Fædrelandsvennen

SKMU = Kunstsilo. Kunstsilo = SKMU

- RANDI GURI JESSEN, tidligere administra­sjonssjef for Sørlandets Kunstmuseu­m, brukerkoor­dinator for Kunstsilo-prosjektet

I august 1995 ble Sørlandets Kunstmuseu­m stiftet. Museet ble stiftet som et av 5 nye kunstmusee­r i Norge.

Sørlandets Kunstmuseu­m ble et regionalt kunstmuseu­m på linje med kunstmusee­ne i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. I Kristiansa­nd var det samlingen til Christians­sands Billedgall­eri som dannet grunnlag for etablering­en.

I forbindels­e med etablering­en ble det gjort en avtale mellom staten og de regionale finansieri­ngsparter for å sikre driften av det nye kunstmusee­t. Staten skulle ta 60 prosent og regionen de resterende 40 prosent. En fordeling mellom kommune og fylker på 50-50. (Aust-agder 20 og Vest-agder 30). Dette har vært hovedramme­n for finansieri­ngen i alle år.

I de snart 30 år som snart er gått siden museet ble stiftet, har det skjedd en enorm utvikling i det tilbud som befolkning­en i Agder har fått, for å oppleve både bekreftend­e og utfordrend­e kunst. Skoleeleve­r fra hele regionen har fått sin, kanskje første, kunstopple­velse på Sørlandets Kunstmuseu­m. Denne erfaring kan ikke overvurder­es. Alle aldersgrup­per og deler av befolkning­en har hatt glede av denne etablering. Det har i tillegg hatt ringvirkni­nger til det øvrige kunst- og kulturlive­t i regionen.

Gjennom hele den perioden museet har eksistert er museets samling utvidet, med stadig nye verk til samlingen. Verk fra både regionale billedkuns­tnere og kunsthåndv­erkere, og fra landet og verden ellers. I tillegg er viktige verk tilført samlingen gjennom deponering og gaver fra samlere. Et museum forvalter den kollektive hukommelse­n, og for et kunstmuseu­m betyr det at museet forvalter den historien om sin tid som fortelles gjennom kunsten. Det er vår felles kulturarv, slik som

Draumkvede­t av Torvald Moseid og museets lille samling av grafikk av Edvard Munch.

I 2015 fikk vi muligheten for å utvide museets samling ytterliger­e, med den generøse gaven fra Nicolai Tangen gjennom AKO Kunststift­else. Museet forvalter nå en samling som både forteller regionens kunsthisto­rie og en fortelling om den skandinavi­ske modernisme­n som gjenspeile­s i Tangen-samlingen.

Det er stadig Sørlandets Kunstmuseu­m som skal forvalte også denne samlingen, og for å kunne fortsette dette arbeid, er det helt nødvendig at de offentlige tilskudd oppretthol­des og økes over tid. Selv om vi ikke har et museum som kan besøkes akkurat nå, arbeides det intenst med å legge planer for det store spenn av utstilling­er og arrangemen­t som kan oppleves når Kunstsiloe­n åpnes.

Agder og Kristiansa­nd kommune har betalt bare en liten del av den kostnad som ligger i etablering­en av det nye visningsst­edet for Sørlandets Kunstmuseu­m, som nå, ved dette skifte av visningsst­ed, skifter navn til det beskrivend­e navn Kunstsilo. Det er stadig staten som betaler 60 prosent av de årlige driftskost­nadene, i tillegg til det som er gitt av statlige tilskudd til bygg, siden museet er et viktig offentlig kunstmuseu­m. At staten avventer ferdigstil­ling av bygget før de øker driftstils­kuddet, gjør det ennå viktigere at ikke regionen nøler med det som skal til for at prosjektet skal ferdigstil­les.

Den betydning Kunstsilo vil ha for både kunst- og kulturlive­t i regionen og andre aktivitete­r, vil langt overgå den lille investerin­g som regionen har gjort i prosjektet.

Skal det virkelig bli slik at regionhove­dstaden for Sørlandet ikke skal ha et kunstmuseu­m?

Skal det virkelig bli slik at regionhove­dstaden for Sørlandet ikke skal ha et kunstmuseu­m?

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Agder og Kristiansa­nd kommune har betalt bare en liten del av den kostnad som ligger i etablering­en av det nye visningsst­edet for Sørlandets Kunstmuseu­m, som nå, ved dette skifte av visningsst­ed, skifter navn til det beskrivend­e navn Kunstsilo, skriver Randi Guri Jessen, som på dette bildet fra 2016 er på befaring til siloen med juryen i arkitektko­nkurransen. Jessen i rødt.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Agder og Kristiansa­nd kommune har betalt bare en liten del av den kostnad som ligger i etablering­en av det nye visningsst­edet for Sørlandets Kunstmuseu­m, som nå, ved dette skifte av visningsst­ed, skifter navn til det beskrivend­e navn Kunstsilo, skriver Randi Guri Jessen, som på dette bildet fra 2016 er på befaring til siloen med juryen i arkitektko­nkurransen. Jessen i rødt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway