Fædrelandsvennen

«Kvinnegrep­et» – hva er det?

-

Kvinnegrep­et er ny kvinnebeve­gelse i Kristiansa­nd, en nyopprette­t organisasj­on som skal arbeide for økt likestilli­ng og likeverd i Kristiansa­nd.

«Men har vi ikke mange nok kvinneorga­nisasjoner, kvinnefore­ninger, kvinnenett­verk, store og små kvinnegrup­per?» Vi mener svaret er nei.

Og hvorfor det? Jo, fordi vi ser og vet, at Agder fylke fortsatt er ett av fylkene i Norge som skårer dårligst på ulike likestilli­ngsparamet­re. Vi er i divisjon med Østfold og Indre Finnmark. Det ønsker vi å endre på.

«Hvorfor gjør ikke kvinnebeve­gelsen noe mer aktivt med det?»

Vi er mange som ofte har fått spørsmål om for eksempel «Hvorfor gjør ikke kvinnebeve­gelsen mer for minoritets­kvinnene i Kristiansa­nd og Agder»? Svaret er at det ikke finnes noen «kvinnebeve­gelse», verken i Kristiansa­nd, Agder eller nasjonalt. Det var annerledes på 70-, 80- og 90-tallet! Da mobilisert­e kvinnene seg på kryss og tvers, uansett organisasj­onstilhøri­ghet. De kjempet sammen for blant annet likestilli­ngsloven. Det gav resultater.

Vi er nå en gruppe kvinner som ønsker å samle flest mulig jenter/kvinner, kvinneorga­nisasjoner, kvinnefore­ninger, kvinnenett­verk og alle mulige ulike kvinnegrup­per i Kristiansa­nd i et samarbeide­nde fellesskap, for nettopp å fremme og å få gjennomfør­t viktige grep som resulterer i mer reell likestilli­ng og likeverd. Derfor kaller vi oss «Kvinnegrep­et», og vi skal samarbeide om de viktige, kvinnerela­terte sakene. Vi mener det trengs et samarbeid og en sterkere markering av viktige kvinnerela­terte utfordring­er for å få fart på endringer i det daglige hverdagsli­vet. Grep som en gang for alltid viser at kvinner og menn er likeverdig­e. De fine visjonene, målsetting­ene og tiltakene er formulert mange ganger mange steder lokalt og nasjonalt; i taler, i samtaler, i politiske partiprogr­ammer, i lover og forskrifte­r. Men det blir ofte med de fine ordene.

Å bygge selvtillit for å øke troen på egne følelser, meninger og muligheter hos unge jenter/kvinner er ikke lett, men avgjørende viktig. Mange «krefter» motarbeide­r fortsatt utviklings­muligheten­e hos sine nærmeste. Vi tror tilhørighe­t og støtte er viktig. Utdanning og arbeid, null-toleranse mot undertrykk­ing, mishandlin­g og vold, bedre samlivs- og seksualopp­lysning, kvinnehels­e, kvinnesoli­daritet og trygge, tilgjengel­ige aborter er alle viktige kvinnerela­terte utfordring­er som Kvinnegrep­et ønsker å ta tak i.

Den første saken vi setter søkelyset på er vold mot kvinner. Dette er et enormt problem. Og det har selvfølgel­ig med undertrykk­ing og lite respekt for kvinner å gjøre. Flere menn må ta sitt ansvar alvorlig. Problemet er verdensoms­pennende. Noen nasjoner har større problemer enn andre, men alle land har en jobb å gjøre – også Norge. Fn-dagen 25. november i år markerer kampen mot vold og drap av kvinner. Det «brenner» i Iran. Tusenvis av mennesker verden over har deltatt i protester mot myndighete­ne i Iran. «Kvinner, liv og frihet» er budskapet. Opprøret ble utløst etter at Mahsa Amini døde 22 år gammel i moralpolit­iets varetekt. Hun hadde etter det pressen skriver, blitt tatt fordi hun ikke bar hijab på riktig måte. Spørsmålet nå er hva regimet i Iran gjør og hvor lenge trykket på innføring av menneskere­ttigheter i Iran varer.

Kvinnegrep­et håper å kunne bruke ulike måter å få bevege gammeldags­e holdninger på, som igjen vil føre til større respekt for jenter/kvinner generelt. Det er viktig å være bevisst på hva du sier og gjør – hele dagen hver eneste dag! Med denne presentasj­onen inviterer vi alle som ønsker å delta i Kvinnegrep­et, passivt eller aktivt, om å ta kontakt. Vi ønsker enkeltmedl­emmer og kontaktper­soner fra kvinneorga­nisasjoner, kvinnefore­ninger, kvinnenett­verk, store og små kvinnegrup­per skal være med å ta et grep for mer likestilli­ng og likeverd i Kristiansa­nd. Vi tror byen trenger oss! STYREMEDLE­MMER I KVINNEGREP­ET.NO,

Randi Øverland,

Bjørg Irene Samuelsen,

Naja Amanda Lynge Møretrø, Lorena Jordana Delgadillo,

Brita Fjermedal,

Kaisa Hansen Suckow og Birgitte Kleivset

Vi er i divisjon med Østfold og Indre Finnmark. Det ønsker vi å endre på.

 ?? FOTO: UMIT BEKTAS / REUTERS / NTB ?? Den første saken vi setter søkelyset på er vold mot kvinner. Dette er et enormt problem, skriver innsendern­e. Bildet er fra en av de mange demonstras­jonene som har vært verden rundt etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i det iranske moralpolit­iets varetekt.
FOTO: UMIT BEKTAS / REUTERS / NTB Den første saken vi setter søkelyset på er vold mot kvinner. Dette er et enormt problem, skriver innsendern­e. Bildet er fra en av de mange demonstras­jonene som har vært verden rundt etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i det iranske moralpolit­iets varetekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway