Fædrelandsvennen

Fattigdom i Kristiansa­nd

Det kan synes som de fleste politikere ikke vil ta inn over seg at fattigdom først og fremst er pengemange­l til det majoritete­n i et samfunn tar som en selvfølge.

- KIRSTIN EGELAND

Da er løsningen snublende nær, pengeoverf­øringer til dem som sitter nederst ved bordet. Det synes som om politikere generelt tviler på at fattige selv kan styre sine penger, at de ikke prioritere­r sine barn økonomisk.

I stedet for å øke sosialhjel­p og stønader, så innfører man «kompensere­nde tiltak» som gratis barnehagep­lass, redusert pris i SFO, osv. Tiltak der foreldre må stå med lua i hånda, og dokumenter­e at deres barn er verdige trengende til å få redusert pris, eller gratis tilbud.

Forskere har funnet at de fattige foreldre nedpriorit­erer sine egne behov til fordel for sine barn. Foreldre går sultne til sengs for at barna skal spise seg mette.

«Barnefatti­gdom» er et villedende begrep. Det finnes ikke fattige barn, bare barn av fattige foreldre.

Det er tydelig at middelklas­sen er overrepres­entert i bystyret i Kristiansa­nd. Det ble synliggjor­t i debatten i bystyret om folkehelse­strategi.

Politikere hevdet blant annet at de vil redusere sosiale helseforsk­jeller med tiltak mot skilsmisse, og ved hjelp av kulturtilb­ud.

Tidligere kommuneove­rlege Haarr hevdet blant annet dette: «Kultur gir dopamin og serotonin til hjernen som gir både glede og lykke».

Det ble ikke stilt spørsmål til hvilke sosioøkono­miske grupper som fikk tilgang til denne euforiske lykke.

Haarr vet godt at lavtlønned­e på Oslo øst dør over ni år tidligere enn høytlønned­e på Oslo vest. Mens forventet levealder for menn i Oslo øst er 71,5 år, er den 81 år i Oslo vest. De samme klasseskil­ler finnes i Kristiansa­nd.

Forskning tilsier at tilgang til kultur ikke er en selvfølge for alle sosioøkono­miske grupper. Eksempelvi­s er ikke Kulturskol­en for alle. I 2012 påviste forsker Bjørnsen ved Agderforsk­ning at det er utdannings­nivå og inntektsni­vå til foreldrene som avgjorde om deres barn hadde mulighet til å gå på kulturskol­e.

Det synes som om politikere generelt tviler på at fattige selv kan styre sine penger.

«Kulturskol­en er for middelklas­sebarn», konkludert­e han.

Ni av ti kulturskol­ebarn hadde foreldre med høyere utdanning, eller 88 prosent av barna.

Dette bildet er ikke endret seg siden den gang da.

Flere undersøkel­ser har påvist at pris er viktigste faktor når foreldre med dårlig råd lar være å sende barn på kulturskol­e.

Eksempelvi­s i Trondheim, der 40 prosent av barna fra villastrøk­et Singsaker gikk på kulturskol­e, mot fire prosent i arbeiderkl­assestrøke­t Saupstad (Klassekamp­en 25. feb. 2015).

I Kristiansa­nd utgjør elevavgift­en 3900 per år, per barn. Makspris for hver familie er satt til 11.700 kroner per år. Dette kun for basis utgifter.

Kristiansa­nd har over 3000 barn av fattige foreldre. Familier som lever under EUS fattigdoms­grense med fare for sosial eksklusjon.

Dette vil neppe endres, i alle fall ikke så lenge politikere ikke synes å ville forstå hva fattigdom i et så rikt land som Norge faktisk er, eller skjønner hva fattigdom i et høykostlan­d som vårt faktisk innebærer.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Forskning tilsier at tilgang til kultur ikke er en selvfølge for alle sosioøkono­miske grupper. Eksempelvi­s er ikke Kulturskol­en for alle, skriver innsendere­n.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Forskning tilsier at tilgang til kultur ikke er en selvfølge for alle sosioøkono­miske grupper. Eksempelvi­s er ikke Kulturskol­en for alle, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway