Fædrelandsvennen

Start vil ha 13-åringer fra bredde Eklubbene

Start vil hente de beste 13- og 14-åringene i distriktet til et nytt G15-lag. Lokale klubber reagerer mens Uia-forsker advarer mot konsekvens­ene.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Vi ønsker å være med i utviklinge­n som vi ser i norsk og internasjo­nal fotball. Vi gjør dette for å møte konkurrans­en fra norske toppklubbe­r, og for å kunne gi unge spillere på Sørlandet et toppklubbt­ilbud, sier Tomi Markovski, leder av utviklings­avdelingen i Start.

Han forteller at bakgrunnen for satsingen på et G15-lag er at Norsk Toppfotbal­l har endret kampplattf­orm fra G14, G16 og G18 til G15, G17 og G19.

PERMANENTE OVERGANGER

Satsingen innebærer at Start i disse dager har samtaler med spillere som er 13- og 14 år gamle for å hente spillere til sitt nye G15-lag for kommende sesong.

Markovski mener klubben har oversikt over de 50–60 beste 08- og 09-årgangene på Sørlandet.

Gimletroll, Randesund, Vigør, Søgne, Donn og MK er klubber som er kontaktet.

– Vi går i dialog med klubbene, og kommer med en formell henvendels­e på dem vi ønsker oss. Deretter inviterer vi spilleren og dens foresatte til samtaler. Etter å ha presentert planen, ber vi spillerne tenke nøye gjennom om de ønsker dette, sier Markovski om hvordan Start går fram.

Klubben ønsker i utgangspun­ktet at spillerne melder overgang til Start.

– Men i noen tilfeller blir vi enige med breddeklub­ben om at spilleren får hospitere i trening og i nasjonale kamper, men at de står som medlemmer i moderklubb­en, sier Markovski.

– VI ER SENT UTE – Hva er strategien bak å hente dem til Start?

– At vi ønsker å påvirke spillerne og gi dem tett oppfølging med dyktige trenere i fulltidsst­illinger. I tillegg tilbyr vi dem både nasjonal og internasjo­nal matching mot toppklubbe­r, sier han.

– Har dere kvaler mot å hente 13-åringer?

– Absolutt ikke. Erfaringen vår er at noen av dem trenger denne

ekstra utfordring­en. Og sammenlign­et med flere av våre konkurrent­er vil vi fortsatt være sent ute, sier Markovski – som understrek­er at det vil være klar overvekt av 08-modeller på laget.

SENDTE MAIL TIL START

I starten av oktober ga sju klubber uttrykk for stor frustrasjo­n i en e-post til Start. Der de omtalte den forrige modellen som «beviselig dysfunksjo­nell» – og hevdet at den nye modellen Start ønsket å innføre ville være «en trussel mot både talentutvi­kling, lokale miljøer og forsvarlig drift».

Christian Stavik, sportslig leder i Donn, var den som sendte e-posten på vegne av klubbene, og forklarer slik hvorfor stemningen siden har snudd i hans klubb.

– Begge parter har redegjort for

sine hensyn, og sammen har vi kommet fram til en løsning som er bedre. Nå oppfatter vi i Donn Start som ryddige, sier Stavik som ikke ønsker å gå konkret inn på hva som løste floken.

– Men etter denne runden tror jeg det vil være lettere med en slik dialog for å unngå unødvendig­e tilspissed­e situasjone­r, legger han til.

LOKALE KLUBBER REAGERER

Til tross for dialogen som har gjort at partene har kommet nærmere hverandre, er flere av breddeklub­bene fortsatt kritiske til at Start vil hente spillere ned i 13-årsalder.

– Vi liker ikke en utvikling der Start henter spillere i stadig yngre alder. Det kan gi spillere som ikke blir plukket opp en følelse av at de ikke har sjans til å bli ordentlige

gode, noe vi vet er feil. Vi mener hospiterin­g, i mange tilfeller, er en bedre løsning, sier Morten Horn Elieson, sportslig leder i Gimletroll.

Johan Holte, sportslig leder i Randesund, frykter at Start vil plukke ut feil talenter.

– Vi er usikre på om Start får tak i de spillerne som blir best når de velger ut så tidlig. En alternativ modell er at Start bruker ressursene ute i breddeklub­bene slik at mange flere får et bedre tilbud. Så kan de med best ferdighete­r trene med Start regelmessi­g, sier Holte.

Sportslig leder i MK, Inge Nilsen, mener hospiterin­g er mye bedre enn permanente overganger til et G15-lag.

– Jeg vil påstå at de står i fare for å velge feil spillere. I så ung alder mener vi det er en bedre løsning med hospiterin­g, sier Nilsen.

FORSKER ADVARER START

Martin Erikstad ved UIA har doktorgrad på spillerutv­ikling i fotball. Han er usikker på om henting av 13-åringer er veien å gå for Start.

– Å gå til en toppklubb som 13-åring kan være det rette for noen, men jeg er usikker på om Start er i stand til å vurdere hva som er det beste for den enkelte. Det handler ikke bare om fotballfer­digheter, men om spilleren er klar for å satse, tilpasse seg et nytt miljø og takle det å ha en mindre sentral rolle i laget.

Han mener også at Start har et ansvar for å gi noe tilbake til klubbene de henter spillere fra.

– Start er avhengige av et godt samarbeid med breddeklub­bene. Om de plukker de beste spillerne i ung alder vil konsekvens­en være at de svekker utviklings­miljøene i klubbene rundt. Det kan ødelegge muligheten for at gjenværend­e spillere blomstrer, sier Erikstad, og legger til:

– Jeg mener derfor at Start bør bruke midler til å styrke utviklings­arbeidet i breddeklub­bene. Da blir det en gjensidig fordel hvor utviklings­miljøene i breddeklub­bene styrkes, og Start får bedre spillere når de er klare for å satse, sier Erikstad, som også er trenerutvi­kler i Randesund.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tomi Markovski er leder av utviklings­avdelingen i Start, og mener at klubben kan gi et bedre tilbud til lokale talenter enn det breddeklub­bene kan.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tomi Markovski er leder av utviklings­avdelingen i Start, og mener at klubben kan gi et bedre tilbud til lokale talenter enn det breddeklub­bene kan.
 ?? FOTO: UIA ?? Martin Erikstad ved UIA har doktorgrad på spillerutv­ikling i fotball.
FOTO: UIA Martin Erikstad ved UIA har doktorgrad på spillerutv­ikling i fotball.
 ?? ??
 ?? FOTO: GIMLETROLL ?? Morten Horn Elieson er sportslig leder i Gimletroll.
FOTO: GIMLETROLL Morten Horn Elieson er sportslig leder i Gimletroll.
 ?? FOTO: ANETTE OS ?? Christian Stavik er sportslig leder i Donn.
FOTO: ANETTE OS Christian Stavik er sportslig leder i Donn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway