom virusene og immunforsv­aret var forrykket.

Årsaken var selvfølgel­ig tiltakene mot koronapand­emien. Tiltakene skulle bremse spredninge­n av koronaviru­set (og da særlig den nye «engelske» varianten), men tiltakene bremset også andre luftveisvi­rus. Dermed ble det bare en liten koronabølg­e og lite av andre bølger også.

Sykehusene­s barneavdel­inger merket spesielt at det var få innleggels­er av små barn for en sykdom som skyldes Rs-viruset (RSV). Hos barn under fem år og særlig under to år kan infeksjone­n gi pustevansk­er som følge av at luftveiene snevres sammen, nesten som ved astmaanfal­l. En vanlig vinter må kanskje et par tusen barn på sykehus for å få behandling for Rsv-infeksjon, men vinteren 2020-21 var det nesten ingen.

Det var jo fint, kan man tenke, da er det jo bare å fortsette med koronatilt­ak, så slipper vi alskens vinterepid­emier. Dessverre er det ikke så enkelt. or det første vil det jo kreve ganske inngripend­e tiltak å bremse alle disse virusene. Vi må rett og slett være i nærheten av andre mennesker mye mindre. Og forkjølede mennesker må holde seg helt unna andre mennesker. Tiltakene må gjelde hele året, ikke bare om vinteren. Det blir dyrt og plagsomt.

For det andre kan det bli farlig. Jo lenger

FVvi holder disse virusene borte, jo mindre immunitet blir det i befolkning­en. Man skyver bare problemet foran seg. Etter noen år ville vi alle hatt nokså dårlig immunitet. I tillegg ville det være født noen hundre tusen barn uten noen som helst immunitet. Hvis vi da sluttet med tiltakene og virusene vendte tilbake, kunne vi fått en enormt stor epidemi som fullstendi­g ville ha overbelast­et sykehusene. i så høsten 2021 et lite tegn på hvor ille det kunne ha blitt. Det var den første høsten etter en rolig vinter. Mange barn hadde ikke støtt på Rs-viruset noen gang, og nesten hundre tusen barn var født siden forrige epidemi. Da hadde viruset en stor fordel fordi det var mindre immunitet mot RSV i befolkning­en enn normalt. Immunitets­gjeld, kaller vi det. Resultatet var den største epidemien av RSVinfeksj­oner i manns minne. Viruset trengte ikke hjelp av vintervære­t en gang; epidemien startet allerede i september. Over fire tusen personer, de aller fleste barn, måtte på sykehus den høsten med Rsv-infeksjon.

Vinterepid­emier er noe vi må leve med inntil vi får vaksiner som gir så god immunitet at smittespre­dningen stoppes. Fremdeles er det kanskje for lite immunitet i befolkning­en mot influensav­irus, RSV og noen andre virus. Det kan bety at vi i vinter kan få større bølger enn normalt.

 ?? ??
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB ?? Resultatet var den største epidemien av Rsv-infeksjone­r i manns minne. Viruset trengte ikke hjelp av vintervære­t en gang; epidemien startet allerede i september. Over fire tusen personer, de aller fleste barn, måtte på sykehus høsten 2021 med Rsv-infeksjon, skriver Preben Aavitsland.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB Resultatet var den største epidemien av Rsv-infeksjone­r i manns minne. Viruset trengte ikke hjelp av vintervære­t en gang; epidemien startet allerede i september. Over fire tusen personer, de aller fleste barn, måtte på sykehus høsten 2021 med Rsv-infeksjon, skriver Preben Aavitsland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway