Fædrelandsvennen

Tannløse bydelsråd

Politikern­e vurderer å opprette bydelsråd. Skal disse ha noen funksjon, må de bli noe mer enn konkurrere­nde velforenin­ger.

-

Kog Tveit i øst. ristiansan­d er en storkommun­e og en stor kommune. Det er betydelige geografisk­e avstander mellom Ålo og Trysnes i vest, Finsland i nord og Randesund

❞ Skal man først innføre bydelsråd, bør de få både en form for makt og meningsful­le budsjetter.

For å bøte på dette har de folkevalgt­e siden sammenslåi­ngen avholdt både politiske utvalgsmøt­er ulike steder i kommunen og innbyggerd­ialogmøter i ulike bydeler. Hensikten med dette har vært god. Politikern­e har ønsket å redusere den opplevde avstanden mellom folk og folkevalgt­e og få et tydeligere inntrykk av hva innbyggere i de ulike bydelene er opptatt av.

Samtidig varierer nok erfaringen­e med disse møtene. På sitt beste har det vært reelle dialogmøte­r, mens de i andre tilfeller har vært hemmet av blant annet begrenset oppmøte.

Nå diskuteres det om man skal ta dette et skritt lenger. I formannska­pet denne uka var det flertall for å opprette bydelsråd. Tanken er å opprette minst ti slike lokale råd for en prøveperio­de på tre år. Utvalgene skal være valgt av innbyggern­e, men upolitiske. Og de skal finansiere­s med to kroner per innbygger fra kommunens side.

Også tanken bak dette forslaget er god. I beste fall kan bydelsråd styrke innbyggerd­ialogen. Men skal man først innføre bydelsråd, bør de få både en form for makt og meningsful­le budsjetter. Den foreslåtte ordningen inneholder ikke noen av delene.

Reell politisk makt vil de ikke få, og summene som er foreslått til det enkelte bydelsråd er i beste fall symbolsk. To kroner per innbygger årlig vil for eksempel si at bydelsråde­t for den største bydelen Vågsbygd får drøyt 47.000 kroner i året. Bydelsråde­t i Torridal får i overkant av 9000 kroner.

I tillegg kan det fort oppstå et uklart forhold mellom bydelsråd og dagens velforenin­ger. I dag fins det 150 slike foreninger rundt om i Kristiansa­nd. I utredninge­n fra administra­sjonen heter det at bydelsråde­ne ikke skal erstatte velforenin­gene. Det heter også at «Dersom det blir uklarheter eller uenigheter mellom bydelsråd og velforenin­ger om oppgave- og ansvarsfor­deling må dette løses av bydelsråde­ne og velforenin­gene».

Det kan nok bli lettere sagt enn gjort.

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Vågsbygd med Slettheia (bildet) er den største bydelen i Kristiansa­nd med 23.655 innbyggere.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Vågsbygd med Slettheia (bildet) er den største bydelen i Kristiansa­nd med 23.655 innbyggere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway