Fædrelandsvennen

Publikum svikter kulturinst­itusjonene

Kilden går med underskudd og nedbemanne­r. Også andre kulturinst­itusjoner i sør sliter med publikumst­allene etter pandemien.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Vi er ikke i nærheten av nivået fra 2019 når det gjelder publikumst­all, selv om det går oppover, sier Hilde Lona som er daglig leder ved Arendal kulturhus.

Fædrelands­vennen skrev onsdag om Kilden som nedbemanne­r 10 til 15 årsverk for å møte økonomiske vansker. Den ene årsaken er underfinan­siering av offentlig støtte, som har blitt hengende etter pris- og lønnsvekst.

– Dette er noe jeg har ventet. Det våre organisasj­oner lever av er lønn, og jeg tror ikke Kilden blir den eneste av våre medlemmer som må ty til nedbemanni­ng, sier Morten Gjelten som er leder av

Norsk teater- og orkesterfo­rening.

MOT UNDERSKUDD

I en høringsutt­alelse til regjeringe­ns budsjettar­beid, skriver han:

«Mange opplever budsjettet som den klassiske dråpen som får det hele til å renne over. 9 år med innstrammi­nger av rammene, 2 år med pandemi, ekstreme strømprise­r og generell kostnadsve­kst setter sine spor.»

Hos Kilden mangler fremdeles en del billettsal­g, slik at det går mot et underskudd på mellom 7 og 10 millioner kroner.

En ringerunde viser at flere kulturinst­itusjoner ennå sliter med ettervirkn­ingene av pandemien i form av lave publikumst­all.

REDUSERT I ARENDAL

I Arendal kulturhus er man 26 prosent bak publikumst­allet fra 2019.

– Det går oppover, for i september lå vi 32 prosent bak. Når det er sagt, er vi bare to prosent bak tallet fra samme tidspunkt i 2018, sier daglig leder Hilde Lona. Tross publikumsn­edgangen har ikke Arendal kulturhus redusert arrangemen­tsfrekvens­en. Den kommunale og fylkeskomm­unale støtten på 4,3 millioner kroner blir indeksregu­lert, og det er ikke på trappene noen nedbemanni­ng av de 8 ansatte.

Også ved Buen i Mandal merkes det at publikum har endret vaner.

– Det ene er at alt er blitt dyrere, slik at folk bruker pengene på andre ting. Samtidig er heller ikke gratisarra­ngementer nødvendigv­is fullsatte. Noe har skjedd noe med vanene til folk, sier daglig leder Leila Amouche ved Buen.

NY HVERDAG I BUEN

Der er arrangemen­tsfrekvens­en redusert i tråd med publikums interesse, og Buen styrer mot underskudd.

– Vi må belage oss på en ny hverdag, samtidig som vi strever med å få tak i for eksempel teknikere. Mange av disse gikk til andre yrker under pandemien, sier Leila Amouche ved Buen. Den er kommunalt drevet og har tre årsverk.

På Kristiansa­nd kino er historien den samme, ifølge direktør Kim Skarning.

– Kinobesøke­t hos oss ligger i snitt 30 prosent bak gjennomsni­ttet for årene 2017 - 2019. Vi regner med at vi må vente helt til kanskje 2024–25 før det er tilbake på nivået før pandemien, sier Skarning.

OVERSKUDD TROSS SVIKT

Han sier pandemi-utsatte storfilmer også har gått ut over besøket.

– Men vi har store forventnin­ger til slutten av året som normalt er en god kinotid. Nå kommer både «Avatar» og «Narvik», sier Skarning. Også han merker økte produksjon­skostnader, blant annet i form av strømprise­r, men tross dette ventes overskudd på rundt tre millioner kroner hvis året ender som ønsket.

Fædrelands­vennen har forsøkt å få informasjo­n om besøket i Vennesla kulturhus, men der hadde kultursjef Arnstein Håkonsen ikke anledning til å finne ut av dette på torsdag.

INTERESSEN TILBAKE I VEST

I Rogaland er bildet et annet, i alle fall hos Rogaland teater og Stavanger konserthus.

– Hos oss har vi godt trøkk på

billettsal­get, slik at vi er tilbake på nivået før pandemien. Vi har budsjetter­t med underskudd i år, og det gjør vi de tre kommende årene. Men vi klarer oss, siden vi fikk tilskuddet vi trengte for å overleve pandemien, sier pressesjef Pernille Kaldestad ved Rogaland teater.

Der har de 100 fast ansatte, og konserthus­et får i 2022 97,9 millioner kroner i offentlig støtte.

Grete Straume hos Stavanger konserthus sier det samme: Besøkstall­ene er tilbake til 2019-nivå.

– I vår hadde vi mange konferanse­r som hadde stått i kø og ventet under pandemien, og prognosene peker mot overskudd, sier Straume.

Les kommentar på

 ?? ARKIVFOTO: JARLE MARTINSEN ?? Leila Amouche ved Buen sier det er vanskelig å fylle opp seteradene i Buen, også når arrangemen­tene er gratis.
ARKIVFOTO: JARLE MARTINSEN Leila Amouche ved Buen sier det er vanskelig å fylle opp seteradene i Buen, også når arrangemen­tene er gratis.
 ?? ARKIVFOTO ?? Arendal kulturhus venter også på at publikum skal komme tilbake.
ARKIVFOTO Arendal kulturhus venter også på at publikum skal komme tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway