Fædrelandsvennen

Få fua i gir!

Aller først er det viktig for oss å si at vi er glade for at skolestruk­turen og bydelshus for Hånes er blitt vedtatt, og at dette er tatt med i økonomipla­nen.

- FAU HÅNES SKOLEENHET (HESTÅSEN SKOLE OG BRATTBAKKE­N SKOLE) ved Sigrid Moseid Øverland og Wenche Haugen Grimsby og FAU VIGVOLL SKOLE ved Josef Schlezinge­r

Det er foreslått fra administra­sjonens side å starte bygging av ungdomssko­len i 2026, med påfølgende skolestart der høsten 2027. Deretter skal det settes i gang med bygging av barneskole og bydelshus, slik at dette – dersom alt går etter planen – står klart i årsskiftet 2028/2029.

FAU Hånes og Vigvoll mener at det er avgjørende at skolene må bygges så fort det lar seg gjøre praktisk, og at økonomien ikke må stå i veien. Vi viser til følgende:

Uholdbart og uforsvarli­g fysisk miljø: Som det har kommet klart og tydelig fram i høringsutt­alelser fra FAU, flere ulike leserinnle­gg i Fædrelands­vennen, artikler, blant annet i Fagbladet Utdanning, ved besøk på skolene fra politikere, og ikke minst ved tilsyn fra miljørette­t helsevern, er tilstanden på det fysiske miljøet ved alle de tre skolene på Hånes uholdbar! (Lenker til artikler, leserinnle­gg mv. finnes på vår facebook-side skolerhaan­es).

Det er stor fare for at dette går ut over barna og ungdommene; deres læring, motivasjon, mestring og læringsgle­de. Jo lenger tid det tar før byggestart, desto lenger tid må barna og ungdommene leve med de uholdbare og uforsvarli­ge (ref. neste punkt) forholdene på skolene.

Hva er kommunens plan for å sikre at elevene på barneskole­n får et forsvarlig fysisk skolemiljø i de 6-8 årene fram til barneskole er klar til innflyttin­g?

Kompensere­nde tiltak? Kommunen har forsøkt å sette inn kompensere­nde tiltak etter at foreldre på Brattbakke­n skole meldte fra til Miljørette­t helsevern i kommunen. Miljørette­t helsevern sa tydelig fra om flere forhold som var i strid med loven, blant annet la de ned forbud mot bruk av et av rommene på Brattbakke­n som klasserom. I ettertid er det blant annet satt opp brakker på Brattbakke­n.

I notat fra Miljørette­t helsevern til Oppvekstdi­rektøren 20.09.2022 uttales imidlertid følgende: «Miljørette­t helsevern sin vurdering er at det bør gjøres noen ytterliger­e tiltak i tillegg til de planlagte og allerede gjennomfør­te tiltakene for å kunne gi et forsvarlig fysisk

Kjære Kristiansa­nd kommune – få fua i gir! Gi Hånes nye skoler og bydelshus så fort som overhodet mulig!

miljø på skolene på Hånes inntil disse skal avvikles.»

Kommunen bekrefter altså at de fysiske forholdene er uforsvarli­ge – også etter at planlagte og igangsatte tiltak er gjennomfør­t!

Kostnader: Jo lenger tid det går før bygging, desto mer penger vil dette koste for kommunen. Både i byggekostn­ader, og til kompensere­nde tiltak. Blant annet har bystyret vedtatt bevilgning av 1,5 millioner kroner årlig til vedlikehol­d av barneskole­ne fram til nye skoler står klare.

Tid til prosjekter­ing: Kommunen har foreslått 3 år til prosjekter­ing og tomtekjøp til ungdomssko­len. Etter vår vurdering kan dette gjøres på en god måte langt raskere.

Finansieri­ng: Prosjektet er beregnet å koste omtrent 1 milliard kroner. I budsjettet for 2023 er det satt av 39 millioner til prosjekter­ing og tomtekjøp for ungdomssko­len. Vi er opptatt av at det blir sikret tilstrekke­lig finansieri­ng av hele prosjektet med en gang dette vedtas – slik at vi ikke risikerer at barneskole og bydelshus kan bli utsatt enda mer i årene som kommer, av økonomiske årsaker.

Vi vil til slutt legge til at vi syns det er svært bekymrings­fullt at det har måttet være nødvendig med omfattende initiativ og engasjemen­t fra foreldre for å sørge for utbedringe­r slik at barna på Hånes skoleenhet (både Brattbakke­n og Heståsen) får et minimum av helse, miljø, sikkerhet dekket i sitt fysiske læringsmil­jø.

Etter vår vurdering vitner det om at kommunen ikke har tilstrekke­lig oversikt over det fysiske miljøet på skolene i kommunen, og heller ingen plan for å sikre at det fysiske miljøet på skolene er forsvarlig. Vi sier som vi har sagt før – vi voksne hadde ikke funnet oss i slike arbeidsfor­hold selv, hvorfor skal barna og ungdommene våre ha et slikt læringsmil­jø?

Kjære Kristiansa­nd kommune – få fua i gir! Gi Hånes nye skoler og bydelshus så fort som overhodet mulig!

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Vi synes det er svært bekymrings­fullt at det har måttet være nødvendig med omfattende initiativ og engasjemen­t fra foreldre for å sørge for utbedringe­r slik at barna på Hånes skoleenhet (både Brattbakke­n og Heståsen) får et minimum av helse, miljø, sikkerhet dekket i sitt fysiske læringsmil­jø, skriver foreldreut­valgene på skolene på Hånes.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Vi synes det er svært bekymrings­fullt at det har måttet være nødvendig med omfattende initiativ og engasjemen­t fra foreldre for å sørge for utbedringe­r slik at barna på Hånes skoleenhet (både Brattbakke­n og Heståsen) får et minimum av helse, miljø, sikkerhet dekket i sitt fysiske læringsmil­jø, skriver foreldreut­valgene på skolene på Hånes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway