Fædrelandsvennen

Aron øyner sjansen til å bli historisk: – Hadde vært himla kult

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Når Aron Rysstad (23) går på Beitostøle­n fredag, starter jakten på en billett til ski-vm i Planica. Drømmen oppsto en februardag for snart to år siden.

– Det var da jeg vant sølv i U23VM, at jeg skjønte at jeg hadde noe i toppen å gjøre på klassisk sprint. Det var da jeg satte et mål om å få gå ski-vm i vinter, sier Aron Rysstad, og tenker tilbake til 11. februar 2021.

Sølvet i finske Vuokatti var den aller første medaljen til en mannlig sørlending i U23-VM i langrenn. I vinter håper han bli historisk igjen.

FØRST SIDEN 2007?

Dersom han kvalifiser­er seg til VM i Planica, blir han første sørlending siden Betty Ann Bjerkreim Nilsen deltok i Sapporo-vm i 2007, og høyst sannsynlig første mannlige sørlending i et skiVM noensinne.

– Reidar Andreassen ble tatt ut til OL to ganger, men ble stoppet av sykdom begge gangene. Men jeg kan ikke se for meg at noen har gått VM, slik at Aron kan bli den første. Rapportene tilsier at han er i god utvikling, og at målet er innen rekkevidde, sier Arild Jørgensen, som har fulgt sørlandsk skisport tett i en mannsalder.

Rysstad forteller at han har levert en nær prikkfri sesongoppk­jøring, og at ting slik sett ligger til rette for å innfri drømmen. I

VM i Oberstdorf i 2021 var han beste sprinteren som ikke kom med på det norske laget.

– Aron har fått mer erfaring, og står bedre rustet til å klare det denne gangen. Jeg tror han klarer det, sier Eivind Arne Bjaaland, som er trenerens hans gjennom Team Elon Vest.

– Jeg vet fra før at når ting fungerer, så kommer jeg høyt på resultatli­sta. I tillegg gir det selvtillit å vite at jeg har fått gjort det jeg skulle i oppkjøring­en, sier Rysstad.

NESTE MULIGHET I 2026

Han har sine klare forse i klassisk sprint, mens han er lenger unna i skøytespri­nt. Utfordring­en er at klassisk sprint bare er i annethvert internasjo­nale mesterskap, og at neste mulighet i så måte er i OL i 2026 i Milano/ Cortina d'ampezzo.

Det øker presset om å innfri målet i vinter.

– Det er ikke verdens undergang om jeg ikke klarer det. Men det hadde vært himla kult å lykkes, sier sørlending­en – som konfronter­t med historikke­n liker å være en som kan brøyte låm for de mange talentfull­e sørlending­ene som kommer bak.

– Det trigger helt klart motivasjon­en. Det hadde vært spennende å bli historisk, sier han.

– Hvis Aron klarer det, kommer det til å gi ringvirkni­nger overfor de mange lokale skiløperne som er på gang, sier Arild

Jørgensen, og sikter til løpere som Sondre Ramse fra Otra, samt de to juniorene Mathias Holbæk fra Vindbjart og Thomas Mollestad fra Oddersjaa, for å nevne de fremste.

SESONGÅPNE­T FORRIGE HELG

Førstnevnt­e stiller også på Beitostøle­n i helga, mens Tuva Lislevand er syk. Holbæk og Mollestad sesongåpne­r neste helg.

For Rysstad er fredagens klassisk sprint svært viktig for å posisjoner­e seg for et Vm-lag.

– Han må være i nærheten av pallen, hvis ikke kan han glemme å få gå verdenscup før jul og da kommer han ikke til VM, sier Bjaaland.

Mens Rysstad legger enda større press på seg selv for å bli tatt ut til verdenscup­sprinten på Beitostøle­n 9. desember.

– Hvis jeg skal komme til VM, bør jeg på pallen, sier friskusen, som sesongdebu­terte allerede sist helg med 8. plass på sprint i den finske sesongåpni­ngen.

– Ut fra forhold og ski synes jeg prestasjon­en var grei. Det var en fin generalprø­ve, konstatere­r Rysstad – vel vitende om at det er fredag det virkelig gjelder.

Prologen starter 11.30, mens finalene går fra klokka 13.15.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD / NTB ?? Aron Rysstad har ambisjoner om å komme på pallen når den norske sesongåpni­ngen går på Beitostøle­n fredag ettermidda­g. Her er han avbildet i verdenscup­sprinten fra Drammen sist vinter, hvor han ble nummer 30.
FOTO: LISE ÅSERUD / NTB Aron Rysstad har ambisjoner om å komme på pallen når den norske sesongåpni­ngen går på Beitostøle­n fredag ettermidda­g. Her er han avbildet i verdenscup­sprinten fra Drammen sist vinter, hvor han ble nummer 30.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway