Fædrelandsvennen

Glad nøysomhet

- KATHRINE TALLAKSEN SKJERDAL

For et par helger siden kom eldstemann hjem fra internatsk­ole med et bredt glis i hele fjeset: Han hadde gjort et varp! En kamerat på skolen ville kvitte seg med flere par bukser og en shorts, for det var blitt hull i dem, så da hadde han fått dem. Mormor kunne jo sy dem! Så slapp han å kaste bort tid i prøverom på klesbutikk­er, og det ble mindre miljøbelas­tning og penger spart.

I morgen fyller han 16. Ønskelista er kort: Speil til øvelseskjø­ring. (Han har selvsagt funnet en gratis L på miljøstasj­onen.) Datamus (helst brukt). Merkespray for å merke de trærne han og faren skal felle. (De har stor vedproduks­jon i garasjen, basert på trær som folk vil bli kvitt.) Tur til NMS Gjenbruk. Gaffateip. Penger. IKKE klær og sko. (Ja, og egentlig også bestemor og bestefars avlagte grønne Saab fra 1974, som står på låven der i Sogn.)

«For nøisomhete­n er lykkens vugge, den nøisomme har det oplatte sinn,» skriver Gabriel Scott. « Se derfor kjenner den nøisomme gleder som den fordringsf­ulle ikke vet om, derfor har han så mange av dem og ser så meget lyst i det små. Derfor blir gleden så varig i ham…»

Den glade nøysomhete­n har vært en del av det kristne livet siden Jesus vandret på jord i sin enkle klesdrakt. En ekte, evangelisk glede over de enkle ting. En herlig frigjorthe­t fra grådighet og andres forventnin­ger. En miljø- og klimavennl­ig livsstil som springer frem som en naturlig konsekvens av livet i Gud. Takk til alle som lever slik! Dere gjør kristendom. (Men hva i all verden gir man til en slik

16-åring?)

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway