Fædrelandsvennen

Påkjørsler bakfra (2)

- DAG THORBJØRNS­EN ØYSTEIN HELLAND

For nærmere ett år siden hadde jeg et innlegg om påkjørsler bakfra. Den gangen pekte jeg på at uoppmerkso­mhet bl.a. grunnet betjening av mobiltelef­on kunne være en av årsakene. I moderne biler er det mange som er utstyrt med såkalt «touch»-skjerm, dvs. man trykker på det ikonet man velger å få frem. Ikoner som styrer de fleste valgbare funksjoner bilen er utstyrt med. Disse skjermene er vanligvis plassert på midtkonsol­len, dvs. føreren må ta blikket bort fra veien for å kunne trykke på rett ikon.

Det er fortsatt nesten ikke en dag uten at vi i avisen leser om påkjørsler bakfra. Da vi må formode at 99 prosent av bilene som ruller på våre veier har bremser som tilfredsst­iller kravene, så må årsaken garantert skyldes enten uoppmerkso­mhet eller det faktum at avstand til den forankjøre­nde er altfor kort.

Uansett bør etter min mening forholdet innskjerpe­s, og da mener jeg i form av represalie­r i form av sterkt økende bøter, prikker og eventuelt inndragnin­g av førerkort for en periode. Nå må vi gjøre alt for å redusere antall helt unødvendig­e påkjørsler bakfra! len på Kringsjå ble åpnet i 1955. En arkitekton­isk perle som burde blitt stående og tilbakefør­t med plansjer, kart og skråpulter. Med Kristiansa­nds bredeste pisserenne på toalettene som en måtte gå ut og inn en egen inngang for å finne. Var også en egen følelse når en måtte marsjere ut og bort til helsesøste­r for kontroll. Eller å pusse tenna på rekke foran de strenge tannpusser­damene som hadde nøyaktig samme uniformer som Florence Nightingal­e. Nå som ingen røyker lenger er vel også røykehålen­e verneverdi­ge. Rekorden for plukking av sneiper i et 10-minutts friminutt var på 55 innbiller jeg meg... Og vi vet alle hvem som innehadde den... På Kringsjå var det Tollissen som regjerte, lærerne ble benevnt med etternavn og damene var enten frøken eller fru.

Gamle Kringsjå skole ble 65 år. Den nyere ungdomssko­ledelen ble bare 40 år og Sfo-delen ble vel bare 25 år før alt skulle rives. De nyere delene ble bygd med for dårlig kvalitet og ble sikkert med rette revet. Men skal en bygge nye skoler hvert 30. år? Er det noen grunn til å tro at den nye skolen har bedre byggekvali­tet? Rundt 2060 så er vi nok der igjen? Om ikke før...

Den gamle delen burde uansett blitt bevart! Vi burde gått i tog og lenket oss til den... Men det gjorde vi ikke...

 ?? ?? FOTO: JON EEG / NTB
FOTO: JON EEG / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway